Левски превзе крепостта на Лукойл Академик и поведе във финалната серия


Левски превзе крепостта на Лукойл Академик и поведе във финалната серия
23-05-2013 22:04

Левски поведе с 1-0 във финалната серия срещу Лукойл Академик. В първия мач в Правец "сините" спечелиха с 88-84 и така отнеха домакинското предимство на съперника. Загубата на шампионите пък е първа у дома във финален двубой откакто те домакинстват в Правец, където имаха 20 поредни успеха във решаващите серии от първенството. Двата тима изиграха много драматичен, интересен и интригуващ двубой, който се реши в последните секунди. Мач №2 е в събота от 15.30 отново в Правец.

 

Срещата започна чудесно за Левски със серия от 9-2, но малко след това Лукойл се разигра и се доближи само на точка. Последва ново откъсване за "сините", които дръпнаха с 8, а след десет минути преднината им бе 6. Точно по средата на втората четвърт Божо Аврамов отбеляза кош и един наказателен удар за серия от 7-0 за домакините, с което те поведоха за първи път след началните секунди на двубоя. Оттук до почивката мачът се развиваше равностойно и с чести смени на водачеството, а след 20 минути Лукойл бе напред само с точка, 46-45.


С тройка на Марко Маринович малко след старта на второто полувреме Левски дръпна с 3 точки и след това продължи да поддържа малък аванс. Такава бе разликата и при 02.36 минути преди края на третата част, когато бе фаулиран Неманя Протич. От щаба на Лукойл обаче имаха претенции за 8 секунди в задно поле и нахлуха на терена, поради което им бе отсъдено техническо нарушение. Така "сините" отбелязаха 6 точки за 6 секунди и дръпнаха с 9. Протич вкара и за аванс от 11, но домакините върнаха 5 точки от пасива си. 21 секунди преди края на частта Маринович отбеляза два наказателни удара и така гостите имаха аванс от 70-62 след 30 минути игра.


Левскарите поддържаха преднината си около 6-8 точки и в последната четвърт преди с кош на Дарил Уоткинс домакините да се доближат на 3 при 03.45 минути до края. Гостите върнаха 1, но пък Брандън Хийт отбеляза невероятен кош, бе и фаулиран, но пък пропусна от линията. Две минути преди края Веселин Веселинов намали на 1 точка, а след това бе извършено нарушение срещу него и той изведе отбора си напред при оставащи 01.33 минути до края. 20 по-късно Младен Пантич върна Левски напред, след което шампионите не можаха да отбележат. Протич пропусна и за гостите, но Митко Ангелов хвана борбата, а при оставащи 24 секунди бе фаулиран Маринович. Той пропусна първия си опит, но бе точен при втория за 2 точки аванс за "сините". В ответната атака Уоткинс получи в подкошието, но изпусна топката и тя отиде във владение на гостите. При 8.8 секунди до края Митко Ангелов бе фаулиран и бе точен на два пъти за 4 точки преднина за "сините". След това домакините не вкараха и така мачът приключи с успех за Левски.

 

За победителите Марко Маринович вкара 18 точки, 17 добави Неманя Протич, а с 12 завърши Димитър Ангелов.

 

За Лукойл Дарил Уоткинс записа дабъл дабъл от 24 точки и 10 борби, а Божидар Аврамов наниза 21 точки (3/3 от тройката). С 14 точки и 8 асистенции завърши Брандън Хийт.


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК - ЛЕВСКИ

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В НБЛ-МЪЖЕ


ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В НБЛ - МЪЖЕ, СЕЗОН 2012/2013


ОТБОРНА СТАТИСТИКА В НБЛ - МЪЖЕ, СЕЗОН 2012/2013


__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Харесайте BGbasket.com във Фейсбук


Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Лукойл Академик, Левски, НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи