Алекс Николов е №1 при младите, без баскетболисти в Топ 10


Алекс Николов е №1 при младите, без баскетболисти в Топ 10
(сн. Viasport.bg)
14-01-2023 14:05 | BGbasket.com

Волейболът обра наградите в 11-ото издание на анкетата на Viasport.bg за най-добрите млади спортисти на България за 2022 г.

 

Александър Николов спечели приза за №1 при спортистите до 19 г., националният тим за юноши под 18 г., където играе неговият брат Симеон Николов, взе наградата за най-добър отбор, а наставникът на състава Виктор Карагьозов бе определен за №1 при треньорите на подрастващи.

 

Церемонията по награждаване се проведе в Театралната зала на частно училище „Свети Георги“ в София с помощта на Български спортен тотализатор.

 

В топ 10 няма баскетболисти, като гласове получиха Моника Борисова и Деница Манолова, които заемат съответно №21 и №24.

 

През изминалата година 19-годишният Александър Николов, спечели с националния тим до 20 г., на който бе капитан, сребърен медал от Европейския младежки олимпийски фестивал в Словакия, златен от Балканиадата в Албания и бронзов от Европейското първенство в Италия.

 

Попадна в Идеалния отбор на Евроволей U20 в Италия, като бе обявен за втори най-добър посрещач.

Алекс бе и основна фигура на мъжкия ни национален тим, като игра като титуляр в Лигата на нациите и на Европейското първенство в Полша и Словения.

 

Носител на редица награди в колежанското първенство по волейбол на САЩ, където игра до края на април. Стана Новак на годината в Западната конференция и попадна в нейния идеален отбор за сезона.

 

В началото на юли Николов подписа договор с италианския шампион Кучине Лубе (Чивитанова), с който играе силно както в италианското първенство, така и в Шампионската лига.

 

Именно заради ангажиментите си в Италия Алекс не успя да присъства на церемонията, но наградата му бе връчена от спортния министър Весела Лечева на неговия именит баща Владимир Николов.

 

Алекс събра 917 точки в допитването до спортните журналисти, в което участваха 120 представители на медиите, а точки получиха общо 56 спортисти. Той изпревари със 180 точки втората в класацията – Стилияна Николова.

 

Надеждата на българската художествена гимнастика също изпрати много силна година, в която спечели сребърни медали на обръч, бухалки и лента и бронз в многобоя на Световното първенство за жени в София. Извоюва и квота за България за Олимпийските игри в Париж, а взе и бронз в многобоя на Европейското първенство в Тел Авив.

 

Наградата на 17-годишната Стили връчи една от треньорките, която има големи заслуги в израстването й като състезател – бившата лекоатлетка Цветелина Кирилова, която в момента работи като кондиционен треньор на грациите.

 

На трето място в класацията на Viasport.bg се нареди световната шампионка за девойки до 20 г. в скока на дължина от шампионата в Кали, Колумбия – Пламена Миткова. Талантливата пловдивчанка, възпитаничка на треньора Ивайло Русенов, събра 671 точки в допитването. Тя получи наградата си от доскорошната ни елитна спринтьорка Инна Ефтимова, а сред награждаващите бяха още алпинистката Силвия Аздреева, олимпийската шампионка по гребане от Монреал 76 Здравка Йорданова, параолимпийката Стела Енева, бившият футболен национал, а сега треньор Иван Иванов, главният методист на юношеските национални отбори към БФС Лъчезар Димов и др.

 

Призовата тройка получи като награди безплатни карти за тренировки от фитнеси „Пулс“, а победителят си тръгна и с ваучер за уикенд почивка за двама в спа-хотел „Петте елемента“ в Сапарева баня.

 

Десетката допълниха Никола Илиев (футбол), Божидар Саръбоюков (лека атлетика), Мартин Георгиев (футбол), Иван Иванов (тенис), Дениел Нанков (плуване), Радослав Росенов (бокс) и Петър Мицин (плуване).

 

Така за пръв път представител на колективните спортове печели приза за №1 при младите, като преди Александър Николов тя е била притежание на: Владимир Зографски (2011 г., ски скок), Ния Димитрова (2012, биатлон), Денис Димитров (2013, лека атлетика), Благой Найденов (2014, бокс), Даниел Асенов (2015, бокс), Антъни Иванов (2016 и 2017, плуване), Александра Начева (2018, лека атлетика) и Йосиф Миладинов (2019 и 2021 г., плуване).

 

Пълното класиране вижте ТУК.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи