Александър Гавалюгов: Доволен съм от престоя си в Австралия, вече съм по-зрял


Александър Гавалюгов: Доволен съм от престоя си в Австралия, вече съм по-зрял
(сн. balkan-basket.com)
22-04-2024 13:01 | Мария Маринова

Гардът на Балкан Александър Гавалюгов се завърна в Ботевград в началото на месеца, тъй като приключи ангажиментите си с академията на НБА в Австралия. Броени дни, след като отново облече екипа на „зелените“, той спечели пореден трофей с родния си клуб – Купа БФБ с юношите U19, като бе избран и за MVP. След края на надпреварата Гавалюгов сподели и мнението си представянето на отбора му.

 

„Завърнах се да помогна на отбора да спечелим Купата, шампионата до 19 години и да се опитаме да спечелим и ББЛ. Имаме много силен състав, поне 7-8 момчета сме национали, имаме ръстови играчи. Мисля, че бяхме по-добрият отбор в този турнир“, заяви Гавалюгов.

 

Макар и от разстояние, той призна, че не е спирал да следи представянето на съотборниците му: „Приятно съм изненадан от напредъка, които има отборът. Гледал съм им абсолютно всеки мач този сезон в ББЛ и при юношите, и съм им следял развитието. Също така съм си говорил с тях, с треньора и с мениджъра на школата. Много от момчетата, които познавам от преди, не можеха да правят нещата, които правят сега. Станали са по-подвижни и по-добри физически, което показва, че в Балкан се работи доста добре и всеки напредва.“

 

Гавалюгов разказа и за изминалите месеци в академията на НБА. „Престоят ми в Австралия завърши. 12-и клас съм и вече завършвам, бяхме пет такива момчета и ни пуснаха април месец. Сега взимат по-малки от нас, така че там приключиха ангажиментите ми и доигравам сезона с Балкан, тъй като тук има още много мачове“, обясни баскетболистът.

 

„Доволен съм от престоя си, изиграх много добри мачове, но бях и изключителен карък, тъй като бях контузен три месеца и половина с кръста. Тъкмо се върнах да играя и след като се върнах от кампа в САЩ, получих кръвен съсирек на прасеца, което ме извади от игра за още два месеца. Така че това е първата ми седмица, в която играя пак. Във вторник започнах да тренирам пълноценно с отбора и в сряда играх мач“, добави той.

 

Баскетболистът сподели и на какво го е научило времето, прекарано в Австралия и къде най-много усеща израстване: „Най-вече в дисциплината, тъй като се оправях сам там. Научих се на някои неща, които преди това вкъщи не бях правил. Също така се научих да си следя тялото, възстановяването, хранителния режим, тренировките и натоварването. Вече мога да кажа, че съм по-зрял в това отношение.“

 

Колкото до бъдещето, гардът все още не е решил къде ще продължи кариерата си от есента. „Още не съм избрал колеж. Много е рано. Първо не съм решил на 100% дали ще ходя в колеж, предстои лятото да избирам дали да отида там или да играя професионално. В НБА академията също учим онлайн в едно американско училище и правихме тест, за да видим какво ни е нивото на английски, което е много важно за колежа. Аз достигнах до ниво C1, което е много добро за чужденец, и имам нужния успех, за да отида там“, добави Гавалюгов.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи