В Румъния акцентираха на чужденците, натурализирани от България в последните 20 години


В Румъния акцентираха на чужденците, натурализирани от България в последните 20 години
(сн. FIBA.basketball)
23-02-2023 14:18 | BGbasket.com

Мъжкият национален отбор на България гостува на Румъния в мач от февруарския прозорец от предварителните квалификации за Евробаскет 2025. Двубоят е днес от 19:00 ч. в Питещ.

 

В дните преди срещата румънският сайт baschet.ro акцентира върху част от чужденците, носили екипа на България през последните 20 години. В този прозорец за "лъвовете" се очаква да дебютира Коди Милър-Макинтайър.

 

"Натурализирането на играч от ранга на Бост в мъжкия отбор на България не би трябвало да е изненада, като се имат предвид големите имена в баскетбола, които са получили българско гражданство през последните 20 години", пишат колегите от Румъния.

 

Ето и кои чужденци попадат в списъка им:

 

Прийст Лодърдейл
Лодърдейл е избран в Драфта на НБА през 1996 г. под №28 от Атланта Хоукс. Той изиграва един сезон с отбора от Джорджия, преди да бъде продаден от Денвър Нъгетс. Предстоят му зад океана не е дълъг и кариерата му го отвежда в България, където играе от 2002 до 2005 г. за Лукойл Академик. Там той печели три шампионски титли и получава българско гражданство. Интересен факт е, че година преди трансфера му в Лукойл Академик Лодърдейл има устна договорка с Реал Мадрид, но трансферът се проваля заради медицински прегледи.

 

Седрик Симънс
Друг играч, бил в НБА, който също е обличал фланелката на българския национален отбор, е Седрик Симънс. Роден в САЩ, той е селектиран през 2006 г. от Ню Орлиънс Хорнетс с 15-и избор в първия кръг на Драфта. Седрик играе в 75 мача в лигата отвъд океана за Хорнетс, Кавалиърс, Булс и Кингс, преди да замине за Китай. В крайна сметка той се озовава в Европа, където играе за отбори като Естудиантес, Бриндизи, Олимпиакос и Макаби.

 

Дий Бост
Бост е натурализираният играч в състава на България за Евробаскет 2022. Той получи гражданството си през 2016 г. Пътят му към върха е труден, тъй като след първия си европейски опит с Будучност, в крайна сметка играе чак във Венецуела. Въпреки това Дий намери своя път и успя да запише в биографията си отбори като Трабзонспор, Жельона гора, Монако, Жалгирис, Химки и Галатасарай. В момента играе за АСВЕЛ Вильорбан.


Коди Милър-Макинтайър
За предстоящия прозорец на националния отбор играчът с двойно гражданство, повикан от Росен Барчовски, е Коди Милър-Макинтайър. Той все още не е имал възможност да дебютира за състава на България, но ще получи шанса да го направи на "Питещ Арена". В момента той играе за Газиантеп. През предходния сезон е полуфиналист в Еврокъп с Андора, а в кариерата си е играл за Партизан Белград, Цедевита Олимпия и Зенит.

 

Дейвид Кравиш
Друга опция за този прозорец е Дейвид Кравиш, който е изиграл още три мача в тези квалификации. Центърът е с  поредица от много добри представяния във Финалната осмица на турнира за Купата на Краля в Испания, който спечели с Уникаха Малага. През миналия сезон той беше съотборник с Дий Бост в Галатасарай, а освен този опит, във визитката си има и имена като Автодор, Манреса или Брозе Бамберг.

 

Ибрахим Джабер
Кариерата на Джабер не е от най-дългите, но за краткото си време при професионалистите, той се възползва максимално от всяка възможност. Няколко пъти е играл за националния отбор на България, а на клубно ниво е представлявал отбори като Виртус Рома, Милано и Жалгирис. Опитът му в Литва го кара да напусне европейския баскетбол, тъй като не може да понася да гледа как мажоретките на Жалгирис танцуват на всеки мач. Той иска да остане верен на вярата си (исляма), затова напуска Европа и играе още един сезон в Иран.

 

Дариус Адамс
Както и Джабер, Адамс не прекара много време на върха, но беше там достатъчно дълго, за да получи двойно гражданство, което да улесни евентуалното му преминаване в други тимове. Той не е играл за националния отбор на България. Най-важните му постижения идват с фланелката на Баскония, за когото е топреализатор в испанското първенство през 2016 г. В допълнение към двата си сезона с екипа на иберийците, той играе и във Франция и Германия за отбори като Нанси и Бремерхафен, с които се превръща в един от най-добрите топреализатори в топ лигите на Европа.

 

Джейсън Уошбърн
Уошбърн е най-известното име за румънския баскетбол в този списък. Той получава гражданството си по същото време като Дариус Адамс и за разлика от Адамс е обличал фланелката на националния отбор пет пъти. Има само три отбора в Европа, последният от които е с екипа на Клуж. Джейсън беше в състава на тима през сезон 2018-19 и спечели бронзов медал с тях. Сезонът му в местната лига на Румъния завършва със средни показатели от 12.5 точки, 5.7 борби и 1.2 асистенции.

 

Ърл Роуланд
Ърл Роуланд е един от първите американци, които представят България в първенствата при мъжете. Той получи гражданството си през 2008 г., когато се пребори за място в състава с Андре Оуенс. По-късно играе в Евробаскет 2009, където води отбора със 17.7 точки на мач и има средно най-много игрови минути във финалния турнир. Тогава България завършва с баланс 0-3 в група с Турция, Полша и Литва. Роуланд все още се състезава, като играе в Полша за Гливице. През кариерата си е минал още през Химки, Апоел Йерусалим, Банвит Бандирма и Уникаха Малага.

 

Уили Дийн
Списъкът завършва с още един играч, който не е успял да играе за България. За разлика от останалите имена в списъка, Дийн все пак е играл във вътрешното първенство. Подобно на Прийст Лодърдейл, той е носил екипа на Лукойл Академик и по този начин е получил гражданството си. Кариерата му приключи през 2018 г. след 15 години при професионалистите, като игра за отбори като Жалгирис, Олимпия Милано, Варезе и СЛУК Нанси.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи