Подрастващите и треньорите отново бяха във фокуса на Общото събрание на БФБ


Подрастващите и треньорите отново бяха във фокуса на Общото събрание на БФБ
(сн: БФБ)
29-09-2020 13:45 | basketball.bg

На второ поредно Общо събрание на БФБаскетбол въпросите за подрастващите бяха във фокуса на делегатите.

 

Събранието отново протече при ограничено присъствие на представители на клубовете – само 21 клуба от 126 имащи право на участие в ОС бяха представени. Интересно е, че представители на седем от деветте клуба в НБЛ бяха днес в зала „Триадица“.

 

По традиция президентът на БФБаскетбол Георги Глушков представи отчет на дейността на Управителния съвет за периода от предното Отчетно Общо събрание на федерацията (април 2019 г.). Той обърна внимание на постигнатото от българските национални отбори за подрастващи през 2019 г. Фокусът му обаче бе върху предизвикателствата, с които ще се сблъска баскетболът през следващия сезон.

 

„Трябва да сме много дисциплинирани. Новият сезон ще е огромно предизвикателство пред нас по отношение на сигурността. Имаме уверение, че от 1 октомври ще бъде пусната публика в залата. Най-голямата ни трудност ще е да се адаптираме към организиране на баскетбола в условията на пандемия с Ковид-19“, коментира Глушков.

 

Той представи и проект за бюджет на БФ Баскетбол за 2021 г., който възлиза на 2 425 000 лв. „Надявам се да успеем да преизпълним този бюджет“, каза още Глушков.

 

Събранието започна с минута мълчание в памет на починалите баскетболни личности и деятели през годината.

 

Общото събрание прие единодушно годишния финансов отчет за 2019 г., а също отчетите за дейността на Контролния съвет, Треньорската и Съдийската комисии и НБЛ.

 

„През предишната 2019 г. беше създадена „Единна програма за обучение и развитие на подрастващите баскетболисти“. Това беше водеща задача на ТК“, каза Росен Барчовски, който представи отчета за дейността на Треньорската комисия пред Събранието.

 

Той продължи: „Отдавна се дискутира необходимостта от такъв документ, сега това е факт. Този материал включва общите насоки, както и принципни задачи за работа в клубовете с отборите и състезателите си.

 

През тази година беше изработена обща методология за работа с подрастващите по възрасти. Придружена от голям набор тематични упражнения със съответните графики. Във вид на приложение към Единната програма, тези материали дават яснота на треньорите какво, защо, кога и как да работят с младите ни баскетболисти. Нещо повече, посочват им модел за планиране на дейността си.

 

ТК смята, че тези документи са добра основа за уеднаквяване на цялата треньорска дейност с подрастващите в страната ни. Далеч сме от мисълта за уникалност, ползвали сме опита на водещите баскетболни страни., както и на най-добрите български теоретици. Още по-далеч сме от мисълта за изчерпателност, със сигурност има нужда от корекции и добавяне на нови неща. Това е динамична програма, трябва да се развива постоянно. Като се анализират и отчитат липсите, позитивите и негативите. Убедени сме, че имахме нужда от начало в тази толкова важна насока. То беше създадено. Следва надграждане.

 

Основните слабости, които ТК вижда в това отношение са първо -  Липса на желание, навици, професионално отношение и дисциплинираност за внимателен прочит, осмисляне и изпълнение на нормативни документи и специализирани материали на БФБаскетбол.

 

Второ - Липса на постоянна методическа помощ, контрол и отчетност за изпълнение на тази програма. Всички говорят за доброто старо минало, когато повечето от клубовете имаха методисти. А на национално ниво, федерацията разполагаше с двама такива, за мъжкото и женско направление. Сега е много трудно да се повтори този модел. Клубовете на практика са частни, не желаят намеса в дейността им. Биха допуснали такъв контрол от доказани авторитети, но това е невъзможно на практика да се извършва постоянно в цялата страна. Всичко опира до професионално отношение и самосъзнание.

 

Обобщено, генералният въпрос е как да се изпълнява тази програма, кой и как да контролира тази дейност. Имаме идеи, с посещения на тренировки и състезания и тестиране, но без разбиране и лоялност на клубните ръководства към развитието на българския баскетбол нищо няма да се получи. Ще си останем с поредната добра инициатива само „на хартия“, без практическа реализация.

 

През 2019 г. беше създадена Наредба за треньорските кадри от ММС. С изисквания за специализирано образование и регистрация на треньорските кадри. В тази връзка ТК създаде нов „Статут на треньора“, документ, който регулира правилата за лицензиране и система за работа и картотекиране на треньорите по възрастови групи. По идея на президента на БФБаскетбол Георги Глушков, беше създадена изпитна  система за получаване на първи лиценз, или за повишаването му. На 02.10. т.г. е първата изпитна сесия. Убедени сме, че това ще принуди треньорите, със желание за развитие да се образоват теоретично и да се подготвят за практическата си дейност на терена.

 

ТК одобри завършването на държавните първенства за подрастващи, въпреки огромните проблеми с извънредното положение. Беше сериозен риск, оказахме се прави. Състезанията се проведоха без никакви проблеми.

 

ТК инициира провеждането на лагери на всички национални селекции за подрастващите. И те се проведоха по начертаната програма. Седем национални селекции бяха на лагер-сборове през август и септември. С участието на 105 от най-перспективните ни баскетболисти и 14 треньора в двете направления.

 

Бяха предвидени регионални и национални треньорски семинари. С чуждестранни и български  лектори. Отложиха се поради общата карантина у нас и в чужбина. Това е сериозен проблем. Надяваме се условията да се подобрят и да имаме възможност да ги проведем в най-скоро време.“

 

По отношение на треньорите и тяхното обучение представителят на Рилски спортист Йордан Бозов поиска да се обърне внимание на онлайн-обучението, което да замени присъствените семинари в условията на усложнена епидемична обстановка. Готовност за такова обучение вече има, като е създадена и електронна платформа за тази цел на сайта на БФБаскетбол."

 

Орлин Николов в ролята си на Главен инструктор на съдиите по баскетбол, представи отчета на Съдийската комисия. Той наблегна на основните принципи, на които ще се основава поведението на съдиите през новия сезон: "Показвай уважение, Показвай професионализъм, Бъди навреме и Всяка среща е важна. Николов подчерта и желанието на СК и работата й върху уеднаквяване на критериите във всички възрастови групи. През новата година СК ще продължи да налага тенденцията да се прилагат изискванията и критериите на ФИБА без съобразяване срещу кой клуб, отбор, треньор или състезател, с цел повишаване атрактивността на играта."

 

Мениджърът на НБЛ Сандра Велчева пък отчете ръст в интереса към елитното първенство в Социалните медии и в залите. Причина за това е и постоянното излъчване на срещи както в национален ефир, така и в интернет платформи като Facebook и YouTube.

 

По една от най-дискутираните точки – промяната на възрастовите групи в първенствата за подрастващи с 33 гл. „за“, 2 „против“ и 1 „въздържал се“ на присъстващите на събранието членове  следното решение: „Изпълнението на част от следните взети решения от ОС на 25 ноември 2019 г.:

- ДП да се провеждат и в двата пола, във възрастите до 20, 18, 16, 14, 13, 12 г., а от сезон 2021 -2022 – и във възрастите до 15 г. и до 11 г.

 

- От сезон 2020-2021 да се организират ДП за възрасти до 10 г., като  нежелаещите да участват в ДП да имат възможност за участие във фестивали.

 

Да се отложи до момента, когато по преценка на УС и изявен интерес от достатъчно баскетболни клубове може да се приложи.

 

До момента, когато БК ще имат желание и възможност да участват в състезания до 20 г. и до 18 г. възрастовата група за юноши и девойки ще продължава да бъде до 19 г.“

 

С 35 гласа „за“ и 1 „против“ на присъстващите на събранието членове Общото събрание прие следните промени в Устава на БФ Баскетбол, предложени от и.д Изпълнителен директор на БФБаскетбол Виктор Кирков:

 

„Чл. 2 Цели на БФБ и средства за постигането им

ал.1 Целите на БФБ са:

2. Да разработва насоките, основните методически изисквания и документи за практикуването на баскетбола в България в съответствие с основните насоки на националната политика и програма в областта на физическото възпитание и спорта, националните програми за развитие на българския баскетбол и да следи и контролира изпълнението им;

 

Чл. 4 Предметът на дейност на БФБ включва осъществяването на следните задачи:

1.  Да организира и провежда Държавните първенства по баскетбол и стрийтбол 3х3 за всички възрастови групи.

 

Чл. 6 Имущество на БФБ:

ал.1 Имуществото на БФБ се набира от:

4. (Изм. на 02.09.2016г.) Годишен членски внос, който е в размер на една минимална заплата за БК, които участват с отбор в Държавното първенство за мъже и/или жени и в размер на половин минимална заплата за всички останали клубове. Годишен членски внос в размер на половин минимална заплата за всички клубове, членове на БФБ. Клубове, който развиват и в които се практикува единствено баскетбол на инвалидни колички са освободени от заплащане на годишен членски внос;

 

Чл. 9 Ежегоден контрол

БФБ е длъжна да представя всяка година в законоустановения срок пред Централния регистър при Министерството на правосъдието Агенция по вписванията доклад за дейността си през предходната година и финансов отчет. 

 

Чл. 10 Задължение за водене на книги

ал.3 Годишният доклад за дейността и финансовият отчет на БФБ са публични и се публикуват в Агенция по вписванията бюлетина, в интернет страницата на Централния регистър и на интернет страницата на БФБ.

 

чл. 17. Президент (Председател) на БФБ

ал.7 Президентът на БФБ има следните права и задължения:

2. (Изм. на 02.09.2016г.) Отговаря за изпълнението на решенията на Общото събрание. Той може да възложи част от тази дейност на Изпълнителния Вицепрезидент директор.

 

Чл. 20 Заседания и вземане на решения от Управителния съвет

ал.5. Управителният съвет провежда минимум 8 заседания годишно, от които най-малко половината са стратегически и на тях се дискутират задължително и концептуални въпроси свързани с развитието на българския баскетбол. 

 

Чл. 22 Контролен съвет

ал.1 Контролният съвет се състои от Председател и двама членове, които се избират от Общото събрание за срок от пет години. Поне един от тях трябва да притежава висше юридическо образование, поне един от тях трябва да притежава висше икономическо образование в специалност финанси и поне един от тях трябва да има професионална квалификация като одитор.

ал. 10. Членовете на контролния съвет може да получават материален стимул, за да извършват качествено и в срок надзорните си функции, които са им възложени от Общото събрание на федерацията.

 

Г Л А В А  V

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

 

§ 3. Промяната в чл. 6 ал.1 т.4. изречение първо се прилага незабавно, като се отнася за дължимия членски внос за 2020 г. и занапред.

§ 4. Чл. 22 ал.1 изр. второ и ал. 10 започва да се прилагат считано от избора на  Контролен съвет с начало на мандата през 2021 г.

§ 5. За неуредените в този устав въпроси се прилагат разпоредбите на ЗЮЛНЦ и останалото действащо българско законодателство.

§ 6. Настоящият Устав е приет от Общото събрание на БФБ на  08.12.2008 г. и променен от Общото събрание на БФБ на 29.09.2009 г., на 23.07.2011 г., на 18.09.2014 г., на 02.09.2016 г., 18.04.2019 г. и на 29.09.2020 г.“

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: БФБ
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи