Всичко се променя от следващото Световно!


Всичко се променя от следващото Световно!
(сн. fiba.com)
14-09-2014 18:57

Световното първенство по баскетбол през 2019 година ще бъде 18-ото поредно. То обаче ще бележи началото на нова ера за първенството. То бе преместено от 2018 за 2019 година и по този начин за първи път от 1967-а година насам няма да бъде в една и съща година като Световното по футбол.

 

Една от другите най-големи промени е, че в груповата фаза ще участват не 24, а 32 отбора.

 

До момента официално кандидатури за домакинство имат Бразилия и Филипините, като втората държава ще бъде един от най-силните претенденти за спечелване на надпреварата за локация. Сред вероятните кандидати за домакин са още Германия, Франция, Естония, Финландия, Латвия, Литва, Русия, Пуерто Рико и Венецуела.

 

Огромни промени ще има и в начина на квалификация за участие в първенството. 32-та отбора, които ще играят в групите, ще бъдат: 12 от ФИБА Европа, 7 от ФИБА Америки, 7 от ФИБА Азия и Океания, 5 от Африка и страната – домакин. За разлика от тазгодишното първенство, олимпийският шампион няма да се класира директно.

 

Освен това, континенталните първенства, като Евробаскет, няма да бъдат квалификационни. Представянето на отборите в тях няма да има значение за класирането им на Световно. Вместо това ще бъдат провеждани квалификационни турнири за всеки континент в рамките на две години.

 

Първият квалификационен кръг за Америките, Азия и Океания и Африка ще бъде с по 16 отбора, а за Европа – с 32. Отборите ще бъдат разпределяни по четири в група, в които ще се играе разменено гостуване. Най-добрите три отбора от всяка ще продължават към следващия кръг. В него отборите, които продължават, ще бъдат разпределени по шест в група – 6 в Европа и 4 за останалите континенти. Ще се зачитат резултатите от първия кръг, а отново ще има разменено гостуване. Най-добрите отбори в новите групи ще се класират на Световно първенство.

 

Към момента притеснението на националните федерации  е, че може да не могат да използват играчи от НБА за квалификациите, което е възможно, ако континенталните първенства се провеждат в средата на годината.

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи