Александър Везенков: Да не чакаме още 11 години да направим нещо хубаво за баскетбола


Александър Везенков: Да не чакаме още 11 години да направим нещо хубаво за баскетбола
(сн. БФБ)
29-06-2022 12:00 | BGbasket.com

Александър Везенков се присъедини към лагера на националния отбор в България за първи път от четири години.

 

След най-успешния сезон в кариерата си, крилото на Олимпиакос взе глътка въздух и вече тренира наравно с останалите, за да се включи в световните квалификации с Литва и Босна и Херцеговина.

 

"Последният ми мач беше през септември 2018-а, оттогава мина доста време. Виждам както момчета, с които съм играл, така и млади, нови момчета, много талантливи. За мен е удоволствие да съм с тях, и ако комбинираме опита с младостта, може да стане един много добър отбор. За да стане това трябва да се раздаваме на всяка тренировка и мач, не сме от оборите, които могат да побеждават, ако играят на 50%," коментира Везенков за BGbasket.com в Самоков.

 

За новото поколение, което се присъедини към националите в годините, в които той не играеше, Везенков каза: "Това са момчета с много данни и физически качества и наистина могат да направят нещо. Аз им казах, че трябва да тренират нон стоп и да са в отбори, къдет да играят. Те трябва да са тези, които решават ситуации, да са вътре в ключовите моменти, не само да са някъде за престиж."


"Мисля, е е съм им от полза. Има напрежение, когато си млад, нормално е, но мисля, че по-опитните, Чавдар, Станимир, аз, Дий Бост, можем да им помогнем, защото те са бъдещето на българския баскетбол и трябва да ги подкрепим. Нямаме много такива момчета, така че с много тренировки и много говорене, работа, мисля, че нещата ще станат."


Има ли различно отношение към него, вече със статут на звезда в Евролигата? "Ние сме приятели и извън терена, говорим си по същия начин. Това, което аз искам е да сме фокусирани, да се борим, оттам нататък се надявам да сме здрави и да успеем нещо много хубаво да постигтем. Класирахме се за Европейско, но се надявам да не чакаме още 11 години да направим нещо хубаво и важно. С моя опит мисля, че мога да помогна за някои неща. И аз също се уча от тях. Всеки се учи от другия."

 

 

"Няма да лъжа, че ми беше трудно. За 10 месеца изиграх 78 мача, след март месец особено, всеки мач беше много важен. Но трябва да намираш мотивация, стимул. Хората тук не са ме гледали 4 години на живо и искам да покажа най-доброто. Дано да напълним залата и след това да напълним още по-голяма зала и да покажем, е българският баскетбол е толкова зле, колкото хората мислят."

 

"Ние излизаме да победим, всеки от нас има достойнство и желание. За да победим такива отбори, трябва да изиграем перфектен мач и в нападение, и защита. Всеки трябва да даде 100%, за колкото време влезе, за да можем да се противопоставим на такъв отбор като Литва."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи