Габрово събра близо 90 момичета във фестивал по програма на ФИБА


Габрово събра близо 90 момичета във фестивал по програма на ФИБА
(сн. БФБ)
04-12-2022 17:26 | basketball.bg

Близо 90 момичета се включиха в поредния фестивал „Стани по-добър“ по програмата Her World Her Rules на ФИБА.

В заниманията се включиха състезателки на Спартак Плевен, Шампион Плевен, Зограф (Трявна) и Чардафон.

Така общият брой на момичета, които бяха въвлечени към програмата тази година набъбна до над 270.

Своите знания на децата пък вече са предавали 30 треньори, 16 от които присъстваха в Габрово. Опит като организатори пък трупаха 7 доброволки.

Треньори в зала „Орловец“ бяха Милен Средков, Мариела Стефанова, Снежана Стоянова, Николай Маринов, Мая Богданова, Анелия Рачкова, Виктор Крушев, Еми Йорданова, Милена Кошеджийска, Николай Тенев и Петьо Колев.

 

Събитието в зала „Орловец“ бе открито официално от Николай Пенов - Главен експерт в Дирекция Младежки дейности и спорт в Община Габрово.

Организатори от страна на БФБаскетбол ще са Мениджър развитие женски баскетбол Албена Брънзова и менторът Гергана Брънзова - специалист по холистичен баскетбол, менторство, оптимална спортна подготовка и личностно развитие. Като специален гост в инициативата отново ще се включи един от доайените на треньорството за подрастващи момичета - Венцислав Гечев.  В екипа бе привлечен и Даниел Димитров - специалист лидерство и екипна работа.

Програмата ще продължи и догодина, като през януари домакин ще е Панагюрище. Следва фестивал в Бургас (февруари), а финалът ще е навръх 8 март в София, като целта е да се обхванат максимален брой малки момичета в училищна възраст и местни треньори, които да запалят искрата на любовта към баскетбола в децата. Инициативата у нас е под надслова #newgenbasketballbulgaria (ново поколение баскетболистки в България).

България за трети път участва в инициативата на ФИБА Европа за популяризиране на баскетбола сред момичетата, който е сред приоритетните на европейската централа. Програмата носи името Her World Her Rules (Нейният свят, Нейните правила) и един от идеолозите й е бившата българска националка Радмила Василева – Търнър. Първото издание на проекта у нас бе през 2019 г., когато ментор бе друга бивша национална състезателка – Гергана Славчева.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи