Таня Гатева: Потенциалът в този набор е огромен


Таня Гатева: Потенциалът в този набор е огромен
(сн. FIBA.basketball)
10-09-2022 16:07 | Деляна Кадиева

Националният ни отбор по баскетбол за момичета U16 остана на крачка от Топ 4 на Европейското първенство в Дивизия В това лято. Тимът ни завърши на пето място, въпреки че имаше реален шанс да грабне медал. Пред BGbasket.com старши треньорът на отбора Таня Гатева сподели впечатленията си от представянето на момичетата ни. Ето какво каза тя:

 

- Каква е равносметката Ви за цялостното представяне на тима ни на европейското първенство?

 

- Равносметката е задоволителна от гледна точка на класиране. Смея да твърдя, че дадохме всичко от себе си на този етап. Имахме и сериозни здравословни проблеми, дори се наложи последния ден да освободя основен играч. След мача ни с Турция бяхме в много лоша ситуация, трябваше ни победа с 5 точки над домакина Черна гора. Проявихме характер срещу тях в последните секунди от срещата и успяхме да се класираме в осмицата. Завършихме на пето място, имаме играч в идеалната петица на европейското първенство. Това е голям успех за Деница и България. Моника и Деница изиграха две европейски първенства на ниво, за което ги поздравявам, адмирации и за техните треньори. Най-важното е, че в този набор има потенциал, сравнявайки ги с набор 1999/2000, с които спечелихме титлата и влязоха в А дивизия. Тук потенциалът е в пъти по-голям.

 

 

- На практика 1 точка ни раздели от влизане в Топ 4, реално ли е петото място в такъв случай или наистина можехме повече?

 

- Да така е, един кош ни трябваше да сътворим сензация, но след като изгледах финала между Сърбия и Турция смятам, че можехме да ги излъжем, да ни покрие късмета, но като умения и ротация в състава, сме далеч. Положителното е проявата на характер отново и справянето с тактическите задачи. Тези неща ни позволиха да стопим голяма разлика и сръбкините да изиграят най-трудния си мач на това европейско.

 

 

- Каква е оценката Ви за представянето на момичетата - не само игрово, а и от гледна точка на себераздаване и отношение?

 

- Поздравявам всички момичета, с които работих това лято. Искам да им кажа, че с труд и постоянство могат да задминат всеки отбор след две години. Надявам се да ги видя променени физически, технически, както и не на последно място психически. Сигурна съм, че голяма част от тях са амбицирани да се развиват. 

 

 

- Къде най-много изоставаме от водещите отбори в тази възраст и какво е необходимо, за да може български отбор отново да си класира за дивизия А и да задържи мястото си там?

 

- Не желая да коментирам кой какво трябва и какво не трябва да прави за развитието на женския баскетбол. Надявам се всички в баскетболните среди да вършим целенасочено работата си. Дивизия А не е далеч от нас, всичко зависи от федерацията, ръководството на клубовете и треньорите. Поздравявам екипа, с който работих - пом. треньора Лилия Георгиева, физиотерапевта Михаела, водача на групата Петър Клечков, и благодаря на БФБ за това, че осигуриха отлични условия за подготовката ни.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България U16 (жени)
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи