Две години след началото – как изглежда бъдещият дом на баскетбола в Самоков


Две години след началото – как изглежда бъдещият дом на баскетбола в Самоков
(сн: BGbasket.com)
26-04-2022 14:09 | Мария Маринова

В България сме царе на критиката. Винаги намираме начин да извадим на преден план негативите и да посочим лошите примери. Същото е и в спорта. За проблемите в него и в частност в българския баскетбол знаем от години.

 

Един от тях е материалната база. Да, факт е, че в много градове няма достатъчно зали, в които да тренират децата, а някои от съществуващите вече са в много лошо състояние и не са функционални. Примери такива има достатъчно и много дълго време може да говорим за тях. Не това обаче е идеята в случая. Съществуват и изключения, а когато има добри примери, те трябва да се показват.

 

През лятото на 2020 година в Самоков бе даден старт с нов амбициозен проект. Именно тогава започна изграждането на мултифункционален комплекс на име „СамЕЛИОН“ – такъв, който няма аналог в България. И макар около него все още да не се вдига много шум, там ежедневно кипи упорита работа.

 

 

Близо две години след първата копка резултатите вече са видими. Със съдействието на изпълнителния директор на Рилски спортист Борислав Чилингиров BGbasket.com ще ви покаже и как върви строежът на комплекса, който противно на очакванията на мнозина, не е само за спорт.

 

ФОТОГАЛЕРИЯ

 

Как обаче започна всичко?

 

„Преди няколко години възникна идея да се направи нещо на този имот, който е в съседство на най-голямото предприятие в Община Самоков "Самел-90" , което близо 30 години е генералният спонсор на баскетболния клуб. Първоначалната идея беше доста доразвита и надградена. Вече почти всичко е направено като окончателен проект и вече се работи по него. Много мащабен проект. Публичната сграда ще бъде най-голямата на територията на Община Самоков“, разказва Чилингиров.

 

„Доста от хората, които се занимават пряко с това, сме запалени от идеята. Да, всеки получава някакви пари, но водещото е изключително интересният обект и идеята да се направи нещо, което е уникално. След това то трябва да се управлява достатъчно добре, за да може да не е като една луксозна брошка, която да бъде окачена някъде. Освен че е красиво, трябва да е и функционално, както и да носи пари. Разбира се, това не е проект, който ще се върне за 1-2 години. Оптимистичният вариант е 10-15 години, но всичко зависи от пазара и начина на управление, както и от независещи от нас условия. Много рискове има, опитваме да управляваме част от тях, но не е толкова лесно“, добавя той.

 

За същността на комплекса

 

Комплексът е разделен на две части. Едната е затворен жилищен комплекс с 16 индивидуални жилища и още 20 редови къщи. Всяко едно жилище има самостоятелен двор. Освен това има и публична зона, която включва три сгради. Има два отделни хотела. Единият е апартхотел с 8 апартамента или 20 спални. Другият е по-бюджетен хотел, като идеята е той да бъде три звезди с 62 ключа – 50 стаи и 12 апартаменти или студия.

 

 

„Най-интересното е публичната сграда в този комплекс. Спокойно може да се каже, че това е уникална сграда за България – не, защото в България няма такива, а защото всичко е събрано на едно място и с взаимосвързани елементи. Аз поне не съм виждал и чувал някъде да има такова и то не само в България, а и в съседните страни. Не сме копирали отникъде. Доразвивали сме идеите на няколко човека, които са в основата на идеята и впоследствие и на заданието“, обяснява изпълнителният директор на Рилски спортист.

 

Самата публична сграда е 32000 кв.м разгърната застроена площ, а заедно с двата по-малки хотела е общо 35000. Има няколко отделни блока. От юг на север има хотел с четири звезди с около 100 стаи и 200 легла, развит на три етажа с голяма ресторантска част и възможност да обособяване на два или дори три отделни ресторанта. Има кухненска част и складове. В основата на този комплекс е подходът, фоайето и рецепцията към хотела, но оттам има връзка към СПА център (около 600 кв.м), конферентен център, фитнес (около 700 кв.м). В конферентния център има възможност над 300 души да участват едновременно в събития, семинари и презентации. Между 3 и 6 отделни зали могат да бъдат разположени в този конферентен център.

 

СПА центърът е свързан с 20-метров басейн за плуване плюс част за възстановяване и рехабилитация, джакузи, гейзери, подводни масажи, детски басейн. Идеята е да се направи и открит басейн, въпреки че все още той не е проектиран. Ще бъде направен и медицински център, който е разположен на два етажа. Има кинезитерапия, физиотерапия, водолечение. И медицинският център, и рехабилитационният са развити на около по 700 кв.м.

 

 

На територията на комплекса ще има две зали, които са подходящи и за баскетбол.

 

Малката зала е тренировъчна, но е с размери 38х26 м с възможности за провеждане на събития, баскетболни и волейболни срещи, тенис. Площта е достатъчна, за да може освен игралното поле, да има възможност и за публика от порядъка на 300 до 400 души. Тази зала има и достатъчна височина - между 10 и 12 метра.

 

 

Голямата зала е с размери 54х54, без да се броят фоайето и подходите към нея. Самото игрално поле, което може да се използва, без каквито и да е прегради към него, е с размери 48х48 м. Това го прави изключително подходящо за баскетбол, волейбол, тенис, силови спортове, художествена и спортна гимнастика, както и за културни събития, семинари, изложения и други. Идеята е на нулевото ниво там да бъдат разположени телескопични трибуни. На основното ниво е и главният подход за зрители. На третото пък е ВИП зоната на комплекса, където има още трибуни. За събитие като баскетболен или волейболен мач например могат да се съберат общо към 3000 зрители. За концерт пък те могат да станат към 4000 до 5000 със седящи и правостоящи места.

 

 

„Много хора казват – тези строят нова зала горе. Не, не е нова зала. Залите са съществен елемент, но като разгърната застроена площ голямата от тях представлява около 20% от целия комплекс“, категоричен е Борислав Чилингиров.

 

Предстои да бъде изградено и фоайето. Идеята е там да бъде един преход към външно пространство, оформено като площадно с възможност за почивка. Ще има водни ефекти, мини сцена с амфитеатър и три-четири реда. Обмисля се и възможността събитията, които се провеждат вътре, да могат да се излъчват и на екран навън. Най-удобното е, че до всяка една точка на този комплекс може да се мине, без да се излиза от него.

 

 

„Нашият комплекс не е най-големият в Общината. Трябва да го има балансът, но това е пътят да се развива Самоков. Извън това, което се вижда, има паркинг. Най-новото, което е като идея, е да има тенис кортове, най-скъпият вариант – два корта с балон, да има две външни баскетболни игрища плюс паркингите и открития басейн. Това е извън това, което се работи сега“, уточнява Чилингиров и допълва: „Не казвам, че това, което правим е просто да се хвърлят няколко десетки милиона и каквото стане. Доста добре планирано е и измислено. Това е инвестиция, но наистина е много мащабен проект, съответно и рисков.“

 

 

И какво почти всички спортни съоръжения по света, идеята е в новия комплекс да има и музей – място, където са събрани всички успехи на баскетбола в Самоков през годините. „Имаме идея да направим нещо като музей на спорта. В Арената го направиха с витрина за всеки спорт и на нас ни дадоха някакво малко място. Ние имаме 29 шампионски титли само за подрастващи. Отделно са медалите и трофеите на мъжете от Балканска лига и Купите. Стават близо 100, няма как да ги сложим там. Всичко може да се развие и да се направи на едно място много интересно. Тук няма да открием топлата вода, защото в нормалните страни се прави по този начин, даже на места си е атракция. Далеч съм от мисълта, че ще има чак такъв интерес, но друго си е да го видиш на едно място“, споделя Чилингиров.

 

Предназначение на спортните зали


В залите могат да се провеждат и международни спортни събития от най-висок ранг. Изключение правят единствено Олимпийски игри, световни и европейски първенства за мъже и жени в колективните спортове, тъй като там има по-големи изисквания за броя на седящите места.

 

„Естествено, доста сме далеч от това да провеждаме Олимпиада. Иска ни се световно за мъже и жени, разбира се, но не заради това е предвидена залата и не това ни е целта. Далеч сме от това, но дай, Боже, някога да се случи. Поне на европейското да успеем да се закачим. Иначе вече станаха няколко зали в България, които са по-големи от тази. Няма да кажем – задължително тук трябва да има мач от европейското първенство по баскетбол за мъже. Не това е най-важното. Всичко останало обаче може да се провежда тук, даже в повечето спортове това се търси. Особено около пандемията оцениха точно тази компактност и много федерации търсеха точно това, без да сме го целили умишлено, включително и силовите спортове, гимнастиката. Могат да се провеждат такива първенства. Вече от колективните всичко извън световно, европейско и Олимпиада за мъже и жени, могат да се провеждат и то не само в тази зала“, споделя Чилингиров.

 

 

„Винаги казвам да разглеждат залата като елемент от комплекса, като има много други свързани с ползването на залата възможности. Това дава допълнително предимство – един отбор, който иска и има възможност, може да проведе подготовката си на едно място“, добавя той.

 

Бъдещият дом на Рилски спортист

 

Още с проектирането на новия комплекс целта е именно там мъжкият отбор на Рилски спортист след време да играе домакинските си мачове.

 

„Този комплекс е една частна инвестиция, отборът е с основен спонсор Самел. Нормално е мъжкият отбор да се състезава основно в този комплекс. От друга страна ние разглеждаме представянето му като една добра реклама на комплекса. Това е бъдещ комплекс, който освен възможност за нашия клуб, ще дава такава да го ползват и на много други отбори и състезатели – не само спортните игрища и съоръжения, а също възстановителния център, рехабилитацията, диагностиката и хотелската база за всеки според възможностите. Нормално е мъжкият отбор да е тук в основния комплекс. Няма как да стане за догодина, но за по-следващия сезон, защо не?“, смята изпълнителният директор на клуба.

 

 

„Ние правим реклама не само в България. В световната федерация също вече се знае за комплекса, даже имаме съвети от тях. Надявам се вече, като има завършен вид и се знае, че за сезон 2023/2024 подготовката може да е тук, наистина доста отбори, които имат възможности, да ни предпочетат нас, не само защото има хотел и чист въздух, а има и цялостни условия. Надморската височина е близо 1000 м. Това много подходящо, както през лятото, така и през зимата. Боровец е на 10 минути, Мальовица е на 25 км, Говедарци и Белчин са на 12 км. От една страна тук човек може да бъде дни наред, без да излиза, а ако иска да го прави, има много възможности. Това, което го правим, когато е готово, ще е свързано с популяризиране и реклама. Тук е и мястото на баскетболния клуб. С Общината може да се надгради на много по-високо ниво цялостния продукт. Тези дадености, които има нашата Община, не се използват напълно. Има още много резерви във всеки аспект“, добавя той.

 

Новият комплекс и „Арена Самоков“ ще работят в синхрон

 

Въпреки строежа на новата зала, идеята далеч не е „Арена Самоков“ да остава на заден план, напротив: „Това не означава, че ще се сложи кръста на другата зала. Има нужда и тя да се поддържа. Надявам се, че ще има синхрон с Общината и досегашният комплекс ще може да се експлоатира, както трябва, а да не тежи на Общината и да полезен не само на нашия клуб, а и за българския спорт.“

 

„Казвали са ни – вие имате зала в Самоков, защо правите още една. Това обаче не е само зала, а цялостен комплекс. Имайки две такива доста големи зали, отговарящи на много сериозни изисквания в един сравнително малък град, където те са на пешеходно разстояние, ако има желание от Общината, двата комплекса могат да работят в един много добър синхрон. Този комплекс не е изграден като контрапункт на другия, а ще го надгражда, за може да се провеждат още по-големи събития и за подготовка в по-популярните спортове – баскетбол, волейбол, тенис. Пазарът ще го подскаже, но с това, което правим, може да отговаряме на доста изисквания, а те не са малко. Такава поне ни е целта. Стараем се това да бъде на едно високо световно ниво“, категоричен е Борислав Чилингиров.

 

 

„Рилски спортист е клуб, който в момента има 19 отбора. Много хора казват – кога ще станете шампиони. 29 пъти сме били, не при мъже или жени, но от сегашните отбори, като вече го няма Лукойл, Варна са близо до нас. През този век категорично няма клуб с толкова много титли като нас. Ние отделяме достатъчно внимание и на школата, а общинската зала вече отдавна ни отесня. Малката зала е направена малко в движение. Още една зала се построи – то е физкултурен салон към едно училище. Маломерна е, не отговаря на изискванията, но също много ни помага за деца. В Самоков има не само баскетбол, а и волейбол, гимнастика и други спортове, като всеки се бори за място под слънцето. Дай, Боже, всеки да има такива проблеми от желание да се ползват тези зали, защото на места трагедията е, че има зали, но няма кой да играе в тях. Тук има конкуренция“, казва още той.

 

С мисъл за бъдещето

 

Целта при изграждането на новия комплекс е да се направи нещо модерно и функционално, което за момента не съществува в България. В същото време обаче участниците в него не спират да изследват добрите и лошите практики у нас и в чужбина.

 

„Имахме някакво малко участие и в „Арена Самоков“ донякъде в проектирането и много малко в изпълнението, повече в оборудването. Това е много малка част от опита, който е необходим, за да се изгради комплексът. Изследвали сме почти всички подобни зали. Идеята е в това, което стане тук, да е вкарано всичко добро от тези зали и да е надградено, а всички негативни процеси да ги избегнем тук. Гледаме и какво се случва навън. Една част от екипа, който се занимава с разработката и управлението на този проект, е от баскетболния клуб. Всяка година се пътува навсякъде. Били сме в над 30 страни и аз, и хората от екипа. Опитваме се целия този опит да го съберем, анализираме и да го върнем обратно в идеи и конкретни решения“, споделя Борислав Чилингиров.

 

„Искаме да гледаме няколко години напред, а не да копираме това, което се е случило преди 2, 3, 5 или 15 години например. Искаме нещо ново, но понякога това ново струва повече, отколкото старото“, добавя той.

 

 

Предизвикателствата във време на множество кризи

 

В Самоков започват строежа на „СамЕЛИОН“ едва няколко месеца след началото на разпространението на коронавируса в България. Идеята за комплекса обаче идва още преди някой дори да предполага за мащабите и продължителността на пандемията. А в комбинация с войната в Украйна, инфлацията и повишаването на цените, да строиш в днешни дни се оказва истинско предизвикателство.

 

„В това време е много трудно. Имаме идея за това колко ще струва. Собственикът на комплекса осигурява всички възможни ресурси, но има и външно финансиране. С много трудности е осигурено всичко това. Не е чак толкова лесно. Надяваме се първоначално начертаните планове от гледна точка на финансиране да се осъществят и да не се наложи извънредно да се търсят средства заради тези кризи, водещи до поскъпването на много стоки и услуги. Дано с минимални корекции на първоначалния бюджет да успеем да се справим“, споделя Борислав Чилингиров.

 

 

„Идеята е една част от къщите да бъдат продадени и с това да бъде рефинансирана зоната. В момента не е най-доброто време за продажба. Ако например бяхме продали комплекса на зелено, дори на висока цена, вероятно щеше да има доста проблеми. Опитваме се да купим колкото може от материалите предварително на разумни цени. Все пак това са 46 000 кв.м. Не е толкова елементарно да се осигурят всички материали и помещения, където да се съхраняват. То не е и възможно. От една страна искаме да се вместим в рамките на предварително начертаното, но от друга искаме да се направи нещо модерно, което не е от миналия век“, добавя той.

 

„Доста енергия ни отнема, но много е интересно и си заслужава всичките тези усилия. Предполагам, че в по-белите от нас страни първо изпитват абсолютно всичко в детайли. Този процес отнема 2-3-5 години, а ние буквално на шестия – седмия месец от началото на проектирането започнахме да строим и всичко се прави в движение, но не съжаляваме. Ако всичко беше изпипано до края, и досега да не сме направили първата копка. Ако сега бяхме започнали да строим, сигурно щеше да струва с поне 10% отгоре този проект. Спестихме една голяма част от това, че започнахме по-рано. От два-три месеца започнаха да идват хора и започнаха да питат за къщите. Въпреки това, още не е взето крайното решение дали ще продаваме на тези цени. Не знаеш дали това ще продължи рязко нагоре или ще спре“, обяснява изпълнителният директор на Рилски спортист.

 

 

Макар да не пожела да се ангажира с конкретни срокове, Чилингиров се надява до края на следващата година комплексът да е готов до голяма степен: „Къщите вероятно до края на тази година ще бъдат почти завършени, със съответната подземна инфраструктура, алеите, тротоарите, зелената площ, може би без последните четири. Много съществен е процентът на озеленяване в комплекса. Това всичко е до края на тази година. На публичната зона също много скоро външните параметри ще са видими и ще е ясно какво ще представлява комплексът като цяло. Ще започне да се затваря и покривът, както и отстрани с дограма и фасади. Вече ще се правят довършителни работи през тази и през следващата календарни години. Не сме казали със сигурност дата. Живеем в много интересно време и се случват събития като пандемията и войната, които не можехме да предвидим. Въпреки това, и през тези години гледаме да не изоставаме от първоначално начертания график. Ако не ни мине котка път, до края на следващата година голяма част от комплекса може да бъде завършен, а защо не и целият, и да започне да функционира.“

 

„Като процент от това, което е заложено, още даже не сме стигнали 50%. Септември 2020 година се започна строителството на жилищната зона, даже официално първата копка беше направена в края на юни, 2022 година. Публичната зона започна да се строи през пролетта на миналата година. Над 30 строителни разрешения са издавани през този период. Има една огромна документация. Много държим по това да работим по правилата, нищо не е направено извън тях. Съобразяваме се с това, което е заложено. Понякога не е най-доброто, но се съобразяваме“, каза още той.

 

 

И както подобава на всяка нова зала, и тази в Самоков ще бъде открита подобаващо, макар все още това да не стои на дневен ред.

 

„Идеи има много. Нека на първо време да видим как ще стане. Президентът на Българската федерация по баскетбол няколко пъти е идвал тук и сме му показвали комплекса, за да придобие идея за комплекса и какви възможности има. Всички членове на федерацията и доста треньори са запознати с това какво представлява. Вярвам, че никой няма да има нещо против да приемем турнир тук. Вероятно няма да сме готови за следващата Купа. През 2008 година „Арена Самоков“ се откри с Мача на звездите, а след това бяхме домакини на Купата. След това имаше финали за Балканската лига, националният отбор игра квалификации тук. Вероятно по този начин ще стане. Имаме идеи да се провеждат турнири на доста по-високо ниво, но ще се нагласят нещата, нека да стане първо. Предстои ни още много работа“, завърши Чилингиров.

 

А работа наистина има, предизвикателства също, но в Самоков не се плашат от тях.

 

„Няма да успееш в 100% от опитите, които не направиш.“ (Уейн Грецки)

 

- Подкрепете ни и като се абонирате за канала ни в YouTube


 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Коментари
betway
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи