Александър Алексиев: Отборът също има заслуга за наградата Най-етичен треньор, работих с много мъжки момчета


Александър Алексиев: Отборът също има заслуга за наградата Най-етичен треньор, работих с много мъжки момчета
(сн. balkan-basket.com)
29-05-2023 16:03 | Мария Маринова

Старши треньорът на Ямбол Александър Алексиев бе избран за Най-етичен треньор в анкетата, носеща името на легендата Румен Пейчев. Наставникът получи специален плакет преди първия мач от финалната серия в НБЛ в Ботевград, а в интервю за BGbasket.com сподели колко ценен е този приз за него, какви трябва да са отношенията между хората в баскетбола и каква е равносметката му за изминалия сезон начело на Ямбол:

 

- Как се почувства, когато разбра, че си избран за Най-етичен треньор?

 

- Емоциите бяха много положителни. Благодаря на всички, които са гласували за мен в тази анкета. Радвам се от тази гледна точка, че в отбора на Ямбол има някаква наследственост, защото голяма част от треньорите са взимали тази награда (б.р Иван Чолаков, Юлиян Радионов и Петър Петров). Това говори, че в нашия клуб моите предшественици всички са ерудирани. Мога смело да го кажа, защото ги познавам.

 

- Очакваше ли, че ще спечелиш анкетата?

 

- Не съм очаквал, но имаше през сезона и от съдии, и от други хора някакви сигнали, че съм се държал много европейски. Аз им казах, че чужбина ми е помогнала за това нещо определено.

 

 

- Според теб, кой друг от колегите ти също заслужава тази награда?

 

- Не мога да кажа едно име. Мога само да благодаря на колегите от абсолютно всички отбори, защото бяха много коректни, както и техните помощници. Затова и аз се държах по този начин. Просто всички треньори сме говорили около мачовете и сме си коментирали неща за баскетбола, което е хубаво и според мен, така трябва да се прави. Направи ми впечатление, че те имат респект към мен и е нормално и аз да имам такъв към тях. Имах и разговори със съдиите и им казах, че ако един съдия сбърка на мач 3 пъти, един треньор може да сбърка 30 пъти. Затова предпочитам да се концентрирам върху нашата работа, когато се взима таймаут, а не да обвиняваме съдиите. Нормално е един съдия да сбърка няколко пъти, така че нямаме право да се сърдим.

 

- В тази връзка смяташ ли, че етиката в българския баскетбол е на по-добро ниво през този сезон, защото в някои предишни години е имало много скандали и напрежение?

 

- Не мога да кажа със сигурност, защото не съм бил тук в предишните години, но се надявам да е по-добре сега.

 

 

- Колко специално е за теб това, че наградата носи името на легенда като Румен Пейчев?

 

- Само мога да кажа, че настръхвам. Голямо име на ЦСКА и като играч, и като треньор. Просто респект.

 

- Лично за теб какъв беше изминалият сезон? Водил си и преди мъжки отбор, но за първи път си старши треньор на тим от НБЛ.

 

- Имаше и положителни, и отрицателни моменти. Мога да кажа, че първенството е изравнено. Не ме боли чак толкова, че не играем плейофи, защото изиграхме някои много силни мачове. Тук е моментът да благодаря на моя клуб и на момчетата, с които работих. Те също имат заслуга за тази награда, защото имах през сезона невероятни и много мъжки момчета.

 

 

- И все пак доволен ли си от цялостното представяне на Ямбол?

 

- Може да се каже, че донякъде съм доволен, имахме доста силни моменти. Страхотно е усещането. Благодаря и на публиката в зала „Диана“, играхме пред над 1000 зрители. Още преди да се открие новата зала в Бургас, Васко Евтимов беше казал, че не е бил треньор пред толкова много зрители. Адреналинът в зала „Диана“ е много голям, всичко е просто супер.

 

- Ще останеш ли в Ямбол и през следващия сезон?

 

- В преговори сме в момента с ръководството. Надявам се да остана, но и да не остана, Ямбол си ми остава на сърцето. Просто харесвам това място. Пожелавам успех на двата отбора на финала в НБЛ и успех на българския баскетбол.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Ямбол, Александър Алексиев
Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи