Славко Димитров ще стане почетен гражданин на Монтана


Славко Димитров ще стане почетен гражданин на Монтана
(сн. chervenkarton.com)
24-02-2023 13:44 | chervenkarton.com

Баскетболният треньор Славко Димитров бе избран да стане носител на Почетния знак на община Монтана, решиха на сесията на Общинския съвет. С тайно гласуване общинските съветници подкрепиха предложението на инициативен комитет, оглавяван от първата българка, световна рекордьорка в леката атлетика Йорданка Благоева.

 

Славко Димитров безспорно е най-успешният треньор на колективни спортове в Монтана. Под негово ръководство през 1989 година тогавашната „Септемврийска слава” за първи път в историята си влиза в професионалната „А“ РБГ и от тогава неизменно е част от елита.

През 1995 година под името на основния си спонсор „Фитинги“ отборът за първи път триумфира в турнира за Купата на България, а малко след това ликува и с шампионска титла. По този начин Северозападният клуб става първият извънстоличен тим с дубъл в един сезон (1994-1995). Със Славко Димитров Монтана печели още три пъти Купата на страната (1998, 2000, 2009).

(сн. chervenkarton.com)

 

Той е помощник на Иван Лепичев, като тандемът извежда женския националния отбор на България до 8-то място на Световното първенство в Малайзия през 1990 година и до бронзовите медали на Игрите на добра воля в Сиатъл същата година. Това са и последните призови класирания за представителния ни тим.

 

Славко Димитров дава път в баскетбола на много талантливи състезателки от Монтана. Три от тях Антоанета Илиева, Цветелина Георгиева и Клавдия Йорданова са в основата на сребърните медали, които националния отбор на България печели на Европейското първенство за девойки през 1992 година в Гърция. В момента той е директор на ДЮШ на БК Монтана.

(сн. chervenkarton.com)

 

Славко Димитров ще получи Почетния знак на Монтана по традиция на тържествената сесия на Общинския съвет на празника на града Свети Дух. Със същото отличие тогава ще бъде удостоен и хореографът Стоян Стоянов, с професионална кариера от 45 години, като ръководител на танцов ансамбъл ”Младост”. Той е предложен от Асен Асенов, бивш директор на Младежкия дом, като и двете кандидатури са подкрепени с подписки, в които се включиха десетки граждани на Монтана.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Славко Димитров
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи