Фантастичната четворка


Фантастичната четворка
08-08-2021 15:03 | Николай Стефанов

Николай Стефанов е завършил маркетинг в ИУ, Варна, а след това и магистратура управление на продажбите. Въпреки икономическото му образование, целият му живот в свързан с баскетбола, макар и само като любител. Хобито му е да пише статии и коментари на баскетболна тематика, като се е специализирал на тема НБА. Той има собствен блог в BGbasket.com, като днес ви представяме и поредния му материал "Фантастичната четворка", посветен на дискусията дали трябва да има линия за четири точки.

 

През последното десетилетие НБА се промени драстично и към този момент стрелбата от линията за три точки е сред най-използваните оръжия в атака. Лигата претърпя пълна метаморфоза и годините, в които се набляга на играта на ниския пост и на стрелбата от среднa дистанция, са зад гърба й. Вече все повече и повече играчи стрелят отдалече, като дори някои баскетболисти усъвършенстват до такава степен това си качество, че могат да бомбардират коша на противника от логото на игрището. Но защо да не бъдат възнаградени за умението си да стрелят почти от центъра на игрището с точково изражение?

 

През 2018 година асоциацията започна нежно да флиртува с идеята за вмъкването на линия за четири точки и някои отбори направиха малка крачка към тази промяна с поставянето на такава в тренировъчните си зали. На дневен ред стои въпросът трябва ли НБА да въведе очертание за четири точки? Преди да се намери решение на този казус, трябва да се илюстрира нагледно какво би представлявал баскетболът с подобна линия и да се изведат основните плюсове и минуси от слагането на дъга за четири точки, за да може да се даде реална оценка на ситуацията. 

 

Неминуемо, с въвеждането на зона за четири точки, резултатността драстично ще се повиши. Мерната единица в баскетбола е притежание на топката и ако досега максималният брой точки, който един тим е в състояние да извлече от едно владение, е четири точки (тройка с фаул), то след поставянето на новото очертание, клубът ще има възможност да вкара най-много пет пункта (четворка с фаул) в една атака. Постепенно състезателите ще започнат да използват основно и двете дъги, защото ще носят най-много точки на отбора им, макар и рискът от пропуск да е по-голям.

 

Играта за две точки (пробив или стрелба от средно разстояние) ще намалее, защото такива отигравания ще се считат за неефективни. При отбелязване на четворка с едно нападение, на ответния тим ще са му необходими две поредни атаки за две точки, ако иска да компенсира разликата или казано по друг начин - вкарването на кош от дъгата за четири точки ще е два пъти по-ефективно от играта за два пункта. За да може един клуб да си позволи лукса да играе предимно за две точки, ще е нужно да бъде почти безпогрешен при опит за кош, но по-важното в случая е, че ще е необходимо да взема постоянно борби в нападение при евентуален пропуск, с идеята да има повече притежания на топката от противника си. 

 

От чисто баскетболна гледна точка, цялата защита ще трябва да се изнесе напред в посока центъра на игрището, защото състезателите ще са принудени да пазят евентуална стрелба от зоната за четири точки. Разстоянието между баскетболистите ще стане по-голямо и защитата ще се разпъне, поради простата причина, че ще е необходимо да се покрива по-голям периметър. Това от своя страна ще отвори пространства и ще даде възможност на атакуващите спортисти да играят по-често на изолации един на един и да пробиват, защото помощният защитник ще е далече от ситуацията и дублирането на състезателя с топка ще бъде много по-трудно. Вниманието на защитата ще е ангажирано със стрелбата от зоната за четири точки и за състезателя с топка в ръце ще е много по-лесно да залъже играча, който го пази, че ще стреля и след това тръгне на пробив. При посрещане на атакуващия спортист от втори защитник, дрибльорът с топка ще има опция да направи подаване към останалия непокрит негов съотборник. 

 

В офанзивен план баскетболистите също ще са на по-голямо разстояние един от друг, което ще им даде повече пространство за действие. Подаването на топката ще бъде една идея по-трудно и ще става основно по периметъра. Динамиката в мачовете ще се промени и темпото на игра ще се повиши, като ще има случаи на стрелба още на третата секунда от атаката. Вследствие на повишените обороти на играта, феновете ще станат свидетели на повече на брой атаки, които допълнително ще увеличат резултатността в двубоите. 

 

На база на пресъздадените хипотетични ситуации и описаната картина, може да се изведат по няколко основни плюсове и минуси от поставянето на дъга за четири точки. Благодарение на тях ще е възможно да се каже максимално обективно дали си струва да се прави тази драстична промяна или не. А ето и някои от положителните страни на въвеждането на линия за четири точки: по-резултатни мачове, по-голяма атракция за феновете, по-лесно натрупване на преднина и наваксване на изоставане, по-лесни пробиви.

 

Феновете обичат да гледат зрелище и това, което пленява сърцата им, е атаката и респективно вкараните кошове. Би било прекрасно за тях, ако станат свидетели на победен кош с финалната сирена на любимия им баскетболен клуб от зоната за четири точки. Подобно изживяване би им дало нуждата доза положителна емоция. Поставянето на нова дъга на паркета ще даде възможност на тимовете по-лесно да натрупват необходимата преднина. Отбелязването на две поредни четворки, не само, че ще наелектризира привържениците в залата, но и ще даде аванс от 8 точки на съответната организация.

 

Разбира се, монетата има две страни и както ще е възможно да се натрупа разлика по-лесно и бързо, така и по същия начин ще може и да се навакса. Едва вкарана четворка от изоставащия отбор, би дала нужната искра в тима и би му помогнала психически да се върне в мача. Освен това, към позитивните страни на новото очертание, трябва да се причисли и по-лесното пробиване на състезателя с топка, но в повечето случаи такъв рейд към коша ще доведе до отклоняване отново на периметъра и стрелба от дистанция. Това са само най-основните положителни аспекти на дъгата за четири точки. Всяко нещо има и своите отрицателни страни, а тези са най-значимите такива: негативно влияние върху защитата, пробивите и стрелбата от средно разстояние ще са неефективни, негативно влияние върху самата игра, негативно влияние върху децата, въвеждане на линия за пет точки.

 

Високата резултатност ще намали цялостното влиянието на защитата. Заради новата дъга, баскетболистите в дефанзивен план ще са на по-голямо разстояние един от друг и ще трябва да покриват по-голяма площ. Помощният защитник винаги ще закъснява, ако играчът с топка се освободи и тръгне на пробив. По този начин атаката ще изпревари защитата и много често ще остава сам човек на периметъра.

 

Благодарение на зоната за четири точки, пробивите и стрелбата от средно разстояние няма да носят нужното удовлетворение и състезателите ще предпочитат да играят за 3 или 4 пункта. Макар и с по-голям риск и по-малка успеваемост, наградата да вкарат тройка или четворка е по-голяма и си заслужава. Така баскетболът ще изгуби своя чар и любимата игра ще заприлича много повече на надстрелване от далечно разстояние, отколкото на комбинативен, вариативен и колективен спорт. Не трябва да се подценява и влиянието на този стил на игра към подрастващите, като децата ще започнат да подражават на големите и ще наблягат основно на своята стрелба от дистанция за сметка на другите им умения. Друг много притеснителен фактор е, че щом ще може да се въведе линия за четири точки, след време ще е възможно да се сложат и линии и за пет и шест пункта, докато баскетболистите не започнат да бомбардират коша от центъра на полето.

 

Освен споменатите, съществуват още и второстепенни положителни и отрицателни фактори, като по-лесно поставяне на индивидуални рекорди за най-много отбелязани точки, но с по-нисък процент от игра.

 

От направения анализ и изведените плюсове и минуси става ясно, че негативите са повече от позитивите. По-важно обаче е, че значението и тежестта на негативите, е много по-голяма. Неблагоприятните промени, които ще настъпят с добавянето на дъга за четири точки, са повече от очевидни. Цялостната игра ще претърпи трансформация към по-лошо и ще се превърне повече в конкурс по стрелба, отколкото в динамичен спорт. Изводът, до който може да се достигне, е, че от лигата категорично не трябва да предприемат тази стъпка, ако искат баскетболът да прогресира. 

 

За щастие, в крайна сметка, комисарят на НБА Адам Силвър опроверга слуховете за въвеждане на линия за четири точки, обаче не обеща нищо за в бъдеще. Без съмнение всичко е възможно, но истината е, че светът още не е готов за такава промяна и ще трябва да почака дълго време преди да види в действие появата на фантастичната четворка...

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи