За пропуснатите шансове и по-голямата победа


За пропуснатите шансове и по-голямата победа
(сн. FIBA.basketball)
28-02-2023 18:02 | Мария Маринова

Баскетболът е игра на микроситуации, които често решават мачовете. Клише, което сме чували толкова много пъти. Клише, което обаче важеше с пълна силна и за двубоя между България и Португалия от предварителните европейски квалификации. „Лъвовете“ спечелиха срещата в Ботевград, но разликата от 8 точки не бе достатъчна за класиране в следващата фаза на пресявките, а португалците продължиха напред заради успеха си с 10 в първия мач на свой терен. Само 3 точки – толкова разделиха националите ни от голямата цел. 3 точки или един кош разлика на границата между успеха и провала.

 

В България обичаме да критикуваме. Упреци имаше и след мача с Португалия – срещу отбора, срещу треньорите, срещу съдиите, а и срещу самите португалци. Къде основателни, къде не толкова. Донякъде сами сме си виновни за пропуснатия шанс и допуснатите грешки, но в съвременния баскетбол е много трудно да поддържаш такава голяма разлика дори и с играч като Александър Везенков в състава си. Истината е, че може би България загуби тези квалификации не в Ботевград, а в Коимбра, макар и разликата от над 10 точки да бе напълно постижима.

 

Само ако една тройка в повече беше влязла, днес темата щеше да е друга. Но както стана дума – игра на микроситуации. Един кош раздели България от класиране за следващата фаза на квалификациите, но и един кош прати страната ни на Евробаскет 2022. В живота във всичко има баланс.

 

И като споменахме Александър Везенков, можем само да сме горди, че имаме такъв играч в националния тим. Играч, който може сам може да бъде X-факторът за всеки отбор. Не е случайно, че мнозина специалисти го определят като най-добрия баскетболист на позиция 4, а и изобщо, в Европа. Както казват американците, небето му е граница. Нека само да е здрав!

 

Шапки долу и за Чавдар Костов, който почти на 35 години продължава да е сред най-постоянните и сърцати играчи в националния отбор. След Евробаскет 2022 той обяви, че се оттегля от представителния ни тим, но въпреки това реши да помогне на отбора във важните мачове и е готов да го направи отново. Капитан с главно К.

 

От първата до последната тренировка на лагера в Ботевград всички играчи изглеждаха пределно мотивирани за постигане на целта. Понякога обаче нещо просто не стига. Колкото до новия американец – Коди Милър-Макинтайър, той е играч с изключително висока класа. Да, срещу Португалия имаше колебания в играта си, но не забравяйте, че именно той бе с ключова роля за победата в Румъния, така че също заслужава кредит на доверие и малко търпение. Но какво ли да очакваме, след като Дий Бост, дал толкова за националния отбор, също бе съсипван от критики в последните си мачове за България.

 

И макар да не успяхме да се класираме за същинските квалификации за Евробаскет 2025, постигнахме една друга, много по-голяма победа. Кога през последните години сте виждали така пълна баскетболна зала? В „Арена Ботевград“ не е имало толкова много хора нито при победата срещу Франция, нито при първата титла на Балкан след 30-годишна пауза.

 

Истерията за билети започна още с отварянето на касите два дни преди мача и продължи до самото начало. Имаше стотици правостоящи, хора по стълбите, та дори и такива по терасите в залата. И да, някои наистина бяха дошли, за да гледат Везенков, но мнозина бяха там заради България. А най-хубавото бе, че залата бе пълна с деца, включително и представители на школи от цялата страна.

 

Видяхте ли как след края на мача всички деца в еуфорията си нахлуха на терена, заобикаляйки Везенков за снимки и автографи, без да се интересуват, че не сме се класирали? Именно в това е смисълът. Да, щеше да е хубаво да продължим напред, но ако след този мач повече деца влязат в баскетболните зали, нито един резултат няма да може да замести това.

 

Така че прекалено големи трагедии не бива да се правят, макар червената лампа вече да трябва да е светнала. Националите все още не са загубили шанс да играят на Евробаскет 2025, но вече ще трябва да се борят да стигнат до там по трудния път. Мачовете през лятото ще лишат играчите от време за почивка, ще донесат още разходи за федерацията в и без това сложната ситуация в държавата, а и трудно през юли и август залата би се напълнила. Няма гаранция, че и Везенков ще бъде в състава тогава. Но каквото сам си направиш, никой друг не може. Затова, ако искаме да покажем, че наистина не сме за тези квалификации и още ни има на баскетболната карта, повече право на грешки нямаме.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Евробаскет 2025, България
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи