Иван Гавалюгов: Ние не сме проект, който да направи бум за 1-2 години, търсим постоянство


Иван Гавалюгов: Ние не сме проект, който да направи бум за 1-2 години, търсим постоянство
(сн. НБЛ)
03-06-2023 15:01 | Мария Маринова

Балкан спечели втора поредна титла в първенството и общо седма в историята си, след като надви Черноморец и като гост, затваряйки финалната серия с 3-0. На трибуните в „Арена Бургас“, за да подкрепи отбора, бе и кметът на Ботевград Иван Гавалюгов. Кое, според него, е било ключовото за спечелването на златните медали, какви са амбициите за догодина и в плановете ли е Петър Златанович и за следващия сезон, говори той пред BGbasket.com:

 

- Честита титла! Какви са емоциите, след като Балкан защити трофея си от миналия сезон?

 

- Вече свикнахме с тези емоции, познати са, но естествено, се вълнуваме при всяка шампионска титла. За първи път в последните години печелим титлата навън, досега го правехме в Ботевград. Всяка година е различно. През 2019 г. беше пред пълна зала, през миналата година публиката беше отвън и гледаше на голям екран, после влезе, а сега спечелихме като гост. Хубавото е, че всяка година има нещо различно и чувството е невероятно.

 

- През сезона Балкан имаше много силни периоди, но и спадове. Кое беше решаващото за спечелването на титлата?

 

- Усеща се по-голяма увереност в клуба и в отбора, въпреки че има много нови момчета в сравнение с миналогодишния състав или пък с този преди четири години, когато пак спечелихме. Някак си се чувства шампионският манталитет. Всяка година сме относително колебливи през сезона – имаме силни моменти, както и слаби. Даже понякога, като сме се връщали назад, сме се чудели как с този отбор сме станали шампиони, но в действителност накрая показваме различно лице. Важното е, че през май месец отборът се събира, преобразява и показва най-доброто от себе си. Пак казвам – всичко е усещането, шампионският манталитет, увереността – и в треньори, и в състезатели, и разбира се, публиката. Тя дава огромна енергия, подкрепа и вяра. Някак и момчетата, които са за първа година в Балкан, както българите, така и чужденците, се чувстват задължени и мотивирани да дадат най-доброто от себе си. Когато го направиш, резултатът е налице.

 

 

- Балкан стана първият отбор след Лукойл Академик, който защити трофея си и спечели трета титла в последните пет сезона. Смятате ли, че тимът започва да доминира в българския баскетбол така, както го правеше славното поколение на клуба в края на 80-те години?

 

- Нещата са много различни. Тогава отборът е съставен основно от ботевградчани, без чужденци. Едно златно поколение на Балкан, което още от деца печели титли, преминава през мъже и своят баскетболен зенит, така да се каже, го изразява в тези три шампионски титли. Сега е доста по-различно. На практика от миналогодишния състав, освен младите, са само Митко Димитров и Николай Грозев. Всички останали са нови момчета, макар че при различни периоди някои са играли при нас. Павлин Иванов стана шампион през 2019 г., Ицо Захариев бе при нас през 2018 г. Чужденците обаче са нови, така че на практика имаме нов състав. Различно е.

 

Не мога да кажа за доминация, защото първенството е много равностойно. Ние просто сме първи сред няколко равни отбора. В никакъв случай нямаме претенции, че сме нещо много над останалите, че доминираме или се открояваме. Просто бяхме в най-добра форма именно в най-важните мачове. Виждате, че категорично победихме ЦСКА, който беше сочен за фаворит и имаше може би най-силни аргументи и претенции към титлата с оглед на играта, състава и т.н. Но ние си чакахме нашия момент. Вършехме си работата с голяма увереност и с огромна подкрепа от публиката. Тя е решаващият фактор и не го казвам, защото съм ботевградчанин. Виждате, че публиката наистина дава крила на този отбор и го преобразява в най-важните мачове.

 

- Като говорих и със Сашо Везенков, той каза, че вече мечтае и за Купата, която Балкан не е печелил от 1988 г. Това ли е следващата голяма цел?

 

- Тази година почти бяхме убедени, че ще я спечелим. Играхме силно на полуфинала срещу ЦСКА. Вече се виждахме като победители в продължението, макар че малко щастливо и с късмет пък стигнахме до него. Просто стана много равностоен и интересен мач, който се реши от 1-2 ситуации. За съжаление бяхме от губещата страна. Ицо Захариев имаше тройка за победа. Бях убеден, че това е финал преди финала и щяхме да победим Левски, ако бяхме играли на финала, но пък Левски изненада всички и победи ЦСКА. Както и да е, няма нищо задължително. Хубаво е да спечелим Купата след толкова години. Твърде много време я чакаме. Дано следващата година или в близко бъдеще да спечелим и нея, но знаете, че по-голяма тежест винаги има шампионската титла.

 

- Със спечелването на титлата Балкан отново ще получи право да играе в Шампионска лига. Какви ще са амбициите в Европа за следващия сезон?

 

- Всяка година, малко под влияние на емоциите, правим едни големи заявки. Тази година просто ще бъдем по-спокойни в изказванията по тази тема. Да, иска ни се български отбор да направи нещо значимо в европейски клубен турнир. Като шампиони получаваме право да играем в Шампионска лига. Дали в квалификации или в групите – все още не знаем какъв ще е регламентът. Много е рано да се говори какво бихме направили. Пак казвам – тъй като предни години едва ли не ставаме и европейски шампиони, след като сме станали първи в България, този път ще бъдем доста по-умерени и скромни в изявленията си. Ще вървим стъпка по стъпка.

 

Имаме намерение за нещо много важно, което си го говорим от много време, но мислим, че вече е назрял моментът. Естествено, ще говорим и със Сашо Везенков и останалата част от ръководството, но много ни се иска да дадем по-голяма роля на местните момчета, които мисля, че вече си го заслужават. Пораснали са. Станаха шампиони на юноши. Вече играят по-добре, възмъжават, така че искаме следващата година да имат по-голяма роля в първия отбор.

 

 

- Темата с увеличаването на броя на чужденците е много обсъждана в баскетболните среди напоследък. По-малко ли ще са те в Балкан обаче, след като искате да налагате младите?

 

- Без чужденци със сигурност не може. Може би оптималният брой е трима за Балкан, вероятно ще имаме толкова, но не искам още да казвам нищо конкретно. Важно е какви са тези чужденци. Бройката не е важна, а качеството. Ще се опитаме да привлечем качествени такива, както и да задържим някои при всички положения. Във всеки шампионски отбор има чужденци, които са изиграли огромна роля и дават някаква класа и ниво. Тази година също имахме такива. Естествено, много трудно е да задържиш играчи, когато направят добро представяне, добра статистика и станат шампиони. Цената им нараства много сериозно. Има клубове, които им предлагат много по-добри условия извън България. Трудно е да се конкурираме с отбори с много по-големи бюджети от нашия, но ще опитаме. Всяка година, в която печелим шампионската титла, го правим с почти нов отбор, така че явно успяваме да направим и добра селекция.

 

- Как оценявате работата на Петър Златанович, който дойде по средата на сезона и ще остане ли начело на отбора?

 

- Много е по-различно като си старши треньор. Вече носиш цялата отговорност. Петър Златанович е в Ботевград от 2016 г. Прекъсването му, след като станахме шампиони преди година, беше миналото лято до декември, когато стана смяната. Той замина с Видич в Русия и после се договорихме с него да дойде в Балкан и да поеме треньорския пост. Положително оценяваме работата му, но сме реалисти – има много какво да учи. Той също много добре го знае, но направи летящ старт в професията старши треньор.

 

 

Естествено, тепърва ще говорим за селекцията и за отбора през новия сезон. Не искам нищо да казвам сега за това кой остава и кой не, но Петър Златанович е в нашите планове за следващата година при всички положения. Ще говорим със Сашо Везенков и останалите в клуба, които са ангажирани със селекцията и организацията в клуба. Опитваме се да изградим една стабилна система в клуба, така че тя да дава резултати продължително време. Ние не сме някакъв проект, който в момента има някакво осигурено финансиране и ще направи бум за година-две и после ще изчезне. Търсим постоянство и градация. Мисля, че го показваме, тазгодишната титла го затвърждава.

 

Така че пак казвам, Петър Златанович е в нашите планове, Йован Попович също, да не го пропуснем. Той е помощник, но също има своята значителна роля, макар основно да остава зад кадър. Славата обикновено я взима старши треньорът. Както в предходни години Петър Златанович е бил много важна част от екипа на Небойша Видич, но славата отива при старши треньора. Сега дойде време той да понесе цялата слава. Правим колаж след шампионските титли, миналата година го нямаше, не знам защо, пропуск може би от наша страна. Така че още когато дойде, му казах – време е вече ти да си на шампионския колаж, който предполагам, че ще направят нашите фенове. Много се радвам за него. Действително много кадърно и качествено момче. Показа и психическа устойчивост, освен знания и умения. Мисля, че тепърва ще расте в професията.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Балкан, Иван Гавалюгов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи