Много мачове, много изненади, много интрига и ниско качество – баскетболът в НБЛ до момента (III част)


Много мачове, много изненади, много интрига и ниско качество – баскетболът в НБЛ до момента (III част)
(сн. НБЛ)
01-05-2023 18:13 | Тодор Димитров

След 7 месеца или 201 дни и 165 изиграни мача (рекорд) редовният сезон в НБЛ приключи. Сезон, който за разлика от предишните години се отличаваше с голяма равностойност, но качеството според всички специалисти бе на по-ниско ниво. Феновете обаче това не ги интересува особено. За тях е важно любимият им отбор да печели. Както е казано: „По-добре грозна победа, отколкото красива загуба“.

 

За пръв път от създаването на Националната баскетболна лига – през 2008 г. в нея има цели 11 отбора. BGbasket.com реши да припомни кой как се представи и да направи бегъл анализ на първенството преди плейофите. Той е предимно статистически и може да е в помощ и на коментаторите на мачовете.

 

Първата част от него четете ТУК, втората ТУК, а днес ви представяме и последната трета:

 

Ямбол

 

Изключително непостоянен отбор, но единственият освен Рилски спортист, който е с положителен баланс срещу ЦСКА и Левски. Избраниците на треньора Александър Алексиев, а защо не и на неговите учители Павел Маринов и Иван Лилов (б.р. в интервю Алексиев обяви, че се учи от споменатите двама свои играчи), спечелиха по един мач у дома и по едно гостуване срещу столичните тимове. А точковият им показател срещу тези два отбора е положителен: +14 с ЦСКА и + 2 С Левски.  Дългото отсъствие заради контузия на Павел Маринов имаше негативно значение, но пък важният мач с Академик Пловдив в зала „Диана“ бе загубен с негово участие.

 

Ямбол е отборът с най-слаба борба под двата коша – 30 борби средно на мач, най-слаб процент от наказателната линия – 65.1. Стилът на игра може би най-се доближава до стрийт баскета. Това обаче може и да е донякъде логично, защото знаем какъв е стилът на американските играчи, а пък лидерите Павел Маринов и Иван Лилов често в предишните лета можеше да ги видим да участват в 3х3.

 

 

Черно море

 

Един от най-младите отбори като стартова петица, с един от най-старите треньори. Само Росен Барчовски е по-възрастен от украинеца Кирил Болшаков. Затова може би пък е логично Черно море да прави най-много грешки от всички в НБЛ. 21-годишният Мартин Йорданов се представя най-стабилно от българските баскетболисти, но може би е време баща му – бившата поразяваща ръка Илиян Йорданов да посъветва наследника си да потърси по-високи цели.

 

Контузиите бяха чест спътник в работата на Болшаков и той рядко успяваше да води пълноценен тренировъчен процес, което логично се отрази негативно. За отбелязване обаче, е че като че ли сега „моряците“ имаха по-стойностен състав, но пак – за трета поредна година - са на последно място.

 

 

Шумен

 

Втората година след завръщането в елита не бе по-различна от първата. Все пак трябва да се отбележи по-силната пролет. В последния месец избраниците на треньорите Янко Янков и Звонко Папак спечелиха три пъти навън – Варна, Ямбол и Стара Загора – и по този начин изравниха показателите домакин и гост и това помогна да преместят Черно море на последното място.

 

Цели 22-ма играчи бяха използвани в тези 33 мача. 25-годишният американски гард Ишмаел Ел-Амин е с втори показател от всички баскетболисти в НБЛ през редовния сезон с 22.6 коефициент за полезно действие след Чо от ЦСКА. Логично с оглед и класирането Шумен е на дъното по доста показатели – най-слаба стрелба за две точки (49.4), за три точки (28.8), най-много нарушения средно на мач (20), най-много грешки (17).

 

Ако искат да имат повече положителни емоции през следващия сезон, в предстоящите месеци ръководството на отбора треньори и ръководители трябва да променят много неща. И тук не седи въпрос само до бюджет вероятно. В противен случай Шумен отново ще е брашнян чувал и по-голяма част от участниците в мачовете с него ще останат със спомена само за тежкото пътуване – особено през зимата – и доброто посрещане от домакините.

 

 

Съдийството

 

Сравнително добро ниво. Сякаш и треньори, и играчи, ръководители и публика разбраха и проумяха, че тримата на терена с надпис на бетинг компания са необходимото зло в баскетбола. Качеството им на работа със сигурност не е на по-ниско ниво от това на останалите участници и дори президентът на Левски Константин Папазов го знае това… Сега остава и няколко човека от втория ни ешелон – ББЛ А група – да проумеят, че Баскетболът не започва от тях и да не избиват комплекси в залата и извън нея.

 

Публиката

 

Сякаш бе по-малобройна от миналите сезони, но тепърва започват мачовете на истината и очакваме отново залите да се понапълнят. Купата в Арена София показа, че Баскетболът е в ренесанс.

 

Препоръка

 

Без значение кой ще стане шампион, да се запази сравнително добрия тон в отношенията, защото е ясно, че през есента отново бързо-бързо ще приключи участието в европейските клубни турнири, изключвам от тази класация Балканската лига, където се играе до края. Целта пред клубовете е да разберат, че трябва да се развиват българските играчи, колкото и да е трудно да се създават такива. Наистина е по-лесно да се вземе готово, но е крайно време да се мисли и за бъдещето, а не само за днешния ден.

 

Пожелание

 

През лятото националният отбор да спечели квалификациите за Европейското през 2025 с 4 победи над Норвегия и Австрия, а малко след това да се представи достойно в Олимпийската квалификация.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи