Тити Папазов в Студио СПРИНТ: С какъвто и бюджет да разполага, Левски ще се бори единствено за първото място


28-09-2021 15:05 | Мария Маринова

„С какъвто и бюджет да разполагаме, ще се борим единствено за първото място. Това заяви старши треньорът на мъжкия баскетболен отбор на Левски Константин Папазов в поредното издание на Студио СПРИНТ.

 

„Целите на Левски могат да бъдат само едни, независимо дали ще бъдат реализирани или не. Левски може да се стреми само и единствено към успех, това е синоним на неговото име, на многото привърженици, които го обичат. Естествено, до голяма степен целите се определят от селекцията, с която разполага един отбор. Ние ще имаме максимални цели да спечелим всички състезания, в които участваме, а за да успеем да ги реализираме, решаващо ще бъде каква селекция ще направим, което пък зависи от бюджета, с който ще разполагаме“, каза още наставникът.


Той се надява до броени дни да има и яснота около финансирането на Левски: „Провели сме доста разговори, но трябва да се съобразим и с действителността. Освен световната икономическа криза заради пандемията, не може да не се отразява и политическата нестабилност, която има в страната, но аз съм оптимист и вярвам, че всичко, което се случва, ще се развие по най-добрия начин. Най-нормално е да има поне един отбор, който да представлява столицата. В случая е Левски, но би било доста нелепо град като София, който е с над 1.5 милиона души, да остане без отбор в елита. Не е сериозно. Аз така съм устроен като човек, че вярвам, че винаги нещата се случват, макар и по-трудно и бавно. Левски е много голямо име и за повечето компании голямата фенска маса и голямата марка са достатъчен мотив да проявят интерес. Надявам се и вярвам, че до началото на първенството ще имаме малко повече яснота и дори реализация на тези разговори.“

 

 

Левски започна сезона само с български играчи, като се очаква да бъдат привлечени и трима чужденци.

 

„За да бъде конкурентноспособен на отборите с амбиции в първенството, е повече от ясно, че Левски не може да продължи в този вариант. Имаме набелязани играчи. За да се реализира всичко това, трябва да завършат преговорите, които водим с няколко компании за формиране бюджета на Левски. За съжаление, дори и да вземем стратегически решения да бъдем без чужденци, няма българи, които да можем да привлечем на този етап и които да подсилят отбора. Много трудно отбор с амбиции може да си позволи да бъде без чужденци на позициите на гарда и центъра. В отсъствието на Христо Захариев сме принудени да потърсим играч на позиция 3, общо трима ще са чужденците. Въпрос на време е“, заяви Папазов.

 

Българските играчи проявиха много висок морал и разбиране в създалата се ситуация и ако всичко се развие така, както си го представяме и искаме, основата ще бъдат те. С поведението си дадоха възможност този период, в който се водят разговори, да бъде удължен“, добави той.

 

Левски не успя да се класира за групите на Шампионска лига, след като още в първия кръг на квалификациите бе отстранен от силния украински тим на Прометей. Според Папазов пък българските отбори са далеч от пробив в най-силния клубен турнир на ФИБА.

 

Смятам, че на този етап трябва да бъдем обективни и да признаем, че това трудно може да се случи. При определени обстоятелства, с навременна подготовка, домакинство, изключителна финансова стабилност в по-сериозни параметри може да се направи селекция, която да се опита да се противопостави, но в никакъв случай няма тим, който с класата си да може да гарантира присъствие. Форматът дава възможност на развитите баскетболни страни да имат повече участници, доста ограничава. Сега се играеше само за 4 свободни места в квалификации с 24 отбора. Доста сериозни отбори отпаднаха – много по-успешни и бюджетни на този етап от всеки български отбор“, заяви треньорът.

 

През този сезон Левски все пак ще играе в Европа, като се завръща в Балканската лига.

 

„Ние сме взели това решение малко изпреварващо на базата на предварителни разговори и на уверение, че нещата ще се развият в положителна посока. Смятам, че Балканската лига с присъствието на израелските отбори и идването на Балкан доста вдигна класата. Би било полезно и при привличането на чуждестранни състезатели, за тези играчи, които бяха в основата на това Левски да го има това лято. Искаме да имаме възможност за повече мачове, за да могат да играят и там. Няма да бъде лесно, но сметнахме, че плюсовете са повече. Приехме малко рисковано решение и се надявам да не сме сбъркали, каза още Папазов.

 

Какво още сподели той за представянето на отбора в Шампионска лига, конкуренцията в българското първенство, поредната забрана за фенове в залите и за предстоящия избор на президент на Българската федерация по баскетбол, гледайте във видеото.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Левски, Тити Папазов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи