Исторически финал на Купата при жените за Рилски спортист


Исторически финал на Купата при жените за Рилски спортист
(сн. БФБ)
11-03-2023 15:06 | BGbasket.com

Рилски спортист ще играе финал при жените в турнира за Купата на България за първи път в историята си. Тимът победи Шампион 2006 в първата полуфинална среща в Стара Загора със 79:51 след силни първа и трета четвърт.

 

Предишното най-добро представяне в турнира на отбора от Самоков е от 2008 г., когато тимът печели бронза. Съперникът им на финала ще бъде победителят от полуфинала между Берое Стара Загора и Локомотив София.

 

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА

 

Шампион започна по-уверено двубоя и още в първите минути двъпна с 6:0. Четири последователни точки на Вероника Джикова дадоха тласък на Рилски спорист, с което серията бързо бе върната. Така баскетболистките на Маргарита Маринкова оставиха противника си без кош в рамките на шест минути и излезнаха напред в резултата с 14:6. Добри включвания на Анджела Стамболян и Елена Драгоева в нападение доближиха Шампион едва на 4 точки – 14:18, но разликата бързо стана двуцифрена в края на частта след две последователни тройки на Радина Илиева и Моника Борисова – 24:14.

 

Баскетболистките на Ирена Колева намериха нови сили в началото на втория период и стопиха почти цялото си изоставане – 21:24. Нова наказателна акция водена от Радина Илиева и Ивана Бонева последва, с която тимът от Самоков отново си осигури двуцифрена преднина – 34:23. До почивката Шампион не намери решение разликата да падне под десет точки, а Рилски се оттегли към съблекалните с аванс от 40:27.

 

След възобновяването на играта състезателките на Маргарита Маринкова направиха серия от 17:4, с която разлика надхвърли 20 точки за първи път в двубоя. Шансовете за обрат на Шампион угасваха, докато преднината на противника се увеличаваше и преди заключителната четвърт той вече водеше с 63:38. 

 

Баскетболистките на Ирена Колева успяха да изиграят равностоен последен период с противника, но той съвсем не бе достатъчен, за да се върнат в мача.

 

За победителните над всички в двубоя бе Деница Манолова, която завърши с 22 точки и 9 асистенции. Радина Илиева завърши с 16 точки, 13 и 5 борби добави Ивана Бонева, Вероника Джикова записа дабъл-дабъл от 12 точки и 11 борби, като добави 7 асистенции и 5 откраднати топки.

 

Елена Драгоева бе най-резултатна за Шампион 2006 с 13 точки, по 7 отбелязаха Валентина Веселинова и Антония Филипова.

 


 

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА РИЛСКИ СПОРТИСТ - ШАМПИОН 2006

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТА ЗА КУПА БЪЛГАРИЯ (ЖЕНИ), СЕЗОН 2022/2023

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Купа България (жени), Рилски спортист, Шампион 2006
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи