Архивите говорят: Как Левски победи Фенербахче за Купа Корач (видео)


11-05-2020 18:25 | BGbasket.com

Днешният празник на Георги Младенов е отличен повод да ви покажем един от запомнящите се мачове на български отбори от европейските клубни турнири.

 

Става дума за сблъсъка между Левски и Фенербахче за Купа Корач 2001. Вече като играещ президент, Георги Младенов завърши с 20 точки за успеха на "сините" след фамозен обрат. Те се наложиха с 87:86, наваксвайки 21 точки пасив! В Истанбул Фенербахче се наложи с 90:79 и с общ резултат 176:166 все пак продължи напред.

 

Купа Корач 2001
1/8 финали
„Левски“ – „Фенербахче“ 87:86
„Фенербахче“– „Левски“ 90:79.

 

Ето и един материал, писан за тогавашния мач през 2001-а:

 

"Истинско баскетболно шоу сътвориха играчите на "Левски" в първия си 1/8-финал от европейския клубен турнир за Купа "Корач" срещу турския "Фенербахче". "Сините" спечелиха с 87:86, въпреки че преди това изоставаха в резултата с цели 21 точки.

 

Огромната разлика се натрупа в края на втората част, когато изходът на двубоя изглеждаше ясен. Точно тогава обаче момчетата на Константин Папазов - Тити се стегнаха и разкриха истинските си възможности. Те започнаха да топят точка по точка аванса на гостите и в края на мача намалиха до 83:84. В този момент американецът Бърд от "Фенербахче" удари умишлено Минчев с топка при спряла игра, а съдиите отсъдиха неспортсменско поведение. От линията за наказателни удари потърпевшият изравни резултата 84:84. При последвалата атака на "сините", те за първи път поведоха на интернационалния турски тим. До края на срещата Аджани Уилямс вкара нови две точки от фаул и така нашите спечелиха с 87:86. Най-резултатни от "Левски" бяха играещият президент Георги Младенов - 20 точки, Любо Минчев - 20 и Тони Дечев - 17 точки.

 

След мача Тити Папазов определи представянето на своите възпитаници като истински подвиг. Той не забрави да поздрави и невероятната публика в зала "Христо Ботев", която не спря да подкрепя отбора дори когато той изглеждаше обречен. "Такава публика не съм виждал никога. Всъщност тази победа е нейна заслуга", заяви развълнуван и играещият президент на "сините" Георги Младенов."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи