Тити Папазов с конкретни идеи за сезона в НБЛ: Да спрем само при изчерпани всички възможности


Тити Папазов с конкретни идеи за сезона в НБЛ: Да спрем само при изчерпани всички възможности
(сн. LAP.bg)
20-03-2020 18:10 | Мария Мицова

Старши треньорът на Левски Лукойл Константин Папазов сподели своето мнение за ситуацията в НБЛ и изрази предложение за конкретна дата, след която вече няма да е редно да се продължи.

 

Според него шампионатът трябва да бъде приключен, при разрешение на държавата, от напълно равностойните четири отбора в челото и с условието - да може да се стартира подготовка най-късно на 20 април.

 

"Аз мога да кажа моето мнение като треньор. Първо и най-важно е каквото и да е решението на БФБ да е в интереса и здравето на всеки един играч. Ние може да изразим мнение, но трябва да има основен принцип - какво ще предприеме държавата. Всички наши действия трябва да са подчинени на тези институции, от които зависи."

 

"Ако съществува минимален шанс да се проведе състезанието, дори да е в различен формат, според мен трябва да се случи. Но това зависи от решението на 29 март, или 13 април."

 

"Всяка дата, по-късна от 20 април за начало на подготовка за отборите, би изкривила резултатите последващи. Това е моето мнение като треньор. При всички случаи, за да има резултати, трябва да има и необходимата спортно-техническа подготовка. Ние треньорите носим отговорност и към ръководителите, но и към състезателите. Всеки ден след 20 април ми се струва нереалистичен, да има след 40 дни почивка някакви резултати."

 

"Смятам, че предложението на Черно море за завършека е правилно, защото така се дава шанс да се приключат нещата. Аз бих помолил отборите след първата 4-ка да проявят разбиране и да прекратят участие. Това не би навредило на имиджа им. Така ще имат шанс четирите отбора да приключат, в един от два варианта - плейоф или по-честно би било да има 4 турнира, с домакинство на всеки един от тези четири тобора. Би било желателно това да е пред фенове, при възможност, защото спортът е за публиката. Ако няма такава възможност, да го изиграем пред празни трибуни. Но повтарям, това само ако можем на 20-ти април да започнем подоговка, и със съгласието на останалите 6 клуба. Има огромна разлика между първите четири отбора и останалите, за които прекратяването няма да донесе негативи."

 

"Това минава и през съгласие на държавата, в което се съмнявам. Единственият орган, който може да вземе крайното решение е УС на БФБ. Всички останали могат да дадат своите мнения, предложения, които да се дискутират. В тази връзка моето лично мнение е, че след като имаме ясна новина от държавата, на 29 март, и ако може да започнем на 20 април, да се вземе и решение от федерацията тогава."

 

"Далеч по-развити баскетболни държави взеха решения да прекратят, така че няма да бъде прецедент. Но нека това решение се вземе, когато са изчерпани всички възможности за спасяване. Всеки трябва да подходи адекватно, да се загърбят клубните пристрастия. Българкият баскетбол няма утежняващи договори с реклами, телевизии и тн, затова едно спиране няма да доведе до загуби. По принцип това не е добре, но в случая, е от полза."

 

"Даже имам лично предложение, некоментирано още с никого. Първенстото да се проведе във формат ноември-юни за догодина. Това ще ни даде още един месец кредит, ако ситуацията се утежни и отнеме време до август да се разреши. Това е допълнителна превантивна мярка, защото никой не знае кога наистина ще е пикът и кога ще дойде ден, в който да отмине тази обремененост."

 

"Към днешна дата всички играчи на Левски са на линия, всички имат желание да завършат първенството, защото сами са си поставили високи цели. Ако американците ни пожелаят да напуснат страната, аз ще им дам моето становище, но има ръководители в клуба. Ние не бива водени от лични амбиции да поставяме на риск здравето. Американците са далеч от дома и е нормално да има напрежение. Ако те пожелаят да напуснат, после трудно ще се върнат, защото има карантина."

 

"При положение, че още не са се изиграли важните мачове за крайното класиране, трябва да бъде обявена нулева година. Ние имаме съвсем реални шансове да станем първи. В противен случай сме готови и юридически да оспорваме това решение. Най-малкото трябва да е изигран редовният сезон, ако това се бе случило, бих подкрепил да се вземе класирането като крайно. Реално, единственото завършено състезание този сезон е Купата на България, и в нея Левски е победил. Но няма никой, който да бъде щастлив, да е служебен шампион. Ако нещо се случи, и ние бъдем обявени служебно за шампиони, аз тази титла няма да си я броя. И това дори обаче ще подлежи на обжалване. Дали някой ще е сърдит, че друг е станал шампион, няма значение. Решенията просто трябва да са такива, че да не могат да бъдат атакувани в съда, защото потърпевш ще е БФ Баскетбол."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: коронавирус, COVID-19
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи