България оцеля в Кипър и запази шанс за първото място


Номер 1 за българския баскетбол
Номер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетбол
(сн. FIBA.basketball)

13-11-2022 18:02 | BGbasket.com

Българският национален отбор победи Кипър като гост със 75:66 в мач от предварителните квалификации в група F.

 

България води през целия двубой, но накрая отново не бе далеч от това да допусне обрат и да изпусне всичко.


Победата е трета в групата за тима ни, а битката за първото място с Португалия ще е до последно. В последния прозорец нашите гостуват на Румъния и приемат лидера в групата в момента Португалия.


Дали заради ранния час или умората, началото на мача бе далеч от европейска класа и за двата отбора. До средата на първата част вкараните точки общо бяха едва 13, като България разчиташе предимно на далечната стрелба, за да напредне. Имаше и немалко грешки, но нашият тим успя да вкара няколко тройки, а и имаше предимство в защита с повече ръст в подкошието.


В първата част Росен Барчовски използва и Павлин Иванов на позицията на плеймейкъра, за да даде почивка на Деян Карамфилов.


Кипър нямаше много решения в нападение, което обуслови и едва 8 точки за домакините в първите 10 минути, в които България поведе с осем точки - 16:8.


Втората част бе малко по-добра в атака за нашите, като малко след началото ѝ вече имахме двуцифрена преднина.


Авансът така и не се увеличи много и Кипър успя до почивката да се държи на десетина точки от България, а паузата дойде при 33:21.


Освен огромното преимущество в борбата, нашият състав бе много по-добър и в раздаването на топката, като домакините изиграха цяло полувреме с една-единствена асистенция и без да отбележат тройка.


След подновяването на играта две бързи тройки на българите вече покачиха доста сериозно дистанцията между двата тима. Малко повече от две минути бяха нужни за разлика от 20 точки, при 41:21 за България.


Чак в 24-а минута на мача Кипър реализира от тройката, от 18-я си опит, но България не спираше да бележи също от далеч в тази част.


Още преди средата на четвъртината Андрей Иванов оформи своя дабъл-дабъл, след като преди това бе овладял 7 борби само в първата десетка.


Кипър използва успокоението в нашите редици и след като потръгна стрелбата на домакините, те се върнаха от минус 20 до само 9 пасив в края на третата четвърт.


България сама си правеше нещата сложни, макар да влезе в заключителния период с 11 напред. Важни тройки в тези моменти отбеляза Алекс Симеонов, за да държи разликата, а тя се запази десетина точки, но спокойствието вече си бе тръгнало от играта на нашите.


Пет минути преди сирената кипърците върнаха цялата интрига, като направиха няколко успешни бързи атаки, за са свалят до само 4 изоставането си. Щабът на националите заложи на опита на петимата в игрището и не използва таймаут, за да спре устрема на домакините.


Въпреки нашите грешки в последните минути, не липсваха и добри изяви в защита и нападение за българските играчи, които ги оставиха напред до последно.


Кипър пропусна златен шанс да свали до само една атака разликата в заключителните секунди, а България намери пътя към успеха.


Павлин Иванов бе най-резултатен с 14 точки, някои от тях с ключов принос за победата. По 12 вкараха Чавдар Костов и Андрей Иванов, като центърът взе и 11 борби.


По 16 за Кипър вкараха Симон Михаил и Никос Стилиану.

 

;


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА КИПЪР - БЪЛГАРИЯ

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРЕДВ. КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2025 / ВТОРА ФАЗА, ГРУПА F

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ГРУПА F НА ПРЕДВ. КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2025

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ГРУПА F НА ПРЕДВ. КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2025

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ГРУПА F НА ПРЕДВ. КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2025

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи