България с два отбора във ФИБА Къп през новия сезон


България с два отбора във ФИБА Къп през новия сезон
(сн. balkan-basket.com)
08-07-2022 16:32 | BGbasket.com

Два български отбора ще участват във ФИБА Къп през новия сезон. Балкан ще стартира участието си директно от груповата фаза. Рилски спортист пък ще трябва да премине през квалификации, където е и отборът на Любомир МинчевТрепча.

 

Балкан се отказа от правото си да премери сили в Шампионска лига тази година, но с първото си място си гарантира място в редовния сезон заедно с още девет отбора – Мехелен (Белгия), Мерлинс (Германия), Апоел Галил Елион (Израел), Бриндизи (Италия), Донар Гронинген (Нидерландия), Анвил Влоцлавек (Полша) Порто (Португалия), Орадя (Румъния) и Газиантеп (Турция).

 

Междувременно 19 от клубовете, които ще участват в квалификационните кръгове на Шампионска лига, пожелаха да участват във ФИБА Къп, в случай че не достигнат редовния сезон в по-силния турнир. Максимум 18 са евентуалните места за тях във ФИБА Къп, като те ще бъдат поставени директно в редовния сезон.

 

Следователно, за да определи тимовете, които ще заемат оставащите квоти в редовния сезон, ФИБА ще организира четири квалификационни турнира, които ще се проведат между 27-30 септември. Именно там ще участва и Рилски спортист.

 

22-та участващи отбора ще бъдат разделени в шест урни (поставени и непоставени) за жребия въз основа на резултатите си във ФИБА Къп през предходните три сезона.

 

10 от тях ще влязат в турнирите директно в полуфиналната фаза и това са четирите отбора в Урна 1, четирите в Урна 2 и два отбора от Урна 3. Рилски спортист е в Урна 1 и това означава, че в първия кръг ще почива.

 

Ето и разпределението по урни за квалификациите:

 

Урна 1 (поставени):

ЗЗ Лайден (Нидерландия)

Спортинг (Португалия)

Капфенберг Булс (Австралия)

Рилски спортист (България)

 

Урна 2 (поставени):

Антверп Джайънтс (Белгия)

Катая Баскет (Финландия)

Сигал Прищина (Косово)

Бешикташ (Турция)

 

Урна 3 (два поставени, два непоставени):

Апоел Хайфа (Израел)

Шоле (Франция)

Калев/Крамо (Естония)

АЕК (Кипър)

 

Урна 4 (непоставени):

Крайова (Румъния)

Чарни Слупск (Полша)

Гьотинген (Германия)

Арис (Гърция)

 

Урна 5 (непоставени):

Йонава (Литва)

Улвс (Литва)

Трепа (Косово)

Ямтланд (Швейцария)

 

Урна 6 (непоставени):

Цедевита Джуниър (Хърватия)

Тор (Исландия)

 

В турнири A и B отборите от Урна 3 ще бъдат изтеглени срещу тимовете от Урна 6, а отборите от Урна 4 ще бъдат изтеглени срещу тези от Урна 5, като така ще бъдат формирани четвъртфинали. В турнири C и D двата поставени отбора от Урна 3 ще бъдат изтеглени директно за полуфиналите.

 

Само победителите от всеки турнир ще се класират директно за редовния сезон. В случай, че се освободят повече свободни места от Шампионска лига, те ще бъдат заети от финалистите в отделните турнири във ФИБА Къп.

 

Жребият ще се проведе в Мюнхен в четвъртък, 14 юли.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: ФИБА Къп, Балкан, Рилски спортист
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи