Декларация от Асеновец 2005 към баскетболната общественост


Декларация от Асеновец 2005 към баскетболната общественост
19-02-2014 11:56

На редакционната поща на BGbasket.com получихме писмо от БК Асеновец 2005, в което от клуба изразяват недоволството си от съдийството в техни срещи. Публикуваме пълния текст на декларацията без редакторска намеса:

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

ОТ БК „ АСЕНОВЕЦ – 2005”, АСЕНОВГРАД

 

Обръщаме се към баскетболната общественост в България с растяща загриженост за нивото на българското съдийство и по-специално в регион Родопи.  Дълго време премълчавахме и си налагахме да не реагираме, търсейки грешките в нашето представяне на терена. Пишем тази декларация не под влиянието на емоции от конкретен мач и ситуация, а от наслагването на поредица от срещи, в които съдийството беше неадекватно и нямаше нищо общо с правилата в баскетбола.

 

Конкретният случай, прелял чашата на търпението ни, се явява последният мач във възраст кадетки  от А група между Асеновец – 2005 и Академик Пловдив, завършил с изразителна победа за нашия отбор. Двамата съдии допуснаха изключително много грешки, като с това превърнаха един баскетболен празник в „корида”.

 

Няма да се спираме на конкретни ситуации, но отсъжданията, които видяхме по време на мача, говорят не само за некомпетентност, но и за абсолютно непознаване на правилата. Една от най-фрапиращите ситуации в мача бе отсъждането на неспортсменско нарушение в ситуация за удар без топка, при спряна игра, когато трябва да се отсъди дисквалификация на състезателя. Отговорът на съдията беше: „не можа да я уцели…”.

 

БК „Асеновец – 2005”  декларира, че дори с цената на по-голям финансов разход  за по-високи съдийски такси и командировъчни, НЕ желаем двамата съдии Теодора Бонева и Тодор Гешев да ръководят мачове на нашия клуб. Не ни се иска дори да си представяме, че грешките в тези срещи са умишлени и преднамерени. Въпреки това искаме да насочим вниманието на обществеността към факта, че и двамата са родом от Пловдив и най-малкото в конкретната среща има „конфликт на интереси”.

 

Надяваме се компетентните органи да вземат под внимание нашето желание и да не изпращат въпросните съдии на нашите мачове.

__________________ 

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Асеновец 2005
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи