Първо място за българите в турнира на Спешъл Олимпикс в Италия


Първо място за българите в турнира на Спешъл Олимпикс в Италия
(сн. БФБ)
17-10-2022 14:21 | basketball.bg

Златни медали завоюваха атлетите на Спешъл Олимпикс България след силни и оспорвани мачове по време на първия по рода си европейски баскетболен турнир за обединени младежки отбори от атлети с и без интелектуални затруднения. Надпреварата се проведе в град Сансеполкро, Италия в периода 15-16 октомври 2022 година.
 
Отборът на Спешъл Олимпикс България се пребори в своята дивизия с отборите на Спешъл Олимпикс Сърбия (37:22) и Спешъл Олимпикс Италия – Мургия (26:17) и Спешъл Олимпикс Италия – Абрузо (28:23).

В турнира участие взеха 240 атлети с и без интелектуални затруднения от Белгия, България, Кипър, Естония, Финландия, Германия, Гърция, Италия, Латвия Литва, Норвегия, Полша, Сърбия и Испания.

„Участието на атлетите на Спешъл Олимпикс България в този турнир е от  изключително значение, както за тяхното спортно развитие, така и за социалното им приобщаване. Откакто се развива програмата по баскетбол на Спешъл Олимпикс България сме имали възможност да участваме в турнири по обединен баскетбол 3x3. Тук сме в отбори 5х5 и това е много важно за самочувствието и за мотивацията на атлетите да продължат да се развиват с приобщаващ спорт“, подчерта проф. Мариана Борукова, национален треньор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България и преподавател в НСА „Васил Левски“.

Обединеният отбор на Спешъл Олимпикс България в Италия участва с 10 играчи – шестима атлети с интелектуални затруднения и четирима партньори. Атлетите са Йордан Димов, Никола Тагарев, Камен Тодоринчев, Емануил Христов от обединения отбор, който тренира в Национална спортна академия „Васил Левски“, в партньорство с катедрата по Адаптирана физическа активност и катедрата по Баскетбол, както и атлетите Иван Драгански и Лъчезар Стоянов от специалния отбор по баскетбол в Пловдив с треньор Тина Димитрова. Партньорите Иван Иванов, Виктор Фам, Дарина Чимева и Даниел Милчев са студенти и възпитаници на НСА „Васил Левски“. В делегацията за европейския турнир по обединен баскетбол са и националният треньор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България проф. Мариана Борукова, треньорът от БК "Рилски спортист", гр. Самоков Катерина Рудева и Асен Стоянов от фондация „Паралелен свят“ – гр. Пловдив.
 
 „Радвам се, че играх добре, че подавах добре, че спечелихме златен медал. Харесва ми да съм с отбора, с атлетите, с приятелите ми“, сподели атлетът Йордан Димов след финала.

Програмата по баскетбол на Спешъл Олимпикс България стартира през 2017 г. с цел създаване на нови възможности за достъп до спорт на хора с интелектуални затруднения и промяна на живота им чрез баскетбола. С подкрепата на Национална спортна академия „Васил Левски“ и лично на нейния ректор проф. Николай Изов, бяха създадени условия за редовни тренировки по приобщаващ баскетбол и подготовка за състезания на обединения отбор по баскетбол. С усилията на преподаватели и студенти от катедри „Баскетбол“ и „Адаптирана физическа активност“ отборът отбеляза няколко звездни международни участия на ФИБА Open 2019 и 2022.
 
Благодарение на партньорството на Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига, баскетболната общност в България многократно засвидетелства съпричастност към усилията на треньори, атлети и партньори за развитието на баскетбола за всички. През май 2022 г. Спешъл Олимпикс България бе удостоена с плакет и сертификат за отличие от ФИБА Европа за постигнатите резултати.

Турнирът по Обединен баскетбол за атлети с и без интелектуални затруднения се организира от Спешъл Олимпикс Италия и техния екип в град Сансеполкро, като е финансиран по програма Еразъм + на Европейския съюз.

Събитието е сред най-значимите в календара на Спешъл Олимпикс Европа за 2022 година. С него движението за приобщаващ спорт показва стремежа си да възстанови дейностите за хората с интелектуални затруднения, които по време на пандемията от Ковид 19 понесоха най-тежките последствия от социалната изолация. В периода 2019 – 2021 година, поради ограниченията и спрените тренировки, броят на атлетите, които се занимават баскетбол в Спешъл Олимпикс Европа/Евразия спадна с 35% (от 39 795 през 2019 до 25 803 през 2021).

Движението Спешъл Олиппикс е създадено през 1968 година от Юенис Кенеди Шрайвър и признато от Международния олимпийски комитет за благото на над 4 милона хора с интелектуални затруднения и осигуряващо занимания и състезания в 32 олимпийски спорта в над 190 страни по света. Чрез спорта, Спешъл Олимпикс се стреми да създаде един по-добър общ свят, в който хората да приемат различията помежду си спокойно и отворено, без страх и предубеждения.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи