България изпусна Литва след инфарктен мач в Самоков


България изпусна Литва след инфарктен мач в Самоков
(сн. БФБ)
01-07-2022 20:45 | Мария Маринова

Мъжкият национален отбор претърпя драматична загуба в световните квалификации. В „Арена Самоков“ тимът ни отстъпи на лидера в групата Литва със 70:72, в чийто състав бяха някои от играчите от НБА и Евролигата. Нашите водеха през повечето време и се бориха до последно, но допуснаха обрат в края. След близо четири години пауза в отбора се завърна Александър Везенков.

 

Двубоят се проведе пред пълните трибуни в „Арена Самоков“, където имаше и правостоящи, както и малка агитка от Литва, дошла специално за мача. На почивката пък националният отбор на колички връчи на президента на БФБ Георги Глушков спечелената купа за третото място на европейското в Дивизия C.

 

Другият мач от групата между Чехия и Босна и Херцеговина предстои тази вечер, като нашите трябва да стискат палци за загуба на чехите, за да останат пред тях в класирането. Последният кръг от тази фаза на квалификациите пък е в понеделник, когато националите ще гостуват именно на босненците. Именно от изхода на тези мачове ще стане ясно и кой ще продължи напред в групата. За момента нашите са с баланс 1-4, докато Литва е лидер с 5-0.

 

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА

 

Гостите доминираха в подкошието в началните минути, благодарение на което поведоха с 11:5, като само Александър Везенков и Станимир Маринов се бяха разписали за „лъвовете“ до момента. Много бързо обаче българите стабилизираха играта си и на свой ред взеха инициативата. Те на няколко пъти се доближаваха само на точка, а след добавка на Димитър Димитров, осем минути след началото стигнаха до пълен обрат при 17:16. Последва важна тройка на Дий Бост, а нов кош на Димитров изведе домакините напред при 22:16 след първата част.

 

Тройка на Гитис Радзевичус даде начало на втория период, а Павлин Иванов върна 2 точки. Последваха пропуски и от двете страни, като Чавдар Костов седна на пейката заради третото си лично нарушение. Литва успя да се доближи на точка след това, но след два поредни коша на Везенков, нашите дръпнаха с 28:22. Гостите обаче завършиха частта със серия от 12:2, а след точни стрелби на Браздейкис и Жикаускас в края, на почивката тимът им обърна за 34:30.

 

Националите ни започнаха ударно след паузата и след две поредни тройки на Везенков и след това забивка на Минчев, обърнаха за 38:34, като принудиха Казис Максвитис да вземе прекъсване едва две минути след подновяването на играта. Серията на литовците стана 12:0, преди тя да бъде прекъсната от Димша. Последваха няколко успешни атаки за литовците, които бързо се доближиха само на точка. Водени от Везенков обаче, който реализира 17 точки само през третата част, националите не допуснаха обрат и преди решителния период водеха с 55:51.

 

Шест поредни точки в полза на баскетболистите на Росен Барчовски на старта на заключителната четвърт направиха разликата двуцифрена за първи път в мача – 61:51. И този път обаче Литва бързо се върна, като не само че заличи пасива си, а по-малко от четири минути преди края стигна до пълен обрат при 65:63. Бост върна важна тройка, а след нова размяна на водачеството, точна далечна стрелба на Маринов възстанови равенството – 69:69. Браздейкис отново даде аванс на Литва, а наказателен удар на Везенков намали за 70:71. Последваха нови пропуски, а 23 секунди преди сирената Йордан Минчев открадна топката и даде възможност за решаващо нападение за България. Нашите обаче не успяха да се организират добре и наказателен удар на съперника в последната секунда оформи крайния резултат.

 

Везенков бе над всички за България с 29 точки и 11 борби. По 9 имат Дий Бост, Димитър Димитров и Йордан Минчев.

 

За Литва 13 точки вкара Игнас Браздейкис, с 12 е Мариус Григонис.

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БЪЛГАРИЯ - ЛИТВА

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ГРУПА F, КВАЛИФИКАЦИИ ЗА СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО 2023

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ГРУПА F, КВАЛИФИКАЦИИ ЗА СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО 2023

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ГРУПА F, КВАЛИФИКАЦИИ ЗА СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО 2023

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ГРУПА F, КВАЛИФИКАЦИИ ЗА СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО 2023

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България, Литва
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи