Три години след титлата Балкан отново е на финал в НБЛ


Три години след титлата Балкан отново е на финал в НБЛ
(сн. balkan-basket.com)
29-05-2022 21:12 | Мария Маринова

Балкан е на финал в Националната баскетболна лига. Три години, след като триумфира с титлата, тимът отново ще играе за първото място, след като тази вечер в столичната зала „Универсиада“ спечели четвъртия мач с Левски със 78:76 и затвори серията с 3-1.

 

Двубоят бе изключително оспорван и с куп обрати, като победителят не бе ясен до самия край. След мача за кратко прелетяха и бутилки от трибуните, но до по-сериозни инциденти не се стигна.

 

В игра за гостите се завърна националът Станимир Маринов, който бе извън терените от март заради контузия, а в групата не попадна Александър Гавалюгов.

 

На финала Балкан ще има за съперник Рилски спортист за първи път в историята, докато Левски ще играе за бронза със Спартак.

 

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА

 

След размяна на кошове на старта, Балкан дръпна с 13:7, което принуди треньорския щаб на домакините да вземе прекъсване още в средата на първата част. След него домакините се доближиха само на точка, но поредица от техни грешки позволи на съперника отново да започне да увеличава аванса си. Отборът от Ботевград завърши последните шест минути със серия от 13:1, главно заради по-добрата си игра в подкошието, и след края на частта се откъсна с 26:13. Дерик Маркс бе реализирал 8 точки за тима си до момента, с колкото бе и Марио Литъл за столичния тим.

 

Вторият период започна кош за кош, като играта бе накъсана от поредица отсъдени нарушения. Въпреки че един от най-добрите играчи за домакините през сезона Литъл седна на пейката за натрупани фаулове, столичният тим започна да топи изоставането си и след два поредни коша на Чавдар Костов разликата падна само до 6 – 32:38. Тройка на Станимир Маринов даде леко спокойствие на отбора му, но Джош Паркър също бе точен и на почивката Балкан бе напред с 41:34.

 

Подемът в играта на домакините продължи и след паузата, а след 8 поредни точки те стигнаха до пълен обрат при 42:41 само две минути след подновяването на играта. Последва серия от размени на водачеството, като и двата отбора залагаха доста повече на стрелбата от далечно разстояние, а преди последната част баскетболистите на Небойша Видич водеха с 63:58.

 

В началото на заключителната четвърт обаче „зелените“ останаха без Димитър Димитров, който напусна за пет лични нарушения. Костов и Радич възстановиха равенството, но две поредни тройки на Маринов и Рори изведоха Балкан напред при 69:63. Последваха 7 безответни точки на Минчев и Ноулс за нов обрат – 70:69. Тройка на Грозев върна преднината на гостите, които две минути преди края дръпнаха със 78:72 след забивка на Джоунс. Домакините обаче не се отказаха и се доближиха само на 2. Балкан пропусна в следващата си атака, а 5.7 секунди преди края Левскиполучи шанс да обърне или да прати срещата поне в продължение. Тимът взе прекъсване, но след него не успя да реализира атака и победата отиде за суперника. За Балкан мача не довършиха също Дивон Уошингтън и Крис Минков, които също излязоха за натрупани нарушения.

 

Амад Рори завърши с 21 точки, 9 борби и 7 асистенции за успеха, с 13 е Дерик Маркс, а 12 има Станимир Маринов (4 тройки).

 

За Левски Чавдар Костов има 15 точки. Зейн Ноулс е с 13 и 12 борби, Йордан Минчев има 11 точки, 10 добави Марио Литъл.

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЛЕВСКИ - БАЛКАН

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2021/2022

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2021/2022

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2021/2022

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Левски, Балкан
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи