Балкан: Искаме незабавно прекратяване на НБЛ и обявяване на временното класиране за окончателно


Балкан: Искаме незабавно прекратяване на НБЛ и обявяване на временното класиране за окончателно
(сн. balkan-basket.com)
29-03-2020 18:37 | BGbasket.com

Балкан поиска незабавно прекратяване на сезона в Националната баскетболна лига и обявяване на временното класиране за окончателно заради разпространението на коронавируса. "Зелените" излязоха с официална позиция преди срещата за бъдещето на лигата утре.


Ето какво написаха от Балкан:

 

Позиция на БК Балкан относно предложение на г-н Георги Глушков, президент на БФБ.

 

Във връзка с полученото писмо от президента на БФБ Георги Глушков в събота на 28.03.2020 г. и предложените два варианта за завършване на НБЛ, както и предстоящата среща за решаване бъдещето на първенството, БК Балкан се обявява за незабавно прекратяване на първенството и обявяване на временното класиране за окончателно.

 

Нарастващият брой на заразени с коронавирус в страната през последните седмици показва, че епидемиологичната обстановка се влошава драстично и изисква удължаване на всички ограничителни мерки в този смисъл и извънредното положение в страната. Така всички индикации сочат, че възможността за продължаване на първенството не би могла да се случи по-рано от месец юни 2020 г. и очевидно трябва да спрем. Продиктувани от всички тези факти нашето желание е за окончателно прекратяване на сезон 2019/20 на 30.03.2020 г. Безспорно доказателство са сериозността на ситуацията е и отлагането на двата най-големи спортни форума в света – Летните олимпийски игри и Европейското първенство по футбол.

 

Категоричната ни и ясна позиция е за обявяване на окончателно временното класиране, определяне на шампион и изключване на възможност за изпадащи отбори от НБЛ. Бихме искали да уточним, че тази позиция не е продиктувана от мястото, което заемаме в момента и бихме застанали зад това решение във всяка ситуация. Ние не виждаме логика в аргументите годината да бъде обявена за нулева. Едно такова решение би отменило и турнира за Купата на България, чието провеждане се организира на база на временното класиране в шампионата.

 

Една от основните причините за нашето искане е, че класирането в първенството е основен критерий, чрез който отборите получават право за участие през следващия сезон в европейските клубни турнири.

 

Сред основните доводи в подкрепа на нашата позиция е, че в българското първенство са изиграни достатъчен брой мачове, за да дадат основание за определяне на крайно класиране. До момента е проведено почти ¾ от първенството или 75% от редовния сезон като всички отбори са се срещали поне по два пъти. Няма как някой да е щастлив от безпрецедентната ситуация, на която сме свидетели, ние също не сме и като отбор с най-голяма посещаемост, търпим също огромни загуби, но смятаме, че заслужено сме първи в първенството в момента.  

 

Не приемаме варианти за участие с различен състав от изградената селекция до момента, защото тя е направена на база позициите на всички играчи, както и бюджет на клуба. Против сме и за продължаване на НБЛ с по-малък брой участници, тъй като това би ощетило останалите български отбори.

 

Решението не би било прецедент, а аналог на десетки първенства в Европа, които също приеха за окончателни своите временни класирания. Сред тези страни са Литва, Белгия, Швеция, Украйна, Словакия, Босна и Херцеговина, Дания, Ирландия. Примерът в Белгия дори показва, че там са изиграни под 50% от редовния сезон от първенството, в Литва – 64%.

 

Като компенсация към играчи и фенове за дългия период без мачове, който предстои, БК Балкан предлага създаване на лятна лига единствено с български играчи, чиято структура и период да бъде решена на по-късен етап. Смятаме, че това е удачен и полезен вариант за поддържане формата на играчите през лятото и запазване на тяхната мотивация. За отборите това би било възможност за стартиране на подготовка, тъй като е възможно началото на първенството също да бъде отложено за по-късен етап. Една подобна лига би компенсирала и зрителите като може да предложи и дори едно по-равностойно първенство.

 

Смятаме, че критичната ситуация, в която се намираме, не е причина да попаднем в ситуация, в която няма изход и адекватно решение. Всички искаме да се завърнем възможност най-скоро в баскетболната зала, но днес е време да оставим баскетбола назад и да помислим за здравето на всички. Класирането доказва, че заслужено сме първи, но тук спорът не е за победители. Становището ни е на база на морално и човешко поведение. За запазване здравето на нацията ни. С отговорност за всички.

 

29.03.2020 г.

БК Балкан

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Балкан, коронавирус, COVID-19
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи