Росен Барчовски: Излизането от групата е трудна, но реалистична цел


Росен Барчовски: Излизането от групата е трудна, но реалистична цел
(сн. FIBA.basketball)
01-05-2023 15:02 | Мария Маринова

Старши треньорът на мъжкия национален отбор Росен Барчовски смята, че България може да преодолее групата си и да се класира на полуфиналите на предварителната олимпийска квалификация в Истабул. Страната ни е заедно с домакина Турция, както и с Украйна и Исландия.

 

Първите два ще се изправят срещу завършилите начело в другата група, където са Нидерландия, Хърватия, Белгия и Швеция, като само победителят в турнира ще продължи към основната фаза на квалификациите.


Ето какво заяви Барчовски пред BGbasket.com след тегленето на жребия:

 

„Веднага мога да кажа, че явен фаворит е Турция. Те са и домакини. За да са взели квалификацията, явно имат амбиции да отиват на Олимпийски игри.

 

Най-вероятно Турция ще е със звездите си, защото за да вземат тази квалификация, те трябва да станат твърдо първи. Не могат да си позволят друго, защото квалификацията е много скъпа като организация. Ние също го мислихме. Но да се похарчат около 500 000 евро и да не се класираш, на никой няма да му е добре. Затова мисля, че най-вероятно ще бъдат в оптимален състав или поне ще направят всичко възможно да съберат всичко най-добро.

 

За второто място смятам, че е възможно да се преборим. Не мога да кажа кой ще ни с основният конкурент за него. Украйна имат много добри баскетболисти, но при тях ситуацията е особена – как ще се готвят и как ще се съберат при тази война не ми е много ясно.

 

Исландия също е много труден съперник. Видяхме преди години, че трудно ги победихме в квалификации. Така че и двата отбора ще са ни конкуренти, но и ние не сме фаворити. Мисля, че ще бъде доста здрава битка за второто място.

 

Не съм разговарял с ръководството на федерацията за цели, но смятам, че излизането от групата е реалистична цел – трудна, но реалистична. Пак повтарям обаче – при нас винаги има едно условие, а то е да се съберем в пълен или почти пълен състав. По друг начин няма да можем. Затова излизането от групата е целта. След това да кажа първо място ще е вече неразумно. Да, всеки треньор си мечтае, винаги може да спечелиш.

 

На европейското играхме добре срещу всички отбори, включително срещу Турция, но и ние бяхме в пълен състав с Везенков и Бост, бяхме мотивирани. Ако сме в пълен състав и с Везенков, може да се противопоставим и на отбори като Турция.“

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България, Росен Барчовски
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи