Призивът на капитана: Да дарим плазма, да помогнем в борбата с COVID-19!


Призивът на капитана: Да дарим плазма, да помогнем в борбата с COVID-19!
(сн: личен архив)
16-11-2020 12:00 | BGbasket.com

Капитанът на женския национален отбор Димана Георгиева се включи в кампанията по даряване на реконвалесцентна плазма COVID – 19.

 

Димана и доста от момичетата в Монтана 2003 вече изкараха вируса, което ги прави отлични дарители.

 

Тя посети днес Националния център по трансфузионна хематология, веднага след завръщането на националките от Гърция.

 

"Лекарят тук ми сподели, че много хора имат нужда от тази плазма и затова ми се иска да призова повече спортисти да се присъединят и да дарят, ако са изкарали вече вируса," сподели Георгиева. "Даряването на плазма не се отразява по никакъв начин на тренировъчния процес. Отнема само около час и половина, а може да се помогне на много чакащи хора в нужда."

 

Повече информация за даряването в НЦТХ можете да намерите тук, а за кампанията в София и Варна можете да намерите подробности в групата Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма.

 

Какво е реконвалесцентна плазма?

Плазмата на хора, които са се излекували от COVID-19, съдържа антитела, които организмът е произвел специално срещу новия коронавирус SARS-CoV-2. Антителата са протеини, които се произвеждат от имунната система при среща с инфекциозен агент.

 

Защо са важни антителата в плазмата на дарителя?

Антителата се свързват с вируса и го елиминират от организма. Пациентите, които са преболедували COVID-19 с клинични прояви, са по-подходящи дарители на реконвалесцентна плазма поради повечето антитела, които съдържат тяхната плазма.

 

На какви условия трябва да отговарят кандидатите за дарители на реконвалесцентна плазма?

• Възраст: между 18 и 65 години;

• Телесно тегло: над 50 кг;

• Преболедували и възстановили се от COVID - 19 инфекция;

• Не сте боледували от HIV, хепатит B и C, сифилис, нямате рисково поведение;

• Чувствате се здрав/а и не приемате лекарства;

• Нямате сериозни придружаващи заболявания;

• Не Ви е преливана кръв и кръвни продукти;

• В момента се чувствате здрави и състоянието Ви не налага прием на медикаменти.

• Желаещите да дарят реконвалесцентна плазма COVID – 19 следва да отговарят и на общите изисквания за кръводарител.

 

Как мога да даря плазма, ако не живея в София?

Пътните разходи се поемат от Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма”. За тази цел трябва да се свържете със Сдружението на телефон 0898780380 или на имейл covidplasma19@gmail.com.

 

Какво представлява процедурата и каква е нейната продължителност?

Процедурата за даряване на плазма се нарича плазмофереза. Преди същинската процедура се взема малко кръв, за да се направят кръвни изследвания и за да се отхвърли наличието на трансмисивни инфекции. След това следва същинската процедура, при която кръвта на донора минава през апарат, в който се отделят клетъчните елементи на кръвта като еритроцити, левкоцити и тромбоцити. Те се връщат на донора, защото се възстановяват бавно. Отделя се само плазмата, която е около 55 % от кръвта и съдържа полезни белтъци, минерални соли, антитела и др.

! Общо времето, включващо снемане на анамнеза, диагностика и даряване на плазма, не отнема повече от час – час и половина. Донорът получава 2 дни отпуск.

 

Колко плазма мога да даря?

До 600 мл, която се разделя на 3 дози. Обикновено се прелива една доза първия ден, след почивка от 24–48 часа се прелива втора доза. Подобрението се усеща веднага от болния, а лекуващият лекар наблюдава подобрение на показателите и клиничната картина.

 

Колко пъти мога да даря плазма за един месец?

По протокол плазма може да се дарява няколко пъти през 7 – 10 дни.

 

Опасно ли е да се дарява плазма?

При спазването на правилата, даряването на плазма е напълно безопасно, дори полезно за донора. От кръвта се отделя само тя, а червените кръвни телца се връщат обратно в организма, което прави даряването на плазма значително по-щадящо в сравнение с обикновеното даряване на кръв.

 

Трябва ли да съм закусил, когато отивам да даря плазма?

Желателно е да се нахраните добре. Важно е и след даряването да наблегнете на диета, богата на протеини.

 

Къде да тествам нивото на антителата си?

Това се прави след даряването на плазма в Националния център по трансфузионна хематология. Ако сте боледували преди 5–6 месеца и искате да дарите плазма, може да се направи безплатен тест на нивото (титъра) на COVID-19 антитела в Столичната РЗИ. Там може да отиде всеки, който иска да дари реконвалесцентна плазма, след предварителна уговорка.

 

Кога настъпва ефектът от преливането на реконвалесцентна плазма?

Ако е правилно приложено, вливането на плазма от преболедувал COVID-19 може да доведе до подобряване на състоянието на болния още в първите 24 часа.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи