Таня Гатева: Знам, че се захващам с много трудна задача, но вярвам на момичетата


Таня Гатева: Знам, че се захващам с много трудна задача, но вярвам на момичетата
(сн. БФБ)
27-09-2023 16:00 | Мария Маринова

Новият селекционер на женския национален отбор Таня Гатева има амбиции България да изгради боеспособен и конкурентен на водещите баскетболни нации тим. За новото предизвикателство в кариерата си, предстоящото участие на отбора в квалификациите за Евробаскет 2025 и състоянието на женския баскетбол говори тя в специално интервю за BGbasket.com:

 

- Много пъти сте казвали, че имате желание да водите националния отбор, но когато дойде времето. Защо решихте точно сега да подадете кандидатурата си?

 

- Да водя национален отбор за мен винаги е било чест, гордост и голяма отговорност. За точен момент никога не съм мислила в националните отбори, не съм правила сметки. Кандидатура пуснах още миналата година, но се наложи да я оттегля по независещи от мен причини. Не желая да ги коментирам сега. Наистина обаче тази ситуация ме амбицира още повече – не за това, че трябва да съм непременно аз, а за начина, по който се действа.

 

- Какви цели си поставяте начело на България?

 

- Личните ми цели са да изградим с времето боеспособен и конкурентен отбор на водещите баскетболни нации – отбор, който да играе бърз и агресивен баскетбол. Знам, че се захващам с много трудна задача, в много труден момент за женския баскетбол, но вярвам на момичетата. Смятам, че има химия между нас и с много труд и постоянство, дай Боже, един ден да атакуваме класиране на Европейско първенство.

 

- С какъв щаб ще работите в националния отбор?

 

- В процес на преговори съм и скоро ще го обявя. Искам да създам силен треньорски тандем, това е много важно.

 

 

-  Какво мислите за представянето на отбора в последните години и какво трябва да се промени?

 

- Имам мнение, но мисля, че не е моментът и не съм човекът, който да дава оценки.

 

-  Как оценявате шансовете на България в квалификациите за Евробаскет 2025 и какво мислите за съперниците?

 

- В момента, както и да го погледна, другите държави са ни изпреварили достатъчно, трябва да дадем време, да работим и да вярваме, че може да се случи. В която и група да сме, за нас слаб съперник няма. По-важното е да окомплектоваме нашия тим и с всеки цикъл да се доближаваме до другите отбори и да надграждаме.

 

 

-  Програмата за квалификациите е такава, че отново ще има една година пауза без официални мачове. Колко важно ще е отборът да се събира в този период и ще искате ли да има повече лагери?

 

- Изключително важно е да имаме максимален брой тренировъчни дни заедно. Трябва да се възползваме от тази едногодишна пауза и да компенсираме с контроли.

 

- Ще се работи ли върху натурализирането на чужденка и ако да, на каква позиция и има ли набелязани имена?

 

- Това е една от основните ни задачи – да имаме правилния играч на позиция 5 и от следващия цикъл да вземе участие. Предстоят още разговори. За имена не мога да говоря. Когато стане ясно на 100%, ще бъде обявена.

 

 

- След раздялата с Берое Стара Загора ще водите ли друг отбор на клубно ниво?

 

- Да, разбира се. Завръщам се в БК Шампион 2006 и вече съм започнала да градя две групи от деца – 1-2 клас и 3-4 клас, момичета. Даже още тази година ще участваме в първенството за 12-годишни в Б дивизия. Целта ми е с времето да създам два отбора и да им предам целия опит, който съм натрупала.

 

- Какво трябва да се направи, за да се повиши интересът към женския баскетбол у нас и да се вдигне нивото на първенството?

 

- Много дълга и болна тема за всички, които работим в женска част. Сигурна съм, че има начин. Предстои заседание на Треньорската комисия специално за женското направление и се надявам да се вземат най-правилните решения.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (жени), Таня Гатева
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи