Много мачове, много изненади, много интрига и ниско качество – баскетболът в НБЛ до момента (I част)


Много мачове, много изненади, много интрига и ниско качество – баскетболът в НБЛ до момента (I част)
(сн. НБЛ)
29-04-2023 10:05 | Тодор Димитров

След 7 месеца или 201 дни и 165 изиграни мача (рекорд) редовният сезон в НБЛ приключи. Сезон, който за разлика от предишните години се отличаваше с голяма равностойност, но качеството според всички специалисти бе на по-ниско ниво. Феновете обаче това не ги интересува особено. За тях е важно любимият им отбор да печели.  Както гласи клишето: „По-добре грозна победа, отколкото красива загуба“.

 

За пръв път от създаването на Националната баскетболна лига – през 2008 г. в нея има цели 11 отбора. BGbasket.com реши да припомни кой как се представи и да направи бегъл анализ на първенството преди плейофите. Той е предимно статистически и може да е в помощ и на коментаторите на мачовете.

 

Ето и първата част от него:

 

Рилски спортист

 

За трета поредна година самоковският отбор печели редовния сезон. За разлика обаче от предишните две, този път тимът не взе Купата на България, след като отпадна още на четвъртфиналите. Това може пък да е добър знак, че воденият от Людмил Хаджисотиров състав най-после ще хвърли всичко в плейофите и ще се възползва пълноценно от домакинското си предимство.

 

Още една разлика от предишните сезони, е че сега българите имат доста по-дейно участие в мачовете. Чавдар Костов е с най-висок коефициент от всички 14 използвани играчи – най-малко от всичките отбори в НБЛ. В шестицата по този показател има още четирима негови съотборници – Деян Карамфилов, Александър Янев и Йордан Минчев.

 

В отборната статистика Рилски спортист е на първо място по няколко показатели – най-много отбелязани точки средно на мач (91), най-висок среден коефициент на мач (108), най-малко грешки заедно със Спартак Плевен и Ямбол (по 13), най-много отбелязани тройки средно на мач по 11 от 27 опита (средно 40.6 %).

 

В плейофите в първия кръг самоковският тим се изправя срещу пловдивския Академик, който не му е удобен съперник. Именно пловдивчани нанесоха последното поражение на тима в редовния сезон. При евентуален успех (б.р. играе се до две победи от три мача) Рилски спортист ще се изправи срещу един от двата отбора, които са в отлична форма напоследък – Черноморец или Спартак.

 

 

Балкан

 

Най-стабилно представящият се отбор през редовния сезон в последните години. Шест сезона поред ботевградчани са неизменно в челната тройка. Сега са на второ място, но са един от тимовете, които направиха треньорска смяна. В началото бе Тони Дечев, но след няколко неуспешни резултата той бе сменен от Петър Златанович, който заедно с Янко Янков от Шумен са най-младите наставници в НБЛ – родени през 1988 г. Балкан и ЦСКА са сред отборите, които са използвали най-много играчи през сезона – по 18.

 

„Зелените“ преминаха през няколко периода на възходи и падения, които донякъде се дължат и на контузиите, които преследваха играчите през тези месеци от октомври до момента. Именно в резултат на тях тимът се раздели и с някои от чужденците, но истината е, че други така и не отговориха на високите очаквания, с които бяха привлечени.

 

Отборът е начело по отнети топки – по 10 средно на мач. На второ място по брой асистенции, като и в двата показателя с най-голям принос е гръцкият гард Николаос Дипларос, който обаче е доста непостоянен и трудно предвидим. Балкан е с най-висок процент изпълнение на наказателни удари.

 

 

ЦСКА

 

Отборът, който се завърна сред най-добрите баскетболни отбора у нас. Предшественикът на този тим, но с друга регистрация, за последно игра в НБЛ през сезон 2008/09, когато финишира на 8-мо място в редовния сезон, който обаче не бе завършен от „червените“. Тогава воденият от Ивайло Желев отбор прекрати участието си след загуба от Левски в края на януари. Играчите Сергей Цветков и Крум Дойчинов решиха да бойкотират ръководството в лицето на спортния директор Бранислав Прелевич, който според двамата показвал негативно отношение към българите за сметка на чужденците в клуба. Президентът Георгиос Стерянопулос пък застана на страната на Прелевич и така ЦСКА прекрати съществуването си.

 

Сега с помощта на бетинг компания бе възроден „червения“ тим, който в нова зала, с ново треньорско ръководство и нови играчи стигна до третото място в редовния сезон и финал за купата на страната. Според всички баскетболни специалисти обаче именно воденият от триото Барчовски/Давидов/Клечков отбор е големият фаворит за титлата, тъй като разполага с най-класните чужденци и може би най-голям бюджет.

 

Шестима родени извън България използва Барчовски, като в интерес на точността към тях можем да добавим и Мартин Сотиров (роден в Ниш), но с български паспорт. Именно шест от тях са в челната седмица в индивидуалната статистика по коефициент, разделени само от Алекс Симеонов. Таменанг Чо пък е MVP на редовния сезон с 24.4. ЦСКА заедно с Черноморец е с най-много овладени топки под двата коша.

 

Отборът можеше да бъде и по-напред в класирането, ако не бе лошият старт, което бе логично тъй като тепърва се изграждаше стил и играчите се нагаждаха един към друг. В края на сезона пък тимът изигра няколко мача, които не подхождат на отбор с претенции, довели до странни меко казано тотаджийски развития и резултати. Още в първия кръг на плейофите ще има тежко изпитание срещу добре познат съперник – Левски. Не се знае какъв ще е крайния изход, но със сигурност ще е пред малко публика…

 

 

Черноморец

 

Може би отборът, намиращ се в най-добра форма напоследък. От 18 януари до началото на плейофите Черноморец има 14 победи и само две загуби в първенството. И тези две поражения са в Ботевград и в залата на ЦСКА, след като избраниците на Васил Евтимов водеха до края и само липсата на тактическа дисциплина и зрялост им попречи да вземат и тези срещи.

 

Шестима чужденци играха до момента, но голямата положителна изненада е израстването на Симеон Лепичев, който достигна и до националния отбор. 206-сантиметровият състезател се завърна в България и под ръководството на Евтимов изживява ренесанс. Тук е и най-голямата възрастова разлика между участвалите баскетболисти – играещият помощник-треньор Михаил Капитанов е на 45 години, а пък Максим Чоков с 12 мача през сезона на 16 – цели 29 години. Капитанът Георги Боянов е истински лидер и само лошото изпълнение на наказателни удари – 61.7 процента – му пречи да бе стигнал до 20 точки средно на мач и да е в топ 3 по този показател.

 

Отборът може би играе най-бързият баскетбол в лигата. Срещу Спартак обаче ще има тежко изпитание и въпросът е дали баскетболистите ще издържат изпита. Двубоят е и сблъсък между емоционалността на Васил Евтимов и вече доста по-уравновесения Любомир Минчев. Двата отбора излязоха в първия кръг на плейофите и преди година (тогава начело на Спартак бе Тодор Тодоров), като пак домакинското предимство бе за Черноморец, но напред продължи Спартак. Интересното бе, че никой не спечели на собствен терен. Какъв ще е изходът от поредната им битка предстои да разберем.

 

 

Следва продължение...

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи