Зограф и Чардафон обединиха сили в името на баскетбола


Зограф и Чардафон обединиха сили в името на баскетбола
stovesti.info
12-07-2022 21:17 | stovesti.info

След повече от 10 години размисли Зограф и Чардафон решиха да обединят сили за развитието на баскетбола в Трявна и Габрово.

 

Решението бе официализирано в понеделник чрез договор за сътрудничество. Той бе подписан от Добринка Манева - президент на тревненския клуб и Иван Господинов - изпълнителен директор на габровския.


"Като подписват настоящия договор, страните декларират желанието си за сътрудничество и съвместна дейност в следните основни области: Методическа подготовка на треньори и провеждане на семинари и открити тренировки; Взаимно предоставяне на информация и програма за развитие на млади баскетболисти; Провеждане на съвместни лагери, турнири и състезания; Сътрудничество при трансфер на играчи между двата клуба; Взаимно популяризиране на дейността на двата клуба" - се казва в документа.

 

Изрично е уговорено, че контрактът не обвързва юридически или финансово по никакъв начин двете страни освен в случаи, договорени в допълнителни споразумения. Точно такова - Приложение №1, бе парафирано заедно с основния договор. На практика то връща мъжкия баскетбол в Трявна - най-успешният в баскетболно отношение град в региона, който в края на юни отпразнува 70 години от създаването си.

 

Достатъчно е да се споменат имената на Георги Глушков - единственият българин, играл в НБА, и на двукратната участничка на олимпийски игри Снежана Михайлова, бронзова медалистка от Монреал през 1976 и вицешампион от Москва - 1980 г.

 

Според договореното Зограф ще осигури финансово, а Чардафон - спортно-технически, участието на отбор в първенството на ББЛ Б група Център през предстоящия сезон. Идеята е подкрепена лично от кмета на града Силвия Кръстева и от президента на БФ Баскетбол Георги Глушков. В тима ще бъдат включени няколко момчета от Трявна, начело със Стефан Бакалов - вицешампион при юношите с Чардафом от 2013-2014 г. и капитан на отбора при участието му в ББЛ А и Б група Център през миналия сезон, и съотборника му Теодор Върбанов. Треньор ще е Стефан Иванов, а Антонио Станков, който ще осигури попълването на тима с перспективни юноши от габровския клуб, ще му помага.

За решението вече бяха уведомени БФ Баскетбол, както и Българската баскетболна лига, начело на която е габровецът Орлин Атанасов.

От възстовяването си през 2009-а Чардафон отстоява идеята, че градовете от региона трябва да обедият усилията си, за да са равностойни на най-добрите в баскетбола. Прецедент в историята има - през 60-те години е създаден областен отбор, начело на който е баскетболният специалист и журналист Иван Хубанов. Първият опит бе направен точно със Зограф - през 2011-2012 г., но тогава Управителният съвет на клуба отхвърли идеята. Усилията бяха прехвърлени към Севлиево и момичета от Раковски, начело с треньора Павел Калчев, заедно със състезателки от Габрово, извоюваха не малко успехи в периода 2012-2015 година. Оттеглянето от споразумението принуди ръководството на габровския клуб да се обърне към Дряново. Идеята бе последователно подкрепена от два кмета - Мирослав Семов и Трифон Панчев, в резултат на което през 2019-та Чардафон-Орловец се преобразува в Обединен баскетболен клуб Чардафон, а около 90 деца от Дряново тренират редовно под ръководството на младия специалист Антонио Станков. Дряновецът Красимир Александров пък се превърна в един от твърдите титуляри на юношеския и мъжкия тим.


"Обединението" между Зограф и "Чардафон не решава основния проблем на Трявна - липсата на функционираща баскетболна зала, въпреки че физически такава съществува - в рамките на една от приватизираните бивши военни фабрики. Затова отборът в ББЛ Б група ще домакинства в габровската зала "Орловец", където ще играе и Чардафон - в първенството на ББЛ А група Център. Очакванията са, че кметът на Трявна Силвия Кръстев, с подкрепата на Общинския съвет и Георги Глушков ще намери верния подход тревненският баскетбол да се сдобие със свой дом.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи