Цмоки Минск влезе в групите на Шампионска лига за първи път в историята си


Номер 1 за българския баскетбол
Номер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетбол
(сн. championsleague.basketball)

24-09-2020 21:46 | Мария Маринова

Цмоки Минск е първият отбор от турнира в Ботевград, който се класира за груповата фаза на Шампионска лига. След като във вторник отстрани домакина Балкан, днес беларуският тим надви и литовския Нептунас Клайпеда с 69:59 и си осигури място в редовния сезон на турнира за първи път в историята си. Досега три пъти Цмоки отпадаше от надпреварата именно в квалификациите.

 

Нептунас пък бе неизменен участник в групите на ШЛ още от създаването на турнира през 2016 г. Тимът не е изявил желание да продължи във ФИБА Къп, а класирането на Цмоки Минск в Шампионска лига означава, че групата на Рилски спортист във втория по сила турнир остава с три отбора. Освен отбора на Людмил Хаджисотиров, в нея са още украинските Киев Баскет и Прометей.

 

Вторият тим, който ще се класира за групите на Шампионска лига от турнира в Ботевград, ще стане ясен утре. На финала в група C са португалският Спортинг и босненският Игокеа, а мачът отново е от 20:00 часа.

 

Двубоят започна с доста пропуски от страна и на двата тима. Нито един от тях не успя да се откъсне напред с голяма разлика, а след десет минути игра литовците водеха с 15:12 след по-стабилни изяви в подкошието.

 

Цмоки излезе напред в началото на втория период след силна серия, но малко след това Нептунас отвърна с 8 безответни точки и си върна водачеството. 23 секунди преди почивката се стигна до ново равенство, но след грешка на литовския тим, Крис Клайбърн открадна топката и даде аванс на отбора си при 38:36.

 

Отборът от Беларус имаше леко предимство след паузата, като най-голямата разлика в негова полза достигна 7 точки, а преди заключителната четвърт водеше с 52:49.

 

Цмоки поддържаше крехък аванс и през последната част, но 76 секунди преди сирената Бенджамин Додо сложи точка на спора след важна тройка, която направи разликата 9 точки и време за обрат вече нямаше.

 

Максим Салаш бе най-резултатен за победителите с 18 точки, 17 има Крис Клайбърн, а с 11 е Владимир Веремеенко.

 

За Нептунас, които заради контузии бяха в Ботевград едва с 10 играчи, Матас Йогела наниза 12 точки, с 10 е Норбертас Гигас.

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЦМОКИ МИНСК - НЕПТУНАС КЛАЙПЕДА

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ КВАЛИФИКАЦИИТЕ В ШАМПИОНСКА ЛИГА

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Шампионска лига
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи