Президентът на Балкан за квалификациите на ШЛ в Ботевград: Такова събитие в България скоро не е имало


Президентът на Балкан за квалификациите на ШЛ в Ботевград: Такова събитие в България скоро не е имало
(Сн: balkan-basket.com)
14-09-2020 15:20 | sportal.bg

Президентът на Балкан Михаил Михайлов заяви, че домакинството на Ботевград на квалификациите на Шампионската лига е събитие, което в България скоро не е имало, а амбиците на отбора е да спечели двата си мача и да влезе в групите на най-силния клубен турнир на ФИБА-Европа.

 

"Такова събитие в България скоро не е имало. Това е сериозен турнир и сериозна привилегия за нас да го организираме. Надяваме се да вземем квота за групите", каза Михайлов на пресконференция днес, цитиран от sportal.bg.

 

Заради пандемията от коронавирус има сериозен здравен протокол, които трябва да се спазва.

 

"Всички състезатели, които пристигат ще трябва да представят негативен PCR тест, а отборите ще бъдат поставени под едноседмична каратина преди началото на турнира. БФБаскетбол също е част от организацията и подкрепя Балкан", добавиха от тима.

 

Михайлов призова българския бизнес да помогне на спорта.

 

"Кризата с коронавируса има изключително негативно влияние върху спорта. Някои от спонсорите се разколебаха. Сега е моментът бизнеса да подаде ръка на спорта. И ние търсим партньори, имаме нужда и се надяваме фирми да ни помогнат. Потърсихме помощ от Министерството на спорта, но и в държавата е трудно и те не могат да ни съдействат", каза Михайлов.

 

 

ФИБА гласува изключително доверие на българския шампион по баскетбол Балкан, които ще приеме в Ботевград две от групите в квалификациите на най-силния клубен турнир на Международната баскетболна централна - Шампионска лига. Те ще се проведат от 22-25 септември в "Арена Ботевград" с участието на 8 европейски отбора.


Осемте отбора са разпределени в две групи по 4, като всяка група ще играе във формат Файнъл 4 - два полуфинала и финал. Най-добрите два отбора от турнира в Ботевград ще се класират за редовния сезон. С участието си в квалификациите Балкан има възможност да стане първият български участник в Шампионска лига.

 

За да се класира в групите, отборът на Балкан трябва да спечели два мача в Ботевград. Съперник на полуфинал е Цмоки Минск, а при победа, българският шампион ще срещне победителя от мача Лондон Лайънс - Нептунас Клайпеда.

 

За огромно съжаление на българската баскетболна общественост и привържениците на Балкан срещите от този висок ранг ще се проведат без публика заради пандемията COVID-19, но всички мачове ще бъдат излъчени на живо в българския ефир.

 

Ето и участниците на турнирите в Ботевград - Балкан, Цмоки Минск (Беларус), Фрибург (Швейцария), Спортинг (Португалия), Игокеа (Босна и Херцеговина), У-БТ Клуж - Напока (Румъния), Лондон Лайънс (Великобритания) и Нептунас Клайпеда (Литва).

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Балкан
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи