За героите на Самоков и колективната игра


За героите на Самоков и колективната игра
(сн. БФБ)
16-03-2021 19:05 | Мария Маринова

Баскетболът е смятан за най-логичната игра. Е, логичното се случи. След изключителното си представяне от началото на сезона, усилията на Рилски спортист се увенчаха с трофей.

 

Баскетболистите на Людмил Хаджисотиров спечелиха турнира за Купата на България за трети път в историята си. Сега обаче го направиха по безапелационен начин. На старта на турнира тимът отстрани Академик Пловдив, а след това не даде никакъв шанс на финалистите от последното издание на надпреварата Балкан и Левски Лукойл, като не остави и съмнение, че бе отборът, който най-много заслужаваше този трофей.

 

Нямаше да е изненада и ако Левски Лукойл бе спечелил финала, тъй като независимо от формата и проблемите си, през последните години столичният тим често е показвал най-доброто от себе си именно на Купата. Този път обаче това бе турнирът на Рилски спортист.

 

Много са факторите за този успех, а в основата е колективът, който в Самоков успяха да изградят през този сезон. И преди е ставало дума, че това е единственият отбор, който в момента е със същия състав като и през лятото. Без промени, без смени на играчи, без привличане на нови попълнения – точната сплав между силни българи и класни чужденци.

 

Химията в отбора се вижда и с просто око, а за добрата атмосфера в него говориха и главните действащи лица след финала. Освен на играчите и треньорите, не трябва да забравя и ролята на президента Петър Георгиев, който е може би най-щастливият човек от спечелването на трофея.

 

Едната стъпка вече е направена, но Рилски спортист има още много път пред себе си, ако иска да се пребори и за така мечтаната шампионска титла. Първото място в редовния сезон би било сериозно предимство, но на практика не решава нищо, така че всички трябва да оставят здраво стъпили на земята. Амбициите обаче са големи, а както казват, апетитът идва с яденето.

 

Освен за Левски Лукойл, най-големите разочарования бяха за Берое и Балкан. Поради различни фактори, липсата на постоянство се оказа големият проблем пред баскетболистите на Любомир Минчев през този сезон и това си пролича именно и на Купата. Разбира се, в никакъв случай не трябва да се омаловажава силното представяне на Ямбол и характера, който показаха момчетата на Тони Дечев в този мач, за което заслужават само адмирации.

 

Балкан отиде в Панагюрище с амбициите да спечели трофея. Тимът се справи убедително с традиционно неудобния си съперник Черноморец на старта, а след мача Васил Евтимов призна, че от известно време атмосферата в отбора му не е добра, което отново говори колко важен е колективът.

 

Очакванията за дерби между Балкан и Рилски спортист на полуфиналите не се оправдаха, а „зелените“ получиха сериозен удар от своя съперник, макар разликата в мача да не бе реална. Да, едва ли ще видим скоро отбор да стреля 0/26 от тройката, но не само липсата на късмет бе причината за загубата им. Просто Рилски спортист напълно надигра своя съперник, а Балкан сякаш не приличаше на себе си. Тимът на Йовица Арсич и този на Константин Папазов обаче може би са двата отбора с най-голям неразкрит потенциал, защото почти през целия сезон до момента играха без ключови фигури в съставите си заради различни контузии. Купата вече е в историята, но нищо в шампионата не е загубено.

 

Академик Пловдив пък неведнъж се е опъвал на водещите отбори у нас, включително на Рилски спортист, но този път просто не се получи. И докато баскетболистите на Йордан Янков имат и Балканската лига пред себе си, Спартак Плевен пък вече трябва се концентрира изцяло върху вътрешното първенство. Тимът на Александър Дяковски е само на победа пред последния Черно море Тича и трябва да се потруди много, за да запази мястото си и да участва в плейофите.

 

Време е всеки да си направи своите изводи, защото плейофите наближават. Ясно е, че има разлика в класите между част от отборите, но отдавна първенството не е било толкова оспорвано. Успехът на Рилски спортист се дължи и на индивидуалните качества на отделните състезатели, но силните играчи сами по себе си обаче не правят силни отбори. Неслучайно баскетболът е колективен спорт, а кой как ще оползотвори времето до плейофите предстои да видим…

 

„Талантът печели мачове, но отборната работа и интелигентността печелят шампионати“, Майкъл Джордан

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Купа България
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи