Балкан спечели трилър в Пловдив


Балкан спечели трилър в Пловдив
(сн. НБЛ)
13-02-2023 21:02 | BGbasket.com

Балкан записа четвърта поредна победа в Националната баскетболна лига. В изключително драматичен мач в зала „Сила“ в Пловдив тимът надви Академик със 74:70 след серия от обрати, като усложни значително задачата на съперника си да влезе в осмицата и да се класира за Купата.

 

В тази среща домакините бяха без Омар Крайем и Махмут Давидов, докато за съперника им отново не игра Христо Захариев. В края на първото полувреме контузия получи и Николаос Дипларос.

 

След този двубой Балкан е с баланс 15-4, а в последния кръг от второто завъртане му предстои визита на Спартак Плевен, като няма как да бъде изместен от второто място. Академик е девети с 6-13 и му предстои домакинство на ЦСКА.

 

Баскетболистите на Йордан Янков започнаха мача с много грешки и водени от Мануел Суарес, „зелените“ дръпнаха с 13:4. Малко след това разликата стана и двуцифрена, а ситуацията за пловдивския тим се усложни и от ранното натрупване на три лични нарушения за Николай Николов. Гостите обаче също започнаха да грешат и след десет минути игра водеха с 20:16.

 

Подемът в играта на Академик продължи и през втория период, а по-малко от три минути след началото му тимът стигна и до пълен обрат – 26:25 след тройка с табло на Александър Милов. Балкан бързо си върна водачеството и на почивката бе напред с 38:35, но гардът Николаос Дипларос изкълчи глезен в края на полувремето и излезе накуцвайки. Секунди след завръщането си в игра пък Николай Николов отново седна на пейката заради четвърти фаул.

 

Малко след подновяването на играта домакините отново излязоха напред и след серия от 14:4 се откъснаха с най-голямата разлика в своя полза до момента – 49:42. Отборът на Петър Златанович обаче се възползва от някои грешки на опонента си и 49 секунди преди края Илиян Пищиков изравни за 51:51, но преди решителната четвърт преднината отново бе за Академик – 54:53.

 

Проблемите за Балкан на гардовата линия се задълбочиха, след като Константин Тошков натрупа четири лични нарушения и за определен период отборът продължи без типичен плеймейкър на паркета. Последваха нови размени на водачеството между двата тима, без никой да успее да вземе по-сериозно предимство. Две минути и половина преди края гостите поведоха с 68:63 след добри изяви на Павлин Иванов, но една по-късно три точни наказателни удара на Джейлън Минет след петия фаул на Тошков скъсиха дистанцията само на 2. Последваха пропуски и от двете страни, като Академик имаше възможност и дори да поведе. Вместо това защитата на домакините изпусна Илиян Пищиков, който 40 секунди преди края увеличи за 71:66. Академик намали на 2, но без да стигне до нов обрат.

 

Мануел Суарес завърши с дабъл-дабъл за победителите от 19 точки и 10 борби. Павлин Иванов има 16 точки, но и най-много грешки – 7. С 12 точки е Димитър Димитров.

 

За Академик Джейлън Минет реализира 22 точки, 11 добави Томислав Минков.

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА АКАДЕМИК ПЛОВДИВ - БАЛКАН

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2022/2023

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2022/2023

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2022/2023

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2022/2023

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Академик Пловдив, Балкан
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи