Над 100 деца на фестивала по програма на ФИБА в Гоце Делчев


Над 100 деца на фестивала по програма на ФИБА в Гоце Делчев
(сн. БФБ)
20-11-2022 16:12 | basketball.bg

С мило, надъхващо послание – „Всички заедно за България!“ се обърнаха към баскетболистките от женския национален отбор над 100 момичета, трениращи любимата игра в Югозападна България. Това стана по време на втория фестивал от програмата на БФБаскетбол и ФИБА Европа Her World Her Rules в Гоце Делчев.


Състезателки между 8 и 14-годишна възраст и треньори, представители на клубове в градовете Самоков, Сандански, Перник, Петрич, Благоевград и Гоце Делчев се събраха в зала „Неврокоп“, за да демонстрират и споделят баскетболните си умения и да придобият нови такива.  

Водещи на заниманията бяха Мениджър Развитие на женския баскетбол в БФБаскетбол Албена Брънзова и менторът Гергана Брънзова - специалист по холистичен баскетбол, менторство, оптимална спортна подготовка и личностно развитие. Като специален гост в инициативата отново се включи един от доайените на треньорството за подрастващи момичета - Венцеслав Гечев, а основите на лидерството  и екипната работа разкри специалистът по тези направления на груповата психология Даниел Димитров.

„С това събитие се надяваме баскетболът да стане още по-популярен в Гоце Делчев. В момента вече е много популярен. Това беше празник за момичетата, възможност да получат нови технически и тактически знания за играта и това да им помогне да постигаме много по-големи успехи за нашия град. В момента Пирин Гоце Делчев участва в Елитните групи в две възрастови групи и сме сред 8-те най-добри отбора на запад, а момичетата до 14-годишна възраст нямат загуба през сезона“, сподели Илия Павлов, треньор в школата на Пирин Гоце Делчев.

Колежката му от другия местен клуб „Яворов“ Зорница Мълчанкова допълни: „Голяма чест е за мен да приемем такова събитие и да помагам за организацията му. Желаещите да тренират баскетбол в града е огромно. Само при мен тренират над 50 деца, което е голямо удоволствие и чест. Нашият клуб е най-младият в Гоце Делчев. Децата стигнаха до финали на Държавното първенство, записаха добро класиране, други взеха участие в националните отбори.“

„Щастливи сме да обиколим из цяла България, да покажем каква прекрасна игра е баскетболът и че може да се играе от момичета. Поздравявам треньорите в Гоце Делчев, които си вършат работата по-най-прекрасния начин, за да привлекат децата към тази прекрасна игра“, каза за втория фестивал „Стани по-добър“ Албена Брънзова. Бившата националка уточни, че следващата проява по проекта ще е в Габрово.

„Тайната, която споделяме с всички тези деца по време на фестивалите, е че най-важно е да се забавляват. Винаги, когато се забавляваш и си в момента тук и сега, осъзнат си, е най-благотворно и тогава се постигат и доста успехи. Родителите са главен фактор в развитието на детето. Училищната система също е много важна, но родителската подкрепа е от огромно значение за развитието на менталното и изобщо на емоционалното състояние а децата. Важно е родителите да участват в тези занимания. Мотивацията на един човек е от огромно значение – да си мотивиран да си достатъчно добър, за да стигнеш до националния отбор. От там излизаш на една нова сцена, на която могат да те открият на международно ниво!“, коментира и Гергана Брънзова.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи