IN MEMORIAM: Напусна ни Иван Колев


IN MEMORIAM: Напусна ни Иван Колев
(сн. botevgrad.com)
11-08-2020 15:10 | BGbasket.com

На 87-годишна възраст днес ни напусна големият треньор Иван Колев. С него са свързани едни от най-големите успехи на ботевградския баскетбол.

 

Иван Колев е роден през 1933 година в Ботевград. Състезателната му кариера преминава през Балкан, ВИФ и Академик София, като играе на позициите крило и център.

 

Като треньор печели Купата на България със "зелените" през 1970 г., а четири години по-късно става и шампион на страната с ботевградчани, като по този начин трофеят за първи път е спечелен от отбор извън София.

 

Колев работи и като треньор в националните отбори на България за юноши и мъже. Става шампион на Световния младежки фестивал през 1968 г., а с мъжкия национален отбор печели бронзовите медали от Световната купа в Колумбия през 1974 г. Година по-късно извежда отбора ни до петото място на европейското първенство.

 

В треньорската си кариера Иван Колев има и пето място от шампионата на стария континент за юноши (1966 г.), както и бронз от 1980 г.

 

Създател е на уникалния баскетболен център в Ботевград, учител на две славни поколения български баскетболисти. Дългогодишен председател на СК Балкан, бивш член на УС на Българската федерация по баскетбол.

 

Поклонението му ще бъде в четвъртък, 13 август, от 10:30 часа в новата църква "Успение на Пресвета Богородица" в Ботевград.

 

Източник: Алманах на българския баскетбол

 

Екипът на BGbasket.com изказва съболезнованията си към семейството и приятелите на Иван Колев. Поклон пред светлата му памет!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи