Когато залите и стадионите се включват в битката с COVID-19


Номер 1 за българския баскетбол
Номер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетбол
29-03-2020 10:29 | Любомир Тодоров, bnr.bg

Спортът се нуждае от своите арени, на които съвременните гладиатори изнасят спектакли пред многобройна публика. За съжаление, от няколко седмици залите и стадионите пустеят без зрители заради пандемията от коронавируса, която прекрати почти всички състезания по света.

 

Логично беше да бъде намерено друго предназначение на тези просторни съоръжения, много от които са с модерна архитектура и построени или реконструирани наскоро. Залите и стадионите бяха включени в битката на човечеството срещу COVID-19.

 

В България първо бяха проверени възможностите на най-голямата зала „Арена Армеец“. Националният оперативен щаб по разпореждане на премиера Бойко Борисов проведе на 20 март тренировка в нея и в рамките на един ден българската армия успя да разпъне 500 легла в нея.

 

Тренировката беше на три етапа - разполагане на полева болница, оборудването ѝ, както и готовност за функциониране.

Ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски обясни тогава, че учението е за трансформиране на големи закрити площи във временни стационари, които са за карантинирани хора.

Създадена е организация тренировката да се проведе и в други областни градове със спортни зали, съобщават от правителствената информационна служба.

 

Следващата зала, която временно беше превърната в полева болница, беше пловдивската „Колодрума“. В нея във вторник, 24 март, бяха разположени 300 легла.

„Това е най-подходящата сграда за прием на заразени с коронавирус в Пловдив“, заяви  командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев пред Радио Пловдив.

 

В Европа и Южна Америка много футболни стадиони и тренировъчни комплекси променят временно предназначението си.

Първи това направиха в Бразилия. Още на 20 март клубовете Баия, Атлетико Паранензе и Сао Пауло обявиха, че дават базите си на местните власти за медицински центрове.

 

Към инициативата вчера се включи и легендарният стадион „Маракана“. Съоръжението, на което са се играли финалите на световните първенства през 1950 и 2014 година, сега е с капацитет за 78 хиляди зрители, ще бъде превърнато в полева болница.

 

В родината на футбола – Англия, елитният Уотфорд обяви, че предоставя стадиона си "Викъридж Роуд" и всички други помощни съоръжения на градската болница за борбата с коронавируса.

 

На Острова обаче мислят и за почивката на изнурените медици на първа линия, които често предпочитат да не се прибират у дома, за да не заразят близките си. За тази цел лондонският Челси предостави Milennium Hotel на своя стадион „Стамфорд Бридж“ за нуждите на Националните здравни служби (НХС) във Великобритания, за да се осигури настаняване на персонала в борбата с пандемията от коронавирус. Собственикът на клуба Роман Абрамович ще покрие всички разходи по настаняването в следващите два месеца.

 

Веднага след това и легендите на Манчестър Юнайтед Райън Гигс и Гари Невил обявиха, че дават на лекари и медицински сестри хотелите си в Манчестър, разполагащи с общо 176 легла, напълно безплатно. Единият от тях се намира на стадион "Олд Трафорд" (Hotel Football), а другият - Stock Exchange Hotel, е в центъра на града.

 

Спортни съоръжения се използват в борбата с COVID-19 и в двете най-засегнати в Европа страни от пандемията – Испания и Италия.

 

От Реал Мадрид в четвъртък съобщиха, че стадион "Сантяго Бернабеу" ще бъде използван като склад за дарени медикаменти, предпазни средства и други продукти от първа необходимост, които ще бъдат предоставени от спортни компании и организации.

Италианската футболна федерация пък вчера обяви, че дава базата на националните отбори в Коверчано за лечение на пациенти с коронавирус. Президентът на централата Габриеле Гравина се е договорил с кмета на Флоренция Дарио Нардела местните власти да използват съоръжението, което се намира близо до града в Тоскана.

 

Вероятно още много зали и стадиони ще се превръщат във временни болници, складове и хотели докато борбата с пандемията приключи успешно. А тогава всички тези спортни бижута ще могат да се използват по основното си предназначение.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБА, коронавирус, COVID-19
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи