Ще има ли публика на мачовете при подрастващите?


Ще има ли публика на мачовете при подрастващите?
29-10-2021 18:21 | BGbasket.com

Ще има ли публика на баскетболните мачове при подрастващите след новата заповед на здравните власти? Това е въпрос, който си задават все повече родители и фенове след въвеждането на изискването за „зелени сертификати“, затова BGbasket.com реши да внесе уточнение по темата.

 

Съгласно влязлата в сила от 21 октомври заповед на Министерството на здравеопазването „Провеждането  на  спортни  състезания  за картотекирани  състезатели  към лицензирани спортни федерации се допуска без публика.“

 

Изключения може да има, когато:

 

а)  100%  от  персонала  в  съответния  обект/лицата,  заети с  мероприятието  са ваксинирани  или  преболедували  COVID-19  или  разполагат  с  отрицателен  резултат  от проведено  преди  влизане  в  обекта/мероприятието  изследване,  удостоверено  с  валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване по смисъла на Заповед No РД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването и

 

б) ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието е взел решение и е създал необходимата организация за допускане в обекта, съответно на мероприятието само на лица, които:

 

аа) са ваксинирани или преболедували COVID-19, удостоверено с валидни документи за ваксинация или за преболедуване по смисъла на Заповед No РД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването или

 

бб)  представят  отрицателен  резултат от  проведено  до  72  часа  преди  влизане в обекта/мероприятието изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19 или бърз антигенен тест (до 48 часа преди влизане в обекта/мероприятието), удостоверено чрез валиден документ съгласно Заповед No РД-01-733  от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването.

 

в) условията по букви „аа“ и „бб“ не се прилагат по отношение на лица до 18-годишна възраст.

 

Това важи за абсолютно всички първенства у нас, като важно е да се уточни, че всеки клуб сам решава дали да допусне публика на свое домакинство или не, а не федерацията. Така например тези в Националната баскетболна лига избраха на този етап да играят пред фенове, но все още има неясноти за някои от останалите първенства.

 

По тази причина президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков изпрати и писмо с разяснения до клубовете, позовавайки се на заповедта на Министерството на здравеопазването.


Ето част от него:

 

Във връзка с гореизложеното бих искал да Ви информирам, че ако някой БК – домакин на среща от ДП за жени или за подрастващи желае да допусне публика в спортната зала по време на баскетболна среща,  то този БК трябва, освен да обезпечи проверка на документите на публиката съгласно изискванията на т. аа и т. бб, също така да осигури тестиране в залата с бърз антигенен тест и да поеме разходите за това  на всички участници в срещата, които не са в състояние да представят сертификат съгласно т. аа и т.бб, а именно отбори (съгласно официален тимов лист за срещата), съдии, дежурен представител, секретарски апарат  и статистика. Това изискване важи и за  дежурния лекар, охраната и персонала на залата, който обслужва срещата. 

 

Когато БК домакин е взел решение и е създал организация да допуска публика и извърши тестиране  съгласно изискванията на т.31 от заповедта на МЗ, участниците в срещата, които не разполагат с изисквания сертификат нямат право да откажат тестиране.

 

Ако някой участник откаже да бъде тестиран то той няма да бъде допуснат до залата, като това ще се счита за неявяване за срещата и ще се приложат съответните санкции съгласно нормативните документи на БФ Баскетбол.“

 

Обобщено накратко - за да има публика на баскетболните мачове, всички в залата трябва да са ваксинирани срещу COVID-19, преболедували или с отрицателен тест в посочените срокове, като трябва да има и необходимата организация за проверка от страна на домакините. Изискванията не важат, ако двубоите се провеждат без публика, както и за лицата до 18 години. Непълнолетните обаче също няма да бъдат допускани като зрители, ако клубът-домакин е взел решение да няма фенове на съответния мач.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи