Неманя Ламбергар: Трябва единна визия и план, за да върви баскетболът нагоре


Неманя Ламбергар: Трябва единна визия и план, за да върви баскетболът нагоре
(сн: БФБ)
14-06-2021 19:05 | Мария Мицова

Сръбският наставник Неманя Ламбергар изведе момичетата на Берое Стара Загора U12 до втора поредна титла в първенството.

 

За помощник треньора на женския тим, годината вече е повече от успешна, а трофеите се увеличават.

 

"По-лесно беше, защото знаем колко труд сме хвърлили, за да постигнем това. Много тренировки, много хъс, много желание от самите деца, и подкрепа от родителите, и от клуба. Това е най-важното, за да се постигне успех. Хубав набор има Стара Загора, втора година съм с тях, и останалите треньори, Кремена, Албена, Владо, Таня, Коце, всички помогнаха по малко да направим това нещо," сподели младият специалист след категоричната победа на финала срещу Черно море Одесос.

 

Слушат ли момичетата? "Слушат ме. Мисля, че най-важното за младите спортисти е дисциплината, ако се научат на това, вече след това е по-лесно."

 

Виждат ли се вече изградени основите на играта в младите момичета от тима? "Да, това е от най-важното, да се изградят фундаментите, дрибъл, подаване, стрелба. Най-основната тактика - подаване и пресечка, това е най-лесното и най-хубавото. Мисля, че ние го показахме през целия турнир, да играем отборна игра."

Къде е бъдещето на малките шампионки? "Надявам се всички момичета да останат в спорта. Който има повече потенциал, да продължи, но за всички се надявам да останат в спорта."

 

Как един сръбски треньор вижда бъдещето на българския баскетбол? "Надявам се да върви на по-добре, но трябва всички треньори, всички клубове да имаме една визия. Да седнем и да направим програма, план, накъде трябва да върви българският баскетбол при подрастващите, защото оттук тръгва всичко."

 

Имат ли потенциал момичетата от този набор U12? "Определено има потенциал. Видя се и във Варна има хубава селекция, просто в момента ние сме по-добре. И Рилски, и Пирин Гоце Делчев, тези четири отбора. Но трябва да се продължава да се работи и дано всички да имат необходимите хъс и енергия за това."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Финали за момичета U12
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи