Александър Везенков – баскетболният ни диамант!


Александър Везенков – баскетболният ни диамант!
(сн. FIBA.basketball)
09-09-2022 18:05 | Тодор Димитров

Народът казва, че всеки си заслужава съдбата! Е този път не бе така – българският национален отбор не заслужаваше да отпадне след изиграването на мачовете от груповата фаза на Евробаскет 2022.

 

Не заслужаваше, защото игра добре, защото игра над очакванията на по-голямата част от „баскетболните“ ни специалисти. Не заслужаваше, защото имаше двама истински лидери в лицето на Александър Везенков и Дий Бост, въпреки хейтърите, които не пропуснаха да плюят и по тях в социалните мрежи. И не само там!

 

Не заслужаваше, защото имаше, макар и с известни колебания в представянията си - капитана Чавдар Костов, Павлин Иванов, Димитър Димитров, Александър Янев, Андрей Иванов, Деян Карамфилов, пак контузилия се Станимир Маринов, който обаче остави сравнително добри впечатления, докато бе здрав.

 

Не заслужаваше да отпадне, защото имаше нахъсаните младоци, но с надежда да се развият по-бързо и да не останат само с надеждите - 20-годишния Емил Стоилов и с три години по-големия от него Иван Алипиев.

 

В следващите редове обаче ще стане дума за диаманта ни Александър Везенков. Ще оставя на специалистите да говорят за бъдещето ни, което според мен не е толкова розово, колкото говорят тези, които не са гледали повече пет мача при подрастващите на сезон, а някои и толкова въобще.

 

Освен споменатите по-горе Стоилов и Алипиев, към тях да добавим и Андрей Иванов (роден 1996 г.), отсъстващите по различни причини от първенството Константин Костадинов (2003), Йордан Минчев (1998) и може би Борислав Младенов (2000), който има потенциал да се пробва в по-силни първенства. Ще кажа, с риск да ми се обидят, няма кой знае какво да идва от долу в близко бъдеще. Става дума за такива, които са готови да заиграят в предстоящите европейски квалификации. Просто нашите баскетболисти нямат опита от големи шампионати и битки. 

 

Такъв, какъвто има Александър Везенков, когото за пръв път видяхме като големия, истинския лидер на националния отбор. Хората, които ме познават, знаят, че не обичам да хваля, да изказвам суперлативи, но роденият преди 27 г. в Никозия баскетболист ги заслужава в пълна степен. Заслужава ги и дано примерът, който дава с трудолюбието си и отдадеността към баскетбола, на по-малките от него, бъде заразителен.

 

В Грузия той показа, че е един завършен играч. Такъв, какъвто в Европа няма! Да, няма! Той може да играе и като двойка, тройка, четворка, дори петица в определени ситуации. Може да играе и с лице и с гръб към коша. Тича на бърза атака, пази в защита, овладява борби в нападение, реализатор от средно и далечно разстояние с много висок процент. Ако се наложи, може и да изнесе топката, като гард. Не знам въобще дали българският баскетбол е имал такъв комплексен баскетболист, който и като човек, и като характер е мечта за всеки треньор.

 

За разлика от мнозина, аз го помня още от първите му мачове в националния отбор на България на европейските първенства до 16 г., ако не греша, през 2010 в Черна гора, а през 2011 в Пардубице. На второто дори бе топреализатор в Дивизия А. Израстването му във всяко отношение е осезателно, но за мен като обикновен зрител най-важното е, че той вече играе за отбора. Подчинява заслуженото си его в името на отбора.

 

Много исках в събота (10 септември) да го видя в двубой с един световно признат играч – Лука Дончич. Уви, това не се сбъдна, но вярвам, че един ден и това ще се случи и съм сигурен, че БЪЛГАРСКОТО МОМЧЕ (независимо, че има и гръцки паспорт) няма по нищо да му отстъпи. Защото шантавата ни родина, шантавият ни спорт и още по-шантав баскетбол заслужават да имат своя втори представител в Меката на баскетбола - НБА. А пък двамата бивши съотборници – бащата Сашко Везенков и единственият до днес българин, играл НБА - Георги Глушков, с щастливи усмивки да изпратят Александър по пътя му отвъд Океана.

 

Аз пък мечтая да не чакам още четири години, за да го видя отново с националната фланелка и ръководствата на Евролигата и ФИБА да се разберат по-бързо.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Евробаскет 2022, България, Александър Везенков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи