Планимир Дафинов: Завръщането на ЦСКА при мъжете ще повлияе положително на децата


Планимир Дафинов: Завръщането на ЦСКА при мъжете ще повлияе положително на децата
(сн. ЦСКА)
13-08-2022 16:06 | cska-basket.com

Планимир Дафинов е треньорът, който изведе ЦСКА U14 до златен дубъл през този сезон. От есента клубът отново ще има представител в мъжкия елит, като наставникът сподели и как се отразява това на децата в школата. Ето какво заяви той в интервю за клубния сайт на армейците:

 

- Вие сте единственият треньор, извел баскетболния ЦСКА до титла през последните 10 години. Разкажете ни повече за "червения" шампионски отбор?

 

- Това са изключително трудолюбиви и амбициазни деца. Щастлив съм, че са сплотени и въпреки че са с много различни хорактери, всеки един от тях успя да си намери ролята в отбора. Сигурен съм, че тази генерация тепърва ще носи успехи и гордост на ЦСКА.

 

- През новия сезон мъжкият отбор се завръща в професионалния баскетбол, как това ще се отрази на работата в школата?

 

- Това беше едно от нещата, които липсваха на нашия клуб и до някаква степен действаше демотивиращо на децата в ЦСКА. Сега, когато има мъжки професионален отбор с големи амбиции, несъмнено ще им повлияе положително, защото ежедневно ще имат примери пред тях.

 

- Разкажете ни за другото професионално предизвикателство - националния отбор до 14 години?

 

- Освен работата ми в клуба, водя и националния отбор U14, с който ни предстои много силен турнир в Словения, където ще срещнем солидни отбори. От 24 до 28 ще изиграем пет мача. В една група сме с домакините, Хърватия и Унгария. За тези момчета това ще бъде много сериозен тест за текущото им ниво и ще бъде изключително полезно.

 

- Какво липсва на българските деца, за да се конкурират по-успешно със своите връстници в Европа и да пробият в професионалния спорт?

 

- Смятам, че имаме много талантливи деца, които не отстъпват по качества на другите деца в Европа. Това, което е по-различното и смятам за успешно е, че голяма част от държавите водят централизирана подготовката. Талантливите деца трябва да тренират заедно през цялата година. Да се конкурират ежедневно. Това важи за всички спортове. Имаме такъв пример у нас с художествената гимнастика и стигнаха до олимпийско злато. Мисля, че ако успеем и в баскетбола да въведем този начин на подготовка, ще имаме много повече успехи.

 

- Какви цели си поставяте за Вашето професионално развитие в близките години?

 

- Моята най-важна цел, като треньор, е да надграждам уменията си, за да бъда максимално полезен на децата и баскетболното общество. Колкото по-професионален клуб става ЦСКА, толкова по-големи ще бъдат предизвикателствата и пред нас, треньорите в школата. Надявам се да въвлечем още повече децата в тренировъчния процес и да успеем да им осигурим много повече часове баскетбол всяка седмица. С час и половина работа на ден няма да постигнем значими успехи! Трябва много повече!

 

- Подкрепете ни и като се абонирате за канала ни в YouTube


 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: ЦСКА, Планимир Дафинов
BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Коментари
betway
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи