Маргарита Маринкова: В България всички са специалисти и майстори на спорта, но само на думи


Маргарита Маринкова: В България всички са специалисти и майстори на спорта, но само на думи
(сн. FIBA.basketball)
07-08-2022 21:01 | Мария Маринова

Националният ни отбор по баскетбол за девойки U18 завърши на осмо място участието си на европейското първенство в Дивизия B в София. Пред BGbasket.com старши треньорът Маргарита Маринкова даде оценка за представянето на тима ни на изминалия шампионат.

 

„Оценката е добра. Няма как да бъде отлична при положение, че имахме шансове да направим по-предно класиране. При някои от момичетата има голямо израстване през последната година, други за съжаление не оправдаха очакванията ни. Поздравявам всички за труда и раздаването. Хубавото е, че показаха характер и голямо желание“, заяви наставникът след края на шампионата.

 

Два от отборите, които победиха България - Словения и Португалия, се класираха за Дивизия А, достигайки финала в първенството. Маринкова посочи и с какво отстъпваме на водещите тимове.

 

„Изоставаме във всички показатели - ръстово, физически, технически, тактически. За това обаче не са виновни момичетата, а ние - треньорите. Казвала съм го и друг път - в България всички са специалисти и майстори на спорта, но само на думи. Не може на 18 години да се тренира по един път на ден, да имаш 16 мача за годината (от които 10 почти един след друг) и да искаш да бъдеш конкурентен на Словения или Португалия“, категорична бе тя.

 

Какви промени конкретно са необходими в българския баскетбол, за да даде това отражение и в националните отбори, Маринкова смята, че не е човекът, който трябва да казва. Вместо това тя пожела да благодари на всички за подкрепата през изминалите дни.

 

„Поздравявам момичетата за труда им по време на подготовката и Европейското първенство. Благодаря на БФБ за доверието, на колегите ми Кирил Петров и Благовест Главев, на родителите на децата и хората, които бяха в залата, за да ни подкрепят. И пожелавам успех на колегите и момичетата и момчетата до 16 години за предстоящите Европейски първенства“, завърши Маринкова.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България U18 (жени), Маргарита Маринкова
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи