Йордан Колев за срещите на Балкан с Ефес Пилзен: Истанбулски ескорт и психоатака


Йордан Колев за срещите на Балкан с Ефес Пилзен: Истанбулски ескорт и психоатака
(сн. bvplus.declera.com)
09-05-2020 19:20

Легендарният гард на Балкан Йордан Колев разказа пред ТВ Ботевград за един от най-ярките си спомени от европейските клубни турнири.


За него това са срещите с Ефес Пилзен от сезон 1986–87 в турнира КНК - Купата на носителите на купи. Балкан печели първата среща, но отпада в Истанбул с общото 146:153.

 

Видеото можете да гледате на https://videos.botevgrad.com


"Това бе във времената на възродителния процес. Първия мач играхме в Ботевград, първо елиминирахме австрийския Спаркщрасе Инсбрук, а след това имахме Ефес Пилзен, и ако ги отстраняхме, стигахме до Топ 8 на КНК. 10 минути преди края водехме с 26 точки, това съм запомнил. На първия ред бяха дошли само от турското посолство. Треньор им беше сърбин, босненец, който бе треньор на националните им отбори и направи голям частен клуб в Сараево - (б.ред. Рустам Халилович). Водехме 26 точки, хванаха ни зонова преса и стопиха само до 8 точки."


"Реваншът беше в Истанбул. Тогава Венци Славов играеше за нас, но ЦСКА го спря и не му позволиха да пътува. Прибраха му паспорта, казаха има размирици, проблеми, и ние заминахме 9 човека.

 

При слизането ни на летището в Истанбул ни чакат карабинери, с ескорт до хотела ни пази. Пристигаме в хотела, да си свалим чантите и минават покрай нас и ни казват на чист български - Момчета, един от вас ще умре сега. Изтръпнахме, но отиваме да тренираме на другия ден. А в хотела 90% от персонала са българи, изселници.

 

Отиваме да тренираме пак със съпровод. След тренировка отиваме типично по български на Капалъ Чарши да пазаруваме. С нас и там охрана, ходят с нас и ни пазят. И ни броят, а Сашо (Везенков) в един момент го няма. Ходят да го търсят, него го няма, той прави пазарлък за някакви маратонки или кецове. Полицаят беше на наша страна и помогна тогава, уреди му по-изгоден курс.

 

Всичко нормално, ние се подготвяме, имаме 8 точки предимство и мислим, че можем спокойно да ги елиминираме и влизаме във Финална осмица. Арто Арабаджиан ни бе водач на отбора, той има контакти във ФИБА, знаят се.

 

Тръгваме за мача, по целия път невероятен ескорт, не може да си представите. Чудим се какво става, защо е това. Слизаме по стълбите в автобуса, на чист български започнаха да ни псуват, първите се паникьосаха и се върнаха. Ще умрете, свине на Живков, какво правите тук, живи няма да излезете оттук, такива неща говореха. Жандармерия със щитове, с маски ни съпровожда до съблекалнята.

 

Загряваме, а зад нашата пейка бяха наредили само такива с тези обиди, ще ви убием, кой уби майка ми, и такива... Треньорите сега вече си стоят често под коша, тогава не бе практика, а тогава за първи път отидоха. Тежко е било за тези на пейката, ние на игрището си играем, емоциите ни владееха. Но съдиите ни режеха непрекъснато, съсипаха ни, 15 точки ни биха и ни елиминираха. Нямаше след мача нито убити, нито ранени, но тази психоатака си бе свършила работата."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи