Петър Клечков: Защо един клуб с претенции не иска да играе срещу отбори от Елита


Петър Клечков: Защо един клуб с претенции не иска да играе срещу отбори от Елита
02-03-2023 15:54 | BGbasket.com

Във връзка с острата позиция от страна на БК Септември за селектирането на деца за предстоящия турнир на регионите, главният методист към БФБ Петър Клечков поиска право на отговор. BGbasket.com го публикува без редакторска намеса.

 

На 30.01.23 г. бяха проведени две тренировки на Регион София град в залата на стадион Васил Левски с треньорите Даниел Христов и Милен Дудев, поканени от мен Петър Клечков и утвърдени от ТК към БФ Баскетбол.

 

На този Регионален лагер бяха поканени две деца от БК Септември Валентин Станев и Владимир Георгиев.

 

В разговор на Даниел Христов (треньор в школата на БУБА Баскетбол) с треньора на Септември  Димитър Христов, треньорът на Септември споделя, че Владимир е със счупена ръка и отпада за лагера, но на 02.02.23 г. същият състезател играе баскетболна среща от Държавното първенство на Първа дивизия. Интересно как за две седмици (б.р. между 30.01 и 02.02 са два дни) от разговора между двамата треньори това дете „със счупена ръка“ успява да играе в мач.

 

Похвално е, че отборът на Септември тази година побеждава всичките 4 отбора в Първа дивизия с разлика в резултата, но защо, когато един Клуб и неговият треньор имат такива големи претенции за силния си отбор и добре подготвените си състезатели, не пожелават да мерят сили с отбори от Елитната дивизия, където са ЦСКА, БУБА, Балкан, за да видят до колко им стигат силите. Не е ли това нормално, когато говорим за спорт?!?

 

Ще се въздържа да коментирам миналия сезон, защото тогава в тази възраст БК Септември участва с играчи,  основно набор 2008 родените и малка част - 2009 г.

 

Във връзка със запитването за критериите и опита на направилите избора за формациите, ще напомня критериите:

1.           Образование – Висше – специалност спорт /баскетбол/;

2.           Регистриран в Регистъра на ММС – Треньор;

3.           Стаж като треньор – 3 години и показани резултати на Държавни първенства;

4.           Задължително владеене на английски език – писмено и говоримо.

 

Защо има деца от ЦСКА и БУБА и един състезател от Ахил?

 

Защото тези деца в момента са по-добри състезатели от баскетболиста от БК Септември, показаха много по-добри баскетболни умения и за това са включени в Регионалния отбор на София град, а не в Националния отбор. Мисля че има голяма разлика. В никакъв случай не състезателят на Септември - със сигурност той най-много страда в момента, нито Регионалните треньори и БФБаскетбол или аз, са виновните за създалата се ситуация. Вината трябва да се търси на друго място.

 

Моето мнение е, че е похвално един БК и млад треньор, които имат такива претенции, да защитава децата от клуба си.

 

Но НЯМА ДА СЕ СЪГЛАСЯ ТАКИВА ТРЕНЬОРИ ДА ИЗПОЛЗВАТ ФРАЗИ КАТО „УБИЙЦИ НА ДЕТСКИ МЕЧТИ“, ЗАЩОТО ТЕ СА ПЪРВИТЕ, КОИТО СЕЛЕКТИРАТ ОТБОРА СИ, ПЪРВИТЕ, КОИТО ПОКАЗВАТ НА ИГРАЧИТЕ СИ ОСНОВАТА НА БАСКЕТБОЛНАТА ИГРА, ПЪРВИТЕ, КОИТО ИЗГРАЖДАТ ХАРАКТЕРА НА ДЕЦАТА. ТАКИВА РЪКОВОДИТЕЛИ И ТРЕНЬОРИ, ПРИ ТАКАВА СИТУАЦИЯ,2я БИ ТРЯБВАЛО ДА ПОМИСЛЯТ КЪДЕ ИМАТ ПРОПУСКИ И ДА ГИ ПОПРАВЯТ, ЗА ДА БЪДАТ ТЕХНИТЕ СЪСТЕЗАТЕЛИ КОНКУРЕТНИ НА ДРУГИТЕ СЪСТЕЗАТЕЛИ, КАТО ТЕЗИ ОТ БУБА, ЦСКА И БАЛКАН.

 

Присъствал съм на всички Регионални лагери, проведени по Регионите. Състезателите на Балкан, Миньор Перник  са най-добре технически подготвени за възрастта си на този етап от тяхната подготовка и смело мога да кажа, че в тези клубове са си свършили работата отлично. Разбира се, при по-високите деца трябва повече търпение и време. Има такива деца и се вижда, че е работено с тях и те са включени в Регионалните отбори.

 

Заставам зад всеки един Регионален треньор, който в момента е повикан и поканен на този Регионален турнир.

 

Петър Клечков, доктор – Гл. методист към БФ Баскетбол

 

BGbasket.com е готов да предостави мнението и на други по темата.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи