Барчовски: Всички очакват Латвия да ни победи, но с момчетата мислим по друг начин


Барчовски: Всички очакват Латвия да ни победи, но с момчетата мислим по друг начин
(сн. FIBA.basketball)
02-12-2020 12:01 | BGbasket.com

Старши треньорът на мъжкия национален отбор Росен Барчовски все още е оптимист, че България може да се класира на Евробаскет 2022. Тимът ни загуби и двете си срещи от ноемврийския квалификационен прозорец, а пред Канал 3 наставникът направи обстоен анализ на представянето ни в Сараево. Ето и някои от акцентите от интервюто му:

 

Тежката загуба от Босна и Херцеговина

 

„Изненадата срещу Босна дойде първо от състава им. В този прозорец той беше много по-силен от този, с който играха през февруари. Нямаше как да знаем с какъв състав ще са. Те бяха дали 24 човека, включително и играчи от НБА, но бяха направили буквално всичко възможно в това домакинство да спечелят двата мача и да се класират.

 

Другото е, че ние тренирахме пет дни в тяхната зала. Бяхме абсолютно прочетено писмо. Всичко се знаеше за нас. Не е тайна, има охранителни камери във всички зали и това е обичайна практика на домакина да наблюдава подготовката на гостуващия отбор. Ако обстановката е нормална и се играе по един мач, никой отбор не отива да гостува и да прави тактически тренировки. Всичко си прави вкъщи, само че ние сме там от понеделник, а мачът ни е в петък. Нямаше как да не работим тези неща, защото ще ги забравят. Това също е много важен момент, особено когато играеш с много силен отбор.

 

Това са странични детайли, но по-важното е, че не уцелихме ваксата. Имаше отворени стрелби, които не можехме да вкараме. При някои даже прехвърлихме ринга, което говори за някакво напрежение, не знам защо. Говорихме, че трябва да спечелим, да сме мобилизирани. Изиграхме един слаб мач.

 

В процеса на мача можех да задържа по-опитните играчи повече време, за да загубим с по-малко, но ни предстоеше друг мач, а този се виждаше, че го губим. Нямаше нито теоретична, нито практическа възможност да го спечелим. Те пък не спряха да играят, обикновено феърплеят поне в нашата игра е, когато стане голяма разлика над 20-25 точки, малко да се отпусне газта, защото следващият път така на теб ще ти се случи.

 

Няма оправдание за тази загуба. Много искахме да спечелим. Ние се готвихме само за мача с Босна на лагера в Правец, почти не сме за този с Гърция. За него имахме само един ден подготовка, една тренировка без разбор и видео, защото бяхме под карантина.“

 

Кошмарна вечер за България в Сараево

 

 

Драмата с Гърция

 

„Това беше вторият състав на Гърция, но трябва да се отбележи, че това не е и първият на България. Липсват основни играчи. Ако на Гърция липсват много хора, това е поправимо. При нас не е така, защото нямаме толкова класни баскетболисти. След тежката загуба от Босна трябваше да се извадим от тежката психологическа ситуация. Загубата си е такава и с 1, и с 40 точки, но е унизително и не е лесно да се вдигне един отбор.

 

Успяхме да влезем в мача с Гърция пределно мобилизирани и спокойно. Играхме много добре и в двете фази на играта. Добре бяхме разузнали противника и бяхме подготвени. Допуснахме един спад, това се случва в баскетбола. Четох някъде как можело да се пропилеят 16 точки. Тази разлика е още през първото полувреме и в съвременния баскетбол вече не е голяма. Тя се пропилява от отбори в НБА и Евролига, така че не е невъзможно.

 

По-важното е, че преодоляхме този спад и поведохме с 10 точки. Тук е моментът на най-голямата болка – буквално изпуснахме спечелен и нарисуван мач. Никого не виня, винаги слагам себе си. Очевидно нещо не съм направил, но не мога да открия какво. Това са микроситуации. Имахме прибързана стрелба след мои таймаут, за мен е необяснима. Идеята беше само да вкараме топката и да я задържим, а ние прибързахме и атакувахме. Беше от много чиста позиция, но за съжаление пропуснахме. След това допуснахме и тройка, накрая изпуснахме и фаул. Всичко това е въпрос и на опит, самочувствие и късмет. В продължението вече се борехме, няколко пъти изравнявахме, но вече бяхме рухнали и психически.

 

България пропиля златен шанс и 16 разлика, даде път на Гърция към Евробаскет 2022 

 

Ситуацията с COVID-19 в отбора

 

„Добре съм, както и всички, които се върнахме. Имахме проблем там със заразен състезател, като имаше съмнения за още двама. Последните два дни бяхме напълно изолирани, не че предишните беше много различно, но тогава бяхме само в стаите. Храната ни носеха в коридора и можехме само да отидем до залата. Важното е, че се прибрахме живи и здрави. Това обаче не е само за нас, ситуацията е такава по целия свят и ние сме го приели.“

 

 

Проблемите със състава

 

Шест човека липсваха, това е много. Ако човек търси оправдания, не е добре. Просто обяснявам. Божидар Аврамов не беше в състава и заради предишна контузия, и заради настояща, заради това, че не е в добро здравословно състояние. Той винаги може да бъде в този състав.

 

Шансовете за класиране на Евробаскет 2022

 

Така се развиха мачовете в тази група, че даже и да бяхме били Гърция, трябва да отидем и да спечелим срещу Латвия. Най-вероятно именно там ще бъде „балонът“. Още не е определен, на теория може е и в България, и в Гърция. Може да се промени тази система, но най-вероятно ще е в Латвия. Те са фаворит. Много ще е трудно, но класата не е толкова голяма, разбира се, ако не направят някаква мобилизация, да докарат всичките си играчи от Евролигата. Тогава вече ще бъде много трудно. Не говоря за тези от НБА, защото те имат огромен потенциал, събрани всички. В този състав те са фаворити, по-класният отбор са. Всички очакват те да ни победят, освен аз и момчетата, които мислим по различен начин.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България, Росен Барчовски
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи