Тити Папазов: Трябваше да минат много години, за да се докаже, че българският баскетбол не се командва от мен


Тити Папазов: Трябваше да минат много години, за да се докаже, че българският баскетбол не се командва от мен
(сн. Пресклуб България)
20-05-2022 19:52 | Мария Маринова

Старши треньорът на Левски Константин Папазов даде близо двучасова пресконференция днес, след като тимът му получи три служебни загуби в полуфиналите в НБЛ. Той се закани да съди БФБ за решението, а ето и основните акценти от думите му:

 

„Поводът е добър много. Какво по-радостно от това да сменим грешно управляващите? Всяко нещо има начало и край.

 Понякога дадена изключително арогантна постъпка на хората от федерацията е катализатор за промяната. Българският народ живее с надежда. Доста обективни причини пречат на хората от „Продължаваме Промяната“ да реализират своите идеи. Мен нищо няма да ме спре. Войната в Украйна едва ли може да повлияе с нещо върху българския баскетбол. Бих искал първо да дам думата на Асен Великов, защото те са хората, които взеха решението каква да бъде стратегията на клуба. Той в момента е по-обичайният и по-актуалният заради това, което прави за баскетболния Левски, а и за футболния отбор.

 

Бях убеден, че няма да се насълзявам. Днес е денят на спасението на българския баскетбол. Асен е олицетворение на отбора на Левски, който в последните четири месеца не е получавал заплати. Не знам някой някъде да е плакал, да е бил против клуба. Баскетболистите на Левски са 15 на брой и смятам, че само Левски може да постигне такова нещо. Това е феномен, както е феномен цялостното поведение на играчите. Аз вчера осъзнах колко съм улегнал и забравил истинската битка. Вчера може би изненадващо и за моите играчи, аз бях готов да простя. Не Асен, а целият отбор беше категоричен - това е подигравка и унижение и поредното успиване на твоята доброта. Каквото и да се случва, накрая винаги аз съм отстъпвал.

 

От снощи се разби поредният мит в българския баскетбол, за което съм безкрайно щастлив. Трябваше да минат много години, за да се докаже, че българският баскетбол не се командва от Тити Папазов, а от Елеонора Рангелова. Тя е човек, който много често няма да видите в баскетболните зали. Те е човек, който представя България достойно в Европа. Тя мисли единствено и изцяло за своето присъствие на европейските терени, защото го заслужава явно.

 

Вчера за себе си бях преглътнал горчилката, знаейки, че тя е плод на страх и на някаква реципрочност, защото евентуално ако беше скрита тази информация, може би Балкан и Рилски спортист щяха да бъдат недоволни. Страхът на г-н Глушков от този момент преодпредели решението. Вероятно и други фактори. Оттук нататък единствената ми мотивация е да оправдая и да отстоявам позицията на моя отбор, а тя е категорична – битка с неправдата. Ние сме най-виновни – аз като собственик, който не е изискал от нашия тийм мениджър да бъде пунктуален и да следи, че сме допуснали тази кардинална грешка да не платим колосалната сума от 250 швейцарски франка. Плащането става само през карта. В момента, в който международната федерация ти прати линк, това е доказателство, че унгарският отбор е дал съгласие. За наша радост обаче разрешението беше дадено още преди да почнат разговорите. Ние го картотекираме, за да се спазят сроковете и естествено, нехайство – първо на мен, липса на пари – не трябва да се крие истината.

 

Под сериозен натиск, но не неправомерен, от страна на господин Везенков и от страна на господин Петър Георгиев - ние сме техния трън в очите в добрия смисъл, ние сме за тях суперпредизвикателство, и познавайки в годините многото повече успехи на Левски срещу тях, вероятно ги води до обединение. Подобно обединение те имаха и на 16 октомври, когато беше изборът за президент на федерацията. Те упражниха натиск върху Сандра Велчева и изискаха, следвайки правилата, ние да заплатим 30 хиляди лева еднократно и веднага, за да имаме право да картотекираме. Нещо, което според наредбите, е така. Искам само да попитам - тези смели господа, които направиха това изискване, защо не бяха толкова принципни и взискателни, когато спонсорът на Левски беше голямата компания „Лукойл“? Ще ви отговоря защо. Изключителна пошлост, мерзост и елементарщина е да изчакаш Тити да остане сам и тогава да си развяваш коня. Не, господа, вие трябваше да бъдете толкова принципни към Тити и към Левски, когато рафинерията беше зад Левски. Защо тогава нямахте честта и достойнството да искате правдата? Защото всички бяхте наведени, свикнали сте да бъдете наведени. Изправяте се срещу мен, като съм сам, но аз не съм, а с истината зад гърба си.

 

Сега искам да се възползвам да благодаря на човека, който ми даде тези пари, към който съм грешен, защото го излъгах, че ще върна парите до края на април. Това е човек, който много обича баскетбола и не знам дали ще иска да му казвам името, затова ще го запазя. Извинявам му се. От вечерта до следващия ден на обяд трябваше да платя 30 000 лева на федерацията. Двамата господа следват правдата избирателно. Този правилник на федерацията е от 2013-а година. Правен е компромис с всички. В тези тежки времена за едно мога да подкрепя господин Глушков - да правя хиляди компромиси в името на това да оцеляват отделните баскетболни центрове. Ако през 2014-а е било невъзможно Спартак Плевен да има подрастващи и е правен компромис, той даде резултат. Спартак има прекрасен отбор само с двама. Всички знаем защо Левски няма подрастващи – класически егоцентризъм на човек, който аз съм направил президент.

 

Болеше ме, но останах сам като куче. Сам с тях. Ще благодаря на двата ни спонсора, които помагат повече, отколкото сме имали уговорка. Всичко друго са мои лични средства, никой не ме е карал насила и не ми е слагал пистолет на челото. Аз нямам компания, не съм подставено лице на някой генерал или на някой, който е имал много пари. Със сигурност има хора, които дават много повече от мен. Успешни бизнесмени дават между 5 и 10% от своите приходи. Аз дадох 100% от всичко, което имам за сметка на моето семейство. Затова ще бъде безкомпромисен и няма да позволя на никой да злоупотребява с моята добрина и с вечните компромиси за моя сметка. Аз съм емоционален, вдигам пушилка, децибели и накрая - хайде от мен да мине. Да, ама не. И вчера така си мислеха героите на това решение. След като бях принуден, помолих за човешка отсрочка да платя 3 пъти по 10 хиляди, принципните хора се появиха през 2022 година. Четири години зрееха техните принципи. 500 лева за 1.66%, нали не смятате, че като съм могъл да взема 20 хиляди на заем, за да им удовлетворя желанието... Смеех им се, те се забавляваха, като някой мислеше, че с 20 хиляди може да ме спре да се боря. Няма как да стане.

 

Смятам, че в годините толкова много съм помагал на различни хора и толкова много ми вярват, че ще ми дадат на заем много от тях. Както и сега ще ми дадат, за да завърша сезона. Ние може да не станем първи, защото ни пречат да станем първи. Ние сме шампиони по морал и моят морал изисква те да не бъдат ощетени. Благодаря на съпругата ми, от която до Нова година се криех откъде ми идват парите. Единственото, което ме смачкваше беше денят, в който тя ще разбере истината.Дойде денят, в който ми каза – знам всичко, това е твоят живот.

 

Майка ми казваше – нискостеблени. Няма значение колко сте високи, господа, вие душевно сте много малки. Пречупвате всичко. Кажете ми защо се събрахте вчера двама души и в страха решихте, че ще допуснете най-голямата си грешка? Защо не се реши по-лесно и достойно този казус - да се съберем очи в очи и да го решим. Грешката е допусната от Тити Папазов, който се е стиснал, според тях, да плати 250 франка. Много точно и ясно е оповестено какво се случва, когато не се плати 10 дни. Защо не сме уведомени тогава. Имам повече от 100 въпроса към хората, които управляват българския баскетбол и си позволиха вчера да се наведат, разчитайки, че Тити пак ще просто. За огромни тяхно съжаление аз съм задължен на тези хора – те осем месеца преглъщат заради Левски. И сега вярвам, че ще оцелеем.

 

Искам да кажа едно на Българската федерация по баскетбол. Единственият шанс да не я осъдя заради многомилионен договор, който зависи от нашето класиране и участие в Шампионска лига – нещо, което те възпрепятстват. Не ми остава нищо друго, освен да потърся правата си в съда от тези, които се отнесоха елементарно, водени от това, че днес в 17:00 часа пътуваха за форум на международната федерация, разчитайки, че Тити ще преглътне.

 

Ние няма как да извадим Йордан Минчев сами от списъка. Най-елементарният вариант е да помислим, че всичко е едно уникално съвпадение. Обаче се появява феномен. Секретарката, която е едно изключително любезно момиче, явно няма особен интерес. Те повечето във федерацията нямат, поне не ги виждам в залата, явно гледат по телевизията. И съвсем случайно тя забелязала, че Данчо Минчев играл в мач №3, ама не е гледала предните, защото не й е било интересно. Тя е секретарка там, работи, отлично си върши работа. Направило ѝ впечатление - Минчев е красив, ерген, желан от много момичета, може да заиграе в НБА. Или най-вероятно ѝ е направил впечатление фактът, че документът не е минал през нея.

 

На 10 март тя отговаря на запитването на Веско Веселинов от 7 март дали може да ни съдействат за Letter of Clearance, че всичко е ОК, но все още не сте платили. Всички тези документи са запазени за други институции, където ще свършат работа. Във вторник вечерта тя не се обажда. Тя вижда тази уникална нередност, но не вдига телефона. Не смята за необходимо в сряда, защото не е на работа, да каже на отговорните фактори, че става нещо. Вчера отива на работа, влиза в компютъра, вече има модерно такова "хоумофис", да открие злонамерените действия на Левски от вкъщи във вторник. И установява нещо невероятно - Левски не е платил, олеле мале. На кого се обажда? На корифея в българския баскетбол - господин Глушков. Не е Тити този, който управлява българския баскетбол. Доказателството е решението вчера. Едва ли някой тръгва против падишаха. Обажда се на Елеонора Рангелова - най-опитната, най-авторитетната. Тези хора не потърсиха вина някъде другаде освен в Левски.

 

Аз съм на средна възраст, наивен и смятам, че има Дядо Коледа. Моите играчи обаче не вярват. Те са млади и прагматични, съзират организирана протестна група против БК Левски. Протестна, защото ще ме осъдят иначе. Всички са знаели за нашето решение и са чакали да паднем в капана на нашето невежество. Това е единият вариант. Защо БК не е уведомен в сроковете, че не е платил? Дори и с цената на нашето невежество, нехайство и безотговорност, да страдаме за картотеката на Данчо Минчев, но да играем коректно. Те го оставят да играе, защото никой нищо не знае и изведнъж феноменът Росина чак в мач №3 открива страшно злонамерените действия и престъпленията на БК Левски. След това минават още към 40 часа, за да попита падишаха какво става.

 

Аз ще бъда безкрайно коректен и ще ви разкажа цялата истина. Първата ми реакция беше, че ще платим. Много бързо се осъзнах, че в комбинация с БФБ, ако ние платим, вкарваме БФБ в тежък грях. Не знаех, че вината на генералния мениджър е толкова голяма. Мислех, че вината е моя, какво като Веско не е платил? Той е на Евролигата и доста тежко изживява случващото се. Казах на Глушков честно моето мнение - не искам от вас компромиси и да ви въвличам в някакви машинации. Реално на никой от нашите конкуренти не му минава през акъла. Ако потърсят под вола теле, ние ще сме виновни. Исках да оставим ситуацията. Очевидно е незлонамерена грешка, не съм искал да спестя 500 лева. Ако знаех подробностите, щях аз да поставям условия, а не да се опитвам да бъда добър.

 

Убеден съм, че Сандра осъзнава, че е сбъркала. Стават грешки от всякакво естество. Картотеката е на 8 март, а мачът е на 12 май. Ние сме заинтересовани да не забравим, но го правим, а какво да кажем за шефката на лигата. Аз съм убеден, че тя щеше да вземе друго решение, но лицето Георги Глушков ѝ се обажда и казва три служебни загуби. Убеден съм, че тя е била готова да поеме вината изцяло от себе си, което надали щеше да е най-коректно, може би Левски трябваше да плати някакви санкции. Говорих а адвокати. Ние нямаме нямаме извършена нередност, а просто не сме платили таксата. Не може заради това да ни бъдат присъждани служебни загуби. Ще бъдат ощетени тези, които взеха това изключително пристрастно решение, смятайки че за пореден път Тити ще прости.

 

Има няколко варианта - аз мога да осъдя федерацията и после да им опростя. Най-важното е, че жена ми е щастлива, каза да не повишавам тон. Обичам съпругата си, защото тя е най-здравия ми помощник. За играчите не коментирам - те са феноменални.  Ние имаме право на седем дни да обжалваме и е най-логично да направим компромис. На света няма такъв феномен - един човек да вземе решение и то да бъде окончателно. Сандра Велчева е живо същество, както аз, както Веско. Всеки от нас прави грешки. Тя е изключителен човек и ѝ благодаря, че е честна и в този момент, макар че не ѝ разрешават да поеме вината. Няма как едно такова решение да не бъде обжалвано. Вие, г-н Глушков и г-жа Рангелова, се изс**хте на морала на тези момчета. Сигурно с него няма да си говорим оттук нататък, но аз няма да оставя нещата така, защото грешката е обща, не е само наша."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Левски, Тити Папазов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи