Какво са супер храните! Доказано! Трите най-добри супер храни


Какво са супер храните! Доказано! Трите най-добри супер храни
27-12-2022 15:21 | Антонио Костов

Кондиционният специалист Антонио Костов започва поредица от статии в блога си в BGbasket.com, които ще са свързани с широката тема за здравето и спорта. Той е добре познат в спортните среди у нас, като е работил с футболния и баскетболния отбор на Спартак Плевен, с баскетболния Миньор Перник, а миналата година стана шампион на България с Балкан Ботевград, печелейки титлата в НБЛ. Също така е състезател по натурален културизъм, фитнес инструктор и инструктор по мобилност и стречинг.

Антонио Костов е бакалавър по химия и биология в Софийски университет "Св.Климент Охридски", сертифициран фитнес инструктор и магистър по "Спорт, фитнес и здраве" в Национална спортна академия "Васил Левски", гр. София. Освен че пише статии за здравето и спорта, той е и чест лектор на фестивалите „Здравей, здраве!“, където от около три години също развива темата.

Ето и една от статиите му, наречена "Какво са супер храните! Доказано! Трите най-добри супер храни":

 

Преди да подхванем темата за „супер храните",  трябва дебело да подчертаем два факта на съвремието ни:

  • Индустрията е изградила умел, ефективен и ефектен механизъм, чрез който определени храни или техни компоненти биват „прослaвяни“, извеждани до върха на маркетинговата хранителна сцена и след като известно време се радват на небивала популярност, са заклеймявани, като врагове на човека.
  • Науката за здравето, храненето и спорта, далеч не са открили точни отговори по огромен брой ключови въпроси, касаещи здравето, храненето, спорта и връзката между тях.

След тези две констатции, нека да се вгледаме отблизо в словосъчетанието „СУПЕР ХРАНА“!

 

За да е „супер“, следва че съответната храна ни дава нещо повече от другитe храни. Т.е. позитивите, който тя ще ни донесе, би трябвало да са по-големи и тя е, така да се каже „една добра сделка“ – с един куршум, два заека.

 

Смятам, че явлението СУПЕР ХРАНА произтича от един много наболял проблем на съвременното консуматорско общество, който е доста умело „отглеждан“ и поощряван от индустрията, но преди това – още едно пояснение:

 

В човешкия разум и физиология е заложен принципът на пестеливост и икономичност. Този принцип се изразява всестранно.

 

Например, ако не вложим максимално внимание и концентрация в бицепсовото си сгъване, а се оглеждаме нейде из залата, то икономичната ни нервна система ще активира по-малък брой мускулни влакна, категоризирайки действието като „не толкова приоритетно“! Велика разумност цари в нашия метаболизъм и той никога няма да разхищава енергията, която сме му дали за безсмислени дейности. Не трябва, обаче да бъркаме разумната икономичност – плод на великата природа с желанието „да минеш метър“ – плод от мисленето на индустриалния човек.

 

Същата тази природа е сложила граница между икономичността и ленността и тази граница не допуска да се залъгваме, че може по прекия път да прескачаме законите и. Особено законите на здравето. Но голяма част от нас, клиентите на магазина, не познаваме тези закони си мислим, че със супер хапче, супер крем, супер операция или супер храна можем да си осигурим лукса да живеем по свои правила, чакайки удобно науката да открие хапчето за безсмъртие.

 

И така трансконтиненталните търговци на храни умело натискат чувствителните зони в мозъка ни, от една страна те знаят, че в следствие на консуматорския живот някои от нас са доста мързеливи, а други – доста заети. От друга знаят, че ни е страх (защото този живот е в разрез със здравните норми и ние го усещаме) и търсим бърз и лесен начин да подобрим здравето и визията си – така те събират двете положения в нас и създават  СУПЕР ХРАНИ, ДЕТОКС ЧАЙ, САУНА КОЛАНИ и др.

 

Има един похват, който логично не е много известен. Той гласи, че лъжата се продава най-лесно, когато в нея има доза истина. Така лъжецът с едната ръка дава на измаменият една безспорна и напредничава истина, която да прегърне, а с другата му продава една илюзия.

 

Да, в детокс чайовете има субстанции, които водят до детоксикиращи процеси в телата ни! Да, в енергийните напитки има агенти стимулиращи ни, който повишават представянето ни в краткосрочен план, но в дългосрочен...!  ... Е сауна коланите нямат никаква полза, но те също вървят на пазара!

 

Та в природата всичко е балансирано. За здравето на всеки е необходимо точно определено уравнение и то включва известен брой компоненти. Не е възможно да компенсираш обездвижването или токсичния живот със СУПЕР ХРАНИ. Всяка храна е СУПЕР ако тя е приложена в правилната ситуация и количество (на пазара има дълъг списък с крайно вредни продукти, които аз не наричам храна).

 

Когато говорим за храни ситуацията е изключително специфична, защото всяко тяло има своя конституция, всеки субект има свой режим на битуване, включващ всичките му порядки и навици – положителни и отрицателни, както и генетиката оставена му от поколенията. Колко наивни трябва да сме, за да вярваме, че една и съща храна може да е СУПЕР за хора с различни нужди?

 

Това, което искам да кажа е, че СУПЕР ХРАНИ, които да са глобална панацея и да решават немърливото отношение на хората към здравето им НЕ СЪЩЕСТВУВАТ!

 

НО АЗ ИМАМ ДРУГ СПИСЪК! ЕТО ГО И МОЯ СПИСЪК СЪС „СУПЕР ХРАНИ“:

 

1. ЗДРАВНА КУЛТУРА:  Изразява се в това, да се погрижиш да имаш поне критичния минимум от знания, които ти позволяват да не бъдеш манипулиран от маркетингови похвати и от корема си! Ако една информация стои статично в главите ни, тя не е ЗДРАВНА КУЛТУРА. Тя е просто информация и е мъртва.

 

2. ЗДРАВЕН МОРАЛ: Изразява се в това да следиш здравните си показтели, да имаш отношение към здравето си, като спреш да си здравен непукист! Не, това не е нещо героично и смело, когато говорим за живота ни. ЗДРАВНИЯ МОРАЛ е част от ЗДРАВНАТА КУЛТУРА.

 

3. „ОПОЗНАЙ СЕБЕ СИ!“ – Неизвестен автор

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи