Спас Натов – последният стожер на Черно море


Спас Натов – последният стожер на Черно море
29-05-2021 11:04 | Тема спорт

Българският баскетбол бе покосен от тъжна, направо болезнена новина, която долетя от Варна. Едва на 53 години от този свят си отиде Спас Натов. Бившият център на националния ни отбор почина внезапно, като най-вероятно става въпрос за масивен инфаркт, който той е получил в дома си в морската ни столица.


Роден в Пазарджик, Натов бе един от символите на Черно море. Макар кариерата му да премина през ЦСКА и Славия, той завинаги ще остане в спомените ни като моряк. Постигна най-големите си успехи като част от варненския клуб, а друга легенда, която също вече не е между живите – Симеон Варчев, бе изградил своята стратегия около ювелирните действия на центъра.


Въпреки че не се извисяваше на повече от 2.02 метра, Натов бе пример за последващите поколения, как трябва да се държи един истински център. С отлична стрелба от средно и далечно разстояние, невероятен нюх към пласирането под коша и великолепна игра в защита. Спас бе в основата на спечелените две титли от Черно море в края на 90-те години. Той винаги се бореше с по-високи и по-здрави от себе си баскетболисти както с екипа на моряците, така и с този на националния отбор, с който игра на две европейски първенства (1991 и 1993). Но никога не им отстъпваше.


Тих и скромен, Натов не бе от хората, които да натрапват себе си. Дори напротив – колкото по-малко се говореше за него, толкова по-добре се чувстваше самият той. Винаги обаче бе готов да се отзове. Няколко пъти се явяваше спасителен пояс за Черно море, когато ръководството не знаеше на кого да се довери за треньорския пост. Така между 2006 и 2016 година беше на три пъти начело на варненци, като в същото време не занемари и работата си с школата на клуба.


През есента на 2017-а за кратко се завърна в родния Пазарджик, за да поеме школата на Хебър, но истината бе, че Варна си стана неговият дом. Така той отново се прибра в морската столица, където до последния си ден тренираше малчуганите на Черно море Тича. За съжаление, този последен ден дойде много по-рано, отколкото някой изобщо е очаквал.

 

*BGbasket.com припомня, че Спас Натов има три шампионски титли и пет купи с ЦСКА и по две с екипа на Черно море. Историята на медалистите от първенствата може да видите ТУК.

 

- Подкрепете ни и като се абонирате за канала ни в YouTube


 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: Спас Натов
BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Коментари
betway
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи